Börekler Ve Hamur İsleri Vb.

1
EXE RANK

-Paranorma[L]

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
4 Nis 2011
Mesajlar
1,157
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
29
-Paranorma[L]
Patlıcanlı poğaça
Malzemeler:

* 3 yumurta
* 1 bardak yoğurt
* 1 bardak sıvı yağı
* 1 kabartma tozu
* alabildiğince un
* tuz

İç harcı:

* 3 patlıcan
* 1 bardak kaşar rendesi
* çok az tuz,karabiber

Yapılışı:

1. Öncelikle iç harcı hazırlamak için patlıcanları ocak üstünde közleyip soğumasını bekliyoruz.Soyup ince,ince doğruyoruz ve kaşar rendesi,tuz ve karabiberi ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
2. Hamur için kaba yumurta,yoğurt ve sıvı yağı alıp elimizle karıştırıyoruz ve daha sonra tuz,un ve kabartma tozunu ekleyip çok sert olmayacak bir hamur yoğuruyoruz.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparıp içine bir tatlı kaşığı kadar patlıcanlı harçtan koyup kapatıyoruz ve tepsiye diziyoruz.Yumurta sarısı sürüp çatalla şekil çizip fırına veriyoruz.

Afiyet olsun...
 
Çiğ börek
Malzeme listesi:

* 1 yumurta
* 2 bardak un
* yeterince ılık su
* tuz

İç harcı:

* 200g kıyma
* 1 soğan
* 1 tatlı kaşığı salça
* 1/2 çay bardağı su
* tuz,karabiber

Hazırlanışı:

1. <LI style="MARGIN: 0px">Yumurta,ılık su,tuz ve un ile hamur yoğuralım ve dinlenmeye bırakalım.(30 dakika) <LI style="MARGIN: 0px">Kıyma,rendelenmiş soğan,salça,tuz, karabiber ve suyu iyice karıştıralım.(suyu koymamızın nedeni harcımızın sürülebilir kıvama gelmesi için) <LI style="MARGIN: 0px">Hamurumuzu bezelere ayıralım ve unlamış zeminde pasta tabağı büyüklüğünde açıp içine kaşıkla kıymalı harçtan sürelim,kapatalım ve kenarlarını tabakla keselim veya tırtıllı hamur kesme aletiyle.
2. Bol yağda kızartalım ve servis edelim.(kızartmadan önce üzerindeki unları temizleyelim)

Afiyet olsun...
 
Kabaklı börek
Malzeme listesi:

* 6 yufka
* 4 rendelenmiş kabak
* 1 bardak yoğurt
* 1 bardak süt
* 1 bardak sıvı yağı
* 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
* 3 yumurta
* dereotu veya maydanoz(hangisini seviyorsanız)

Hazırlanışı:

1. <LI style="MARGIN: 0px">Kabak,yoğurt,süt,yumurta,sıvı yağı,peynirin yarısını,maydanozu,tuz ve karabiberi karıştıralım.
2. Yağlanmış tepsiye yufkayı yayalım kenarları dışarı sarkacak şekilde,içerisine harcımızdan koyalım sonra tekrar yufka serelim.Yufkalar bitene kadar işleme devam edelim.Kenarda kalan yufkayı (ilk döşediğimiz yufkadan) üzerine katlayım ve 1 çay bardağı süt ve 1 yumurtayı çırpalım üzerine sürelim kalan kaşar peynirini üzerine serpiştirelim ve fırında pişirelim.(180 derece)

Afiyet olsun...

Not:Malzemeler büyük fırın tepsisine göre küçük tepsi(borcam) için malzemenin yarısını kullanın.
 
Sosisli çörek
Malzemeler:

* 125g margarin (oda sıcaklığında)
* 1 çay bardağı sıvı yağı
* 3 kaşık yoğurt
* 2 yumurta(1'inin sarısı üzeri için)
* 1 kabartma tozu
* alabildiğince un

İç malzemesi:

* 4 sosis
* 2 sivri biber
* 1 domates
* 3 kaşık ketçap

Yapılışı:

1. Malzemelerden yumuşak bir hamur elde edin ve iki parçaya bölün.Unlanmış zeminde oklava veya merdaneyle dikdörtgen şeklinde açalım.
2. Önceden hazırlamış olduğumuz iç harcının(sosisleri,domatesi,biberi ince ince doğrayalım ve ketçapla birlikte harmanlıyalım) yarısını yayalım,rulo yapalım ve verevine parçalar keselim.
3. Yağlanmış tepsiye dizelim,yumurta sarısı sürüp,çöreotu serpelim ve fırına verlim.

Afiyet olsun...
 
Kıymalı bohça böreği
Malzemeler:

* 4 yufka
* yeterince margarin ve sıvı yağı
* gözkararı su

İç harcı:

* 250g kıyma
* 2 sivri biber
* 1 domates
* 1 patates
* tuz,karabiber
* 1 tatlı kaşığı kimyon

Yapılışı:

1. Tavaya yağımızı alalım ve kıymayı kavuralım.Soğanı ve biberi yemeklik doğrayıp ilave edelim ve kavuralım.Domateside ilave edelim ve en son rendelenmiş çiğ patatesi,tuz,karabiber ve kimyonu koyalım ve karıştıralım.
2. Yufkaya eritilmiş margarin ve sıvı yağı karışımından sürelim ve ılık su serpiştirelim.
3. Yufkanın karşılıklı kenarlarını kat yerlerini de yağlayarak bohça kapatır gibi kapatalım.Elde ettiğimiz dikdörtgeni 4 eşit parçaya bölelim.Kıymalı harcı her bir karenin ortasına koyalım.Zarf şeklini verelim.Ters çevirerek yağlanmış tepsiye dizelim.
4. Yumurta sarısı ve susam serpelim.Fırında böreklerimiz kızarana kadar pişirelim.

Afiyet olsun...
 
Fırında sigara böreği
Malzemeler:

* 2 yufka
* 6 kaşık yağ
* bir miktar su

üzeri için:

* yumurta ve sıvı yağı karışımı

Yapılışı:

1. Yufkaya su ve yağ karışımından sürelim 8'e bölelim,saralım ve tepsiye dizelim.
2. Yumurta/yağ karışımı sürelim ve fırınlayalım.

Afiyet olsun
 
katmer poğaça
Malzemeler:

* 1 yumurta(akı içine sarısı üzeri için)
* 1 bardak ılık süt
* 1 çay bardağı sıvı yağı
* 1 kaşık maya
* 2 çay kaşığı tuz
* 2 çay kaşığı şeker
* 3,5 bardak un
* peynir
* maydanoz

Yapılışı:
Peynir ve maydonoz haricindeki malzemelerden hamur yoğuralım ve 8'e bölelim tabak büyüklüğünde açalım ve üzerine tereyağı veya margarin sürelim üst üste koyalım.Sonra merdane veya oklavayla açalım ve 8'e bölelim.Peynirli içimizden koyalım ve sigara böreği sarar gibi saralım.Mayalandıralım 30-40 dakika kadar,yumurta sarısı sürüp 180 derecede pişirelim.

Afiyet olsun...
 
Karnıyarık börek
Malzemeler:

* 2 yufka
* 125g margarin
* 2 yumurta
* 3 kaşık yoğurt
* 5 sosis
* 1 domates
* 1 sivri biber
* 1 tatlı kaşığı salça

Yapılışı:

1. Önce iç harcımızı hazırlayalım bunun için sosisleri dörde bölüp doğrayalım üzerine küp küp doğranmış domates,ince doğranmış biber,tuz ve salçayı katıp karıştıralım.
2. Margarini eritelim ılınınca içine yumurta ve yoğurdu koyup karıştıralım.
3. Yufkanın üzerine bu karışımdan sürelim diğer yufkayıda üzerine koyalım ve tekrar karışımdan sürelim ve 8'e bölelim.
4. Harcımızdan koyalım ve sigara böreği sarar gibi saralım.Tepsiye dizelim,yumurta sarısı sürelim,bıçakla ortasını keselim ve fırına verelim.

Afiyet olsun...
 
Muska böreği
Malzemele listesi:

* 3 yufka
* 4 kaşık margarin
* 3 yumurta
* 1 çay bardağı süt
* peynir,maydanoz

Yapılışı:

1. Yumurta,eritilmiş margarin ve sütü karıştıralım.
2. Yufkaların her katına sos sürelim ve üst üste koyalım.
3. Ortadan keselim sonrada 10cm eninde boyuna parçalar keselim.
4. Ucuna peynir içi koyalım ve üçgen olarak saralım,tepsiye dizelim ve üzerine sos sürüp sıcak fırına verelim ve soğutmadan servis yapalım.

Afiyet olsun...
 
Tutmaç
MALZEMELER:

* 3 yufka
* 250g kıyma
* 1 soğan
* maydanoz
* tuz,karabiber
* 1 kase yoğurt
* 1-2 diş sarmısak
* 1-2 kaşık margarin veya tereyağı
* kırmızı biber

YAPILIŞI:

* Önce soğanı rendeleyelim,maydanozu ince kıyalım tuz ve karabiberle kıymaya ilave edelim ve yoğuralım.
* Yufkayı üst üste koyup önce ortadan ikiye sonrada iki parmak inceliğinde şeritler keselim.
* Ucuna hazırladığımız içten koyalım.
* Muska şeklinde üçgenler elde edelim ve sonunu suyla yapıştıralım.
* Bol ve kızgın yağda kızartalım,havlu kağıt üzerine alalım.
* Sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağı dökelim.

AFİYET OLSUN...
 
Malzemeler 1 adet yufka 6 yemek kaşığı ince doğranmış lahana 1 soğan 1 havuç 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ 4 yemek kaşığı soya filizi 1 çay kaşığı tuz Soya sosu
 
Beşamel Soslu Ispanak Böreği
Malzemeler:
- 2 tane yufka
- 1/2 kilo ıspanak
- 1 büyük soğan
- Yeteri kadar tuz, karabiber
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı kaşar peyniri
- 1 tane yumurta
- Sosunun malzemesi
- 2 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı peynir
- 1 yumurta

Yapılışı:
Ispanakları ayıklayıp yıkayın ve süzgeçte suyunu iyice süzün, piyazlık olarak doğradığınız soğanla karıştırarak içine karabiber koyun.
Daha sonra yufkaları açarak dörde bölün. Yufkaların üzerine ıspanak koymadan önce bir yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayın. Ardından içine ıspanak serperek geniş tarafından sarın ve gül böreği gibi kıvırarak tepsiye dizin.
Sosunun hazırlanışı:
2 kaşık unu 1 kaşık margarinle hafif kavurun, sütü azar azar ilave ederek muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın.
Hafif soğuyunca içine yumurta kırarak iyice karıştırın. Böreklerin üzerine eşit olarak koyup, peynir serpin. 200 derecede 25 dakika pişirin. Sıcak olarak ikram edin.

Afiyet olsun.

_____________
 
dızmana böreği
Malzemeler:
- 3 Adet Ekmek Hamuru
- 200 gr. Kıyma
- 1 Adet Soğan
- 1 Su Bardağı Yoğurt
- 1/2 Su Bardağı Sıvıyağ
- 1 Yumurta
- 4 Adet Patates
- 1 Demet Maydanoz
- Tuz, Karabiber
- Üzerine : Haşhaş

Yapılışı:
Fırın tepsisinin tabanına ve yanlarına bir fırça yardımıyle margarin sürelim. Un serpelim.
Ön hazırlık olarak patatesleri diri kalacak şekilde bol suda haşlayalım. Patatesler yarı yarıya pişince kabuklarını soyup rendeleyelim. Küçük küçük kestiğimiz soğanı ve 200 gr. kıymayı birlikte yarıyarıya pişene dek kavuralım.
Patatesleri ilave edelim. Tuzu, karabiberi ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştıralım. Elimizi sıvı yağa batırarak hamurdan, cevizden biraz daha iri bir parça koparalım. Yuvarladıktan sonra elimizde çay tabağı büyüklüğünde açalım. Ortasına patatesli içten bir miktar koyalım. Kenarlarını toplayarak ortada birleştirelim.
Hamur topunu sıvı yağa batırıp çıkararak, yağlanmış ve unlanmış tepsiye dizelim. Hamur toplarını tepsiyi sıkı sıkı dolduracak şekilde yerleştirelim. Hamuru tekrar mayalanması için en az yarım saat oda sıcaklığında bekletelim.
Yumurtayı, yarım su bardağı sıvı yağı ve 1 su bardağı yoğurdu bir kapta iyice karıştıralım. Tepsiye dizdiğimiz hamurların üzerine dökelim. Önceden ısıttığımız 200 dereceli fırında böreğin altı ve üstü kızarana dek pişirelim. Ilındıktan sonra servis yapalım.

Afiyet olsun.
 
Kaşarlı Bayat Ekmek Böreği
Malzemeler:
- 1 Bayat Ekmek
- 2 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşarpeyniri
- 3 Çorba Kaşığı Margarin
- 4 Su Bardağı Su
- Tuz

Yapılışı:
Bayat ekmeği küçük küpler halinde doğrayıp tuzlu suda haşlayın ve süzün.
Fırın kalıbını yağlayıp bir sıra kaşar peyniri rendesi serpin ve üzerini kaplayacak kadar ekmek yerleştirin.
Bir kat peynir rendesi bir kat ekmek şeklinde malzemeyi kar kat döşeyin. Son olarak peynir rendesini serpin. Üzerine eritilmiş margarini gezdirin.
Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 25 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.
 
Gökkuşağı Böreği
Malzemeler:
- 4 Adet Havuç
- 3 Adet Yufka
- 300 gr Kıyma
- 2 Adet Soğan
- 250 gr Ispanak Yaprağı
- 2 Su Bardağı Süt
- Sıvı Yağ
- 3 Çorba Kaşığı Tuz
- 2 Çorba Kaşığı Kırmızıbiber

Yapılışı:
Havuçların kabuklarını bir bıçak yardımıyle kazıyın. Sonra rendenin iri tarafı ile rendeleyin. Tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağı alın. Havuçları ilave edin. Rengi değişene dek kavurun.
Ayrı bir tavaya 3 çorba kaşığı sıvı yağı alın. Kıymayı ekleyin ve kavurun. Yine ayrı bir tavaya 3 çorba kaşığı sıvı yağı alın. Küçük küçük kestiğiniz soğanı pembeleşene dek kavurun. Soğanın yarısını iri parçalar şeklinde kesilmiş ıspanakların üzerine, diğer yarısını ise kıymanın üzerine ilave edin.
Düz ve temiz bir zemine yufkayı serin. Derin bir kapta 2 su bardağı süt ve yarım su bardağı sıvı yağı karıştırın. Hazırladığınız bu karışımdan yeterli miktarda yufkanın üzerine bir kaşık yardımıyle serpin. Havucu üzerine yayın. İkinci yufkayı havucun üzerine yerleştirin. Sütlü karışımdan serpin. Kıymalı harcı yayın. Son olarak üzerine üçüncü yufkayı yerleştirin. Sütlü karışımdan serpin. Ispanaklı harcı yayın. Yufkaları düzgün bir şekilde yuvarlayın. 2 parmak kalınlığında dilimler kesin. Çok az yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında pişirip, servis yapın.

Afiyet olsun.
 
ÇİÇEK BÖREĞİ

Malzemeler:

- 3 adet yufka,
- 150 gr. beyaz peynir,
- 1/2 demet maydanoz,
- 1 adet yumurta,
- 1.5 su bardağı sıvı yağ.
Yapılışı:
Beyaz peyniri ezin. İçine kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın Yumurtayı kırıp, peynire katın. Börek harcını hazırlayın. Yufkaları tek kat serin. Bir su bardağı ağzı veya tırtıklı bisküvi kalıbı ile parçalar kesin. Üç yufkaya da bu işlemi uygulayın. Kestiğiniz yufkaların her katına 1/2 çay kaşığı harç koyup beş hamur parçasını tamamlayın. En üstteki yufkaya, harç koymadan parmağınızla ortasına bastırın. Yufkalar bitinceye kadar bu işlemi sürdürün. Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Hazırladığınız börekleri çevirerek, pembeleşinceye kadar kızartın. Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

__________
 
Arap saçı
ARAP SAÇI

Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç,
- 1/2 kg. beyaz lahana,
- 1/2 kg. soğan,
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü,
- 4 yemek kaşığı toz şeker,
- 1 su bardağı zeytinyağı,
- 2 yemek kaşığı kuru nane,
- 1/2 demet dereotu,
- 1 çay kaşığı yenibahar,
- 1/2 çay kaşığı tarçın,
- 1/2 çay kaşığı karabiber,
- 2 limon suyu,
- Tuz.

Yapılışı:
Soğanları temizleyip, yemeklik doğrayın. Yağı tencerede kızdırıp, soğan ve fıstığı pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinci yıkayıp süzün. Tencereye ilave ederek kavurmaya devam edin. Lahanayı ince kıyın. Az su ile haşlayıp süzün. Pirince ilave edip, üzerini örtünceye kadar su ekleyin. Tencereye yıkanmış üzüm, tuz ve şekeri ilave edin. Son olarak baharatları, kıyılmış dereotunu ve naneyi ilave edin. Suyunu çekince üzerine limon suyunu gezdirip, dinlendirin. Soğuyunca servis yapın.

Afiyet olsun.
 
TAVUKLU ZARF BÖREĞİ

Malzemeler:

- 3 adet yufka,
- 3 adet yumurta,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 çay bardağı tavuk suyu.
İç Malzemeleri:

- 1 adet tavuk göğsü,
- 100 gr. ceviz içi,
- Tuz, karabiber,
- 1 çay kaşığı çörek otu.
Yapılışı:
Bir kapta 3 yumurta ve sıvı yağı boza kıvamına gelinceye kadar çırpın. Tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın. Yufkalardan birini aaagaha yayın. Yumurtalı karışımla ıslatın. İkinci yufkayı serin. Yumurtalı karışımla ıslatın. Üçüncü yufkayı da serin ve üzerine yine yumurtalı karışım sürün. Yufkanın kenarlarını ortada birleştirerek kare şekli verin. İç için tavuğu haşlayın. Etleri küçük parçalara bölün. Kıyılmış ceviz, tuz ve karabiberle harmanlayın. Kare haline gelen yufkanın üzerine tavuklu harcı yayın. Karşılıklı dört köşeyi üst üste bindirmeden ortada birleştirerek zarf şekli verin. Tepsiye yerleştirerek keskin bir bıçakla kat yerlerinden üçgen parçalara bölün. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Isıtılmış 170°C fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Servis yapın.

Afiyet olsun.
 
TEL KADAYIF BÖREĞİ

Malzemeler:

- 300 gr. tel kadayıf,
- 250 gr. pastırma,
- 150 gr. dil peyniri,
- 150 gr. taze kaşar peyniri,
- 125 gr. margarin,
- 3 adet yumurta,
- 3 su bardağı süt,
- 1 çay kaşığı tuz.
Yapılışı:
Yağlanmış bir fırın kabına kadayıfın yarısını döşeyin. Üzerine pastırma ve dil peynirini dizin.
Rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpin. Kadayıfın diğer yarısını üzerine döşeyin. Süt ve
yumurtayı çırpın. Erimiş yağı ilave edin. Kadayıfın üzerine gezdirip biraz dinlendirdikten sonra
180°C fırında pişirin. Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.
 
PATATESLİ BÖREK

Malzemeler:

- 3 adet yufka,
- 6 adet patates,
- 250 gr. kaşar peyniri,
- 1 çay bardağı süt,
- Tuz, kırmızı pul biber,
- 2 adet yumurta,
- 2 su bardağı kızartmak için sıvıyağ.


Yapılışı:
Patatesi haşlayıp püre haline getirin. Süt, rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve
kırmızıpul biber ekleyip karıştırın. Yumurtaların sarısını beyazından ayırın. Sarıları
püreye katın. Yumurta beyazlarını çırpın. Yufkaları ortadan ikiye kesin. Düz kısmına
püre koyun. Yuvarlak kenarlarına yumurta beyazı sürün. Rulo hilane getirin. 5 cm.
eninde kesin. Kızdırılmış yağda kızartın.

Afiyet olsun.
 
Geri
Üst