Hadis-i Şerifler

1131. İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Namazınızın bir kısmını evlerinizde kılınız da oraları kabirlere çevirmeyiniz.”

Buhârî, Salât 52, Teheccüd 37; Müslim, Müsâfirîn 208, 209. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 199, Vitir 11; Tirmizî, Salât 213; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 1

Hadislerden Öğrendiklerimiz

1. İçinde namaz kılınmayan ev, mezardan farksızdır. Allah Teâlâ içinde namaz kılınan evi bereketlendirir; o evin halkına huzur verir.

Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh..."

Ademoğlunun saadet (sebepleri)nden biri de Allah Teâla'nın hükmettiğine rıza göstermesidir...

* Tirmizi 2152 *

"Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh..."

Allah'tan yardım dile, acz izhar etme. Bir musibet başına gelirse:

"Eğer şöyle yapsaydım bu başıma gelmezdi!" deme. "Allah takdir etmiştir.

Onun dilediği olur!" de!
Zira "eğer" kelimesi şeytandandır.

* Müslim 2664 *

Resullah (sav)'ı şunları söylerken işittim: "Kendisine bir musibet gelen müslüman Allah'ın emrettiği: "İnnalillahi ve inna ileyhi raci'un, allahümme ecirni fi musibeti vahluf li hayran minha: "Biz Allah'ınız ve ancak O'na döneceğiz. Bana bu musibetim için ücret ver. Ve bana bunun arkasından daha hayırlısını ver" derse Allah o musibeti alır ve mutlaka daha hayırlısını verir."

Kaynak: Müslim, Cenaiz 3, (918); Muvatta, Cenaiz 42, (1, 236); Ebu Davud, Cenaiz 22, (3119); Tirmizi, Da'ava

Kişinin malı sadaka sebebiyle eksilmez. Bir kula haksız zulüm yapılır o da sabrederse, Allah onun izzetini (dünya ve ahirette) mutlaka artırır...

* Tirmizi, 2326 *

Kişi vardır, uzun müddet Cennet ehlinin amelini işler, sonra da Cehennem ehlinin ameliyle hitam bulur. Kişi vardır, uzun müddet Cehennem ehlinin amelini işler de sonunda Cennet ehlinin ameliyle hitam bulur.

* Müslim, 2318 *

Kim (bir belaya) maruz olana taziyede bulunursa, ona ötekinin sevabının bir misli verilir.

* Tirmizi, 1073 *

ZİNA ETMEK İSTEYEN GENÇ

Asr-ı saadette Peygamberimiz (A.S.) Ashabıyla beraber bulunuyordu. Bir genç çıkageldi ve çok saygısızca:

— Ya Resulallah! Ben felanca kadın ile arkadaş olmak olmak istiyorum, onunla zina yapmak istiyorum dedi.

Ashab-ı Kiram, bu durumdan çok öfkelendiler. İçlerinden gazaba gelerek genci dövmek ve huzuru Resulullah'dan çıkarmak isteyenler oldu. Bazıları bağırıştılar. Çünkü genç çok hayasız konuşmuştu.

Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.) bırakın o genci buyurdu.

Resulullah, genci yanına çağırdı, dizinin dibine oturttu. Gencin dizlerini kendi mübarek dizine değdirecek bir şekilde oturttu ve:

— Ey genç, birinin annenle bu kötü işi yapmasını ister misin? Bu çirkin hareket hoşuna gider mi? diye sordu.

Genç hiddetle:

— Hayır Ya Resulallah, diye cevab verdi. Resulallah:
— Öyle ise o çirkin işi yapacağın kimsenin evlatları da bundan hoşlanmazlar.

Sonra:

— Peki, bu çirkin işi senin kız kardeşinle yapmak isteseler, sever misin? diye sorduklarında genç :
— Hayır, asla! diyerek hiddetleniyordu. Şu halde insanlardan hiç kimse bu işi sevmez buyurdu.

Sonra Hz.Peygamber (A.S.) mübarek elini bu gencin göğsüne koyarak şöyle dua etti:

— Allah'ım! Sen bu gencin kalbini temiz kıl. Namusu ve şerefini muhafaza eyle ve günahlarını da bağışla, buyurdu.

Ey gençler topluluğu! Sizden evlenmeye gücü yetenler evlensin. Çünkü evlenmek gözü daha çok muhafaza eder, namusu daha fazla korur. Evlenmeye gücü yetmeyenler ise oruç tutsun. Çünkü oruç kalkandır.

Allahu tealaya amellerin en sevimlisi azda olsa devamlı olanıdır.

Kaynak: Müslim şerhi Nevevi - Kitâbü-s salâtü-l Misafir, C:6 Sh:319,
Beyrut

Ümmetimin ücreti ve günahı bana arzedildi. Öyle ki mescidden çıkarılıp atılan bir çöpün sevabını bile gördüm. Kişiye, Kur'an'dan kendine gelen ayeti unutmasından daha büyük bir günah da görmedim.

* Müslim, 2318 *

el-hayru kesirun ve kalilunfailuhü = hayır çoktur işleyeni azdır.."
camiu's sağir

"İNsaların kur'an-ı kerim'i en güzel okuyan, hüzünlenerek okuyan kimsedir.."
RAmüzü'l-ehadis

Kadın dört hasleti için nikahlanır:

Malı için, haseb ve nesebi için, güzelliği için, dini için.

Sen dindarı seç de huzur bul.

* Buhari, Nikah 15 *

Sana günah olarak, husumeti (dargınlığı) devam ettirmen yeterlidir.
(Çünkü bu, gıybete kapı açar).

* Tirmizi, 1995 *

Kim (cuma günü) yıkanır, erkenden (mescide) gider, yürür ve binmezse, imama yakın durur, dinler, malayani (Boş, faydasız) söz etmezse ona her bir adım için bir yıllık oruç ve namaz sevabı yazılır.

* Tirmizi, 946 *

Sizden biri içiyle dışıyla Müslüman olursa, yaptığı herbir hayır en az on mislinden, yedi yüz misline kadar sevabıyla yazılır.

* Buhari, İman 31 *

Bir kimse yumuşak davranmaktan mahrum ise hayrın tamamından mahrumdur.

* Müslim, 2592

Müslüman kişi, ailesinin nafakası için harcar ve bundan sevap umarsa bu ona sadaka olur.

* Müslim, 1002 *

Size geceleyin kalkmayı tavsiye ederim.

Çünkü o, sizden önce yaşayan salihlerin âdetidir; Rabbinize yakınlık (vesîlesi)dir; günahlardan koruyucudur; kötülüklere kefarettir, bedenden hastalığı kovucudur.

* Tirmizi, 3543 *

Resulüllah (SAV) bir defa minber üzerinde iken, sadaka ve dilenmekten uzak durmayı zikredip:

"Veren el alan elden hayırlıdır.Çünkü veren el, infak edici, alan el ise isteyici eldir."

Buyurmuştur.

Müslim, Zekat, 94

Büyük günahlar dışında, beş vakit namaz ve iki Cuma Namazı, aralarında işlenen günahlara kefaret olurlar

* Müslim, Tahare 14 *

Ya ilim öğreten, ya ilim öğrenen, ya dinleyen veya bunları seven ol. Sakın beşincisi olma! Yoksa helak olursun.

* Keşfü'l-Hafa, 1437 *

Geri