Börekler Ve Hamur İsleri Vb.

BULGUR İÇLİ BÖREK


Malzemeler:
- 3 adet yufka,
- 200 gr. kıyma,
- 1 çorba kaşığı margarin,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 su bardağı ince bulgur,
- 1 çay bardağı ceviz içi,
- 1 çay kaşığı pulbiber,
- Tuz, karabiber.
Kızartmak İçin:
- 3 adet yumurta,
- 1 su bardağı galeta unu,
- Sıvıyağ.
Yapılışı:
Margarini eritin. İçine ince doğranmış soğan ve kıymayı katıp kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru,
iri çekilmiş cevizi, karabiberi, pulbiberi ve tuzu ilave edin. 2 dakika daha kavurduktan sonra altını
kapatıp soğumaya bırakın. Yufkaların her birini 6 üçgen parçaya kesin. Geniş kısmına hazırladığınız
içten koyup, rulo şeklinde sarın. Börekleri önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayıp,
kızgın sıvı yağda kızartın.

Afiyet olsun.

_____________
 
Cevizli açma
CEVİZLİ AÇMA

Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık su,
- 1 kibrit kutusu kadar yaş maya,
- 6 yemek kaşığı tozşeker,
- 1/2 su bardağı sıvıyağ,
- 1 yemek kaşığı tuz,
- Aldığı kadar un,
- 100 gr. margarin,
- 100 gr. ceviz,
- 1 yumurta sarısı,
- 1 yemek kaşığı çörekotu.
Yapılışı:
Ilık su yoğurma kabına konur. Şeker, tuz, maya eritilir. Sıvıyağ ilave edilir. Aldığı kadar un konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. Üzeri bir kapakla kapatılıp, 30 dakika kabarmaya bırakılır. Hamur kabardıktan sonra limon büyüklüğünde parçalar koparılıp, elde inceltilip açılır. Üzerine yumuşamış margarin sürülür. Dövülmüş ceviz içi serpilir. Rulo halinde kıvrılıp, yuvarlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 180°C fırında kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.
 
MENEMEN BÖREĞİ

Malzemeler:
- 3 adet yufka,
- 6 adet domates,
- 8 adet sivri biber,
- 3 adet yumurta,
- 1 çay kaşığı kekik,
- Tuz,
- 1 çay bardağı sıvıyağ,
- 1 çay bardağı su,
- 3 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 su bardağı galeta tozu.
Yapılışı:
Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Sivri biberleri ince kıyın. Tereyağını tavada kızdırın. Biberleri kavurun. Domatesi ekleyin. Yumuşayınca yumurtaları kırıp karıştırın. Kekik ve tuz ekleyin. Yufkayı aaagaha yayın. Sıvıyağı ve suyu karıştırıp sürün. İkiye katlayıp üzerini de yağlayın. Uzun şeritler kesip, uç kısmına yumurtalı harçtan koyun. Muska şeklinde sarın. Galeta tozuna bulayıp, yağlanmış tepsiye dizip, 180°C ısıtılmış fırında pişirin.


Afiyet olsun.
 
PEYNİLİ TONTİŞLER

Malzemeler:

- 20 adet milföy hamuru,
- 300 gr. beyaz peynir,
- 1/2 demet maydanoz,
- 1 adet yumurta,
- Kızartmak için sıvıyağ.
Yapılışı:
Maydanozu ince kıyın. Beyaz peynir ve yumurta ile iyice karıştırın. Milföy hamurlarını düz
zemine yayın. Hamurları su bardağı ile yuvarlaklar çıkararak kesin. Yarısının içine peynirli
harç koyun. Diğer yuvarlakları üzerine kapatın. Kenarlarını çatalla bastırın. Kızgın bol
sıvıyağda arkalı önlü kızartın. Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

____________
 
Selanik gevreği
SELANİK GEVREĞİ

Malzemeler:
- 4 adet yumurta,
- 1 su bardağı toz şeker,
- 1 su bardağı sıvıyağ,
- 1 su bardağı ceviz,
- 2 çay kaşığı anason,
- ½ paket kabartma tozu,
- 1 yemek kaşığı sirke,
- 4 su bardağı un.



Yapılışı:Bütün malzemeleri karıştırarak bir hamur yoğurun. Yağlanmış fırın tepsisine hamuru düzgünce yayın. 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Fırından çıkarıp 1 cm kalınlığında dilimler yapın. Dilimleri ters düz edip tekrar fırına verin. Gevrekleşinceye kadar tutup fırından çıkarın.
 
YALANCI SU BÖREĞİ

Malzemeler:

- 3 adet yumurta,
- 250 gr. margarin,
- 300 gr. beyaz peynir,
- Yarım demet maydanoz,
- 1 paket fiyonk makarna,
- 2 adet yufka,
- Tuz.
Yapılışı:
Margarini eritin. Bir kenarda soğumaya bırakın. 3 yumurtayı iyice çırpın. Soğuyan margarini ilave edin. Diğer tarafta 1 paket fiyonk makarna iyice haşlanır. Soğuk sudan geçirilir. Peynir rendelenir, maydanoz doğranır. Margarin, yumurta, tuz, makarna, peynir ve maydanoz iyice karıştırılır. Diğer tarafta tepsi yağlanır. 1. yufka serilir. Makarnalı karışım ikiye bölünür. 1. yufkanın üzerine yarısı yayılır. 2. yufka üzerine serilir. Makarnalı karışımın kalanı yayılır. Onun üzerine 3. yufka konulup, kenarları içe doğru kıvrılır. Üzerine iyice bastırılır. Yumurta sarısı sürülüp, 200°C fırında kızartılır.

Afiyet olsun.
 
TAVUKLU GÜL BÖREĞİ

Malzemeler:
- 4 adet yufka,
- 1 adet tavuk göğsü,
- 1 tatlı kaşığı tuz.
Üzeri İçin:
- 1 yumurta sarısı,
- 2 yemek kaşığı susam.
Sosu İçin:
- 1,5 su bardağı tavuk suyu,
- 1 su bardağı süt,
- 1 adet yumurta,
- 5 yemek kaşığı sıvıyağ,
- 2 yemek kaşığı un,
- Tuz, karabiber,
- 1 çay bardağı su,
- 125 gr. margarin.
Yapılışı:
Tavuk göğsünü tuz ekleyip üzerini örtünceye kadar su ilavesiyle haşlayın. Ayıklayıp didikleyin. Sıvıyağda unu hafif kavurup süt ve tavuk suyunu ilave edin. Tavukları, karabiberi katın. Yumurtayı ilave edip karıştırın. Yufkaları dörde bölüp, su ve margarin karışımı ile yağlayın. Uç kısmına tavuklu harçtan koyup rulo şeklinde sarın. Ruloları kendi etrafında döndürüp gül şekli verin. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine bir miktar su ve yumurta sarısı sürüp susam ekin. 200°C'lik fırında kızartın.

Afiyet olsun.

______________
 
ZEYTİNLİ ANASONLU ÇÖREK

Malzemeler:
- 1 çay bardağı yoğurt,
- 1 çay bardağı eritilmiş margarin,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 yemek kaşığı sirke,
- 1 yemek kaşığı şeker,
- 1 yemek kaşığı tuz,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1 yumurta,
- Aldığı kadar un,
- 1 yemek kaşığı anason,
- 1 kase zeytin ezmesi,
Yapılışı:Yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın. Anason, zeytin ezmesi hariç tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine bir tatlı kaşığı zeytin ezmesi koyup yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerini bıçakla çarpı halinde kesin. Yumurta sarısı sürüp anason serpin. 200°C'lik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
 
PATLICAN BÖREĞİ

Malzemeler:
- 5 adet patlıcan,
- 1 adet yufka,
- 2 adet yumurta,
- 2 dilim bayat ekmek,
- 100 gr beyaz peynir,
- ½ çay bardağı sıvıyağ,
- 1 su bardağı rendelenmiş
kaşar peynir,
- Tuz, karabiber.
Yapılışı:
Patlıcanları ateşin üzerinde çevirerek közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra kararmamaları için tuzlu limonlu suda bekletip sıkın. Çatalla ezerek püre haline getirin. Patlıcan püresine yumurtaları, ıslatılmış ve suyu sıkılmış ekmek içi, ezilmiş beyaz peynir, sıvıyağ, tuz, karabiber ve kaşar peynirinin yarısını ilave edip karıştırın. Yuvarlak bir fırın kabını yağlayıp yufkayı dışına taşmayacak şekilde kabın içine döşeyin. Patlıcan püresini yufkanın içine yayın. Üzerine kalan kaşar peynirini serpin. 200°C ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
 
Geri
Üst