Slackware Linux Ayarları

7
EXE RANK

-тнє αLуx-

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Web sitesi
www.netbilgini.com
-тнє αLуx-
Slackware Linux 10'un ilk CD'sini takıp bilgisayarı CD'den başlatınca kurulum direk karşınıza çıkıyor. Burada ACPI'nin nimetlerinden faydalanmak istediğimden bareacpi.i kernelini seçip sorunsuz olarak kurulum kısmına geçtim. Slackware'in kurulumu yazı tabanlı olduğundan herhangi bir sorun çıkmadan tamamlanıyor. Nx 9105'in ekran çözünürlüğü olan 1280x800 standart bir çözünürlük değil. Bu nedenle Xwindows'u açtığınızda sorun olmamasına rağmen konsola göre döndüğünüzde yazıların birbirine girdiğini göreceksiniz. Neyse ki; birileri benden önce bu sorunları yaşamış ve çözümlerini bulmuş.

Slackware Linux 10, X.Org yazılımı ile birlikte geliyor. Bu nedenle çok fazla olmasa da Xfree86'dan biraz farklılık gösteriyor. X arabirimini sorunsuz kullanabilmek için öncelikle son sürüm NVIDIA sürücüsünü çekip kurun. (Şu anda son sürüm: 6111) Şimdi size X arabirimini sorunsuz kullanabilmek için xorg.conf dosyasını yapılandırmak kalıyor ancak bizde hazırı var
82.gif
Buraya tıklayarak alabilirsiniz. ([U][COLOR=#0000ff]xorg.conf[/COLOR][/U]) Bu dosyayı /etc/X11/ altına kopyaladığınızda X Windows'u sorunsuz açabilir olmanız gerekiyor.

Slackware'in konsol vb Türkçe ayarları ve bunun dışındaki tüm ayarlamalarını başka bir yazıda anlatmayı düşünüyorum. Bu nedenle yakında açmaya hazırlandığımız [COLOR=#333333]http://raptiye.org[/COLOR] adresini takip edebilirsiniz.

Bunların dışında HP Nx9105 ile herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Ben şu anda son çıkmış olan kernel olduğundan 2.6.8.1'i en baştan sisteme göre derleyip yükledim, şu anda herhangi bir sorun olmadan çalışıyor. Nedenini anlamadığım bir şekilde X'i açtıktan sonra OSS mixer'inden dolayı ses nedense tamamen kesiliyordu ancak onun da hakkından geldim. Tek yapmanız gereken aumix ile birkaç küçük ayar yapmanız... Bu sorunu da web sitesinde açıklayacağım ancak ben sabredemem diyenler bana e-posta atabilirler.

Bu arada ben Kablo Net kullandığımdan internet bağlantısıyla ilgili hiçbir sorun yaşamadım. Hatta herhangi bir sürücü yüklemediğim halde internet bağlantısı kendiliğinden kuruldu. Ama yine de NVIDIA nForce sürücüsü ile bunu yeniden ayarlayabilirsiniz. Ses de aynı şekilde... Zira XMMS ve Linux'un en sevmediğim şeyi hoparlörleri Windows'daki kadar başarılı kullanamamaları... Ben XMMS'te equalizer'daki ilk çubuğu en aşağı çekerek bu sorunu aşıyorum.

USB cihazlarla genel olarak hiç sorun yaşamadım. USB Flash Disk'im, USB farem düzgün bir biçimde çalıştı. Yalnız USB Flash Disk için /etc/fstab dosyasına bir satır eklemem gerekti. USB farenin X'te çalışması içinse xorg.conf dosyasında altlara doğru usbmouse yazıyor, o sayede çalışıyor düzgün bir şekilde.. Eğer X'teyken touchpad'i kullanmak isterseniz usbmouse yerine touchpad yazın; çalışacaktır. Ancak bu benim config dosyasına has olan birşey... Bu arada 2.6.8.1 kerneli ile henüz touchpad'i kullanmak nasip olmadı, uğraşmam gerekiyor.

Henüz Slackware ile FIR, Bluetooth ve WiFi'yi kullanmak nasip olmadı. Ayrıca yeni aldığımız dijital fotoğraf makinesini de en kısa zamanda deneyeceğim. ACPI düzgün çalıştığından pil durumuyla ilgili her türlü bilgiyi alabildiğiniz gibi, açma düğmesine kısa bir kez basarak bilgisayarın kapanmasını sağlayabilir, CPU sıcaklığını öğrenebilir ve başka fonksiyonel özelliklere ulaşabilirsiniz.

Geri