Sıfır HD’ye Mac OS X Kurulumu

Durumu:
Çevrimdışı

LegendsNeverDie

Kullanıcı
Acemi üye 365-Gündür-Beraberiz! Çaylak Üye 5 Yıldır Beraberiz Bronz Üye 10 Yıldır Beraberiz Doğrulanmamış Hesap Silver Üye 15 Yıldır Beraberiz Gold Üye Platin Üye
Katılım
1 Şub 2009
Mesajlar
6,222
Beğeniler
0
Favori Oyun
Meslek
Discord
İsim
Ticaret - 0%
0   0   0




Bir çok yerde Mac OS X nasıl kurulur anlatılmıştır. Bu sefer anlatmak istediğim bir önceki makalemde yaptığım harddisk değiştirme işlemi sonrası bomboş harddiske nasıl sistem kurulacağıdır. Eski bilgisayarlarda biraz daha farklı bir deneyim yaşanabilir ancak konsept olarak aynıdır.

Hatırladığınız gibi 7200 rpm’lik Seagate diski taktıktan sonra bilgisayar bomboştu. İşte yeni harddiskli bilgisayarı açınca karşınıza çıkan ekran:

[B][SIZE=4][COLOR=#ff0000][IMG]http...Py7_dEmBs/s400/1.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/B]

Belirtmem gereken bir şey ise bu ekrana gelene kadar biraz beklemem gerektiği.

Neyse biz elimize sistem DVD’imizi alalım ve yükleme işlemi için aşağıdaki adımları uygulayalım.

1. Bilgisayarınızı alt tuşuna basarak açın ve sistem DVD’nizi (veya generic OS X kurulum DVD’nizi) yerleştirin. Ardından ekranda beliren CD sembolünü seçerek Enter tuşuna basın. Bilgisayar DVD’den başlayacak ve bir süre sonra size hangi dilde kurulum yapmak istediğinizi soracak, burada sistem dilini seçmiyorsunuz, sadece sistem kurma yazılımının dilini seçiyorsunuz.

Eğer harddiskiniz benim gibi yeniyse “Destination” kısmında aşağıdaki gibi hiç bir harddisk göremezsiniz. Bunun için “Utilities” menüsünden “Disk Utility”yi seçmelisiniz.

[B][SIZE=4][COLOR=#ff0000][IMG]http...OrsR3uhQs/s400/2.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/B]

2. Disk Utility açılınca sol sütunda sürücüleriniz listelenecektir. Burada yeni taktığınız harddiski seçip sağ tarafta beliren sekmelerden “Erase”e tıklayın. Biçim olarak “HFS+ Extended, Journaled” en uygun seçenek olacaktır, bu haldeyse değiştirmeyin.

Eğer bölüntü yapmak istiyorsanız bunu “Partition” sekmesinden yapabilirsiniz. Hatırlatmam gerekir ki, intel işlemcili bilgisayarlar sadece GPT yani GUID partisyon şemasına sahip sabit disklerden boot olabilir. PPC makinalar ise Apple Partition Map kullanırlar. PCler ise MBR, Master Boot Record kullanırlar. Uygun şemayı kurulum yazılımı zaten önerecektir, ancak yine de kontrol etmekte fayda var.

Son olarak tekrar hatırlatayim, eğer Boot Camp kullanarak Windows kurma planlarınız varsa kesinlikle diski bölüntülemeyiniz.

Eğer içinde veri barındıran bir diske bu işlemleri yapmayı planlıyorsanız tüm verinin silineceğini tekrar hatırlatır, dikkatli olmanızı öneririm.

[B][SIZE=4][COLOR=#ff0000][IMG]http...Iu4a3MPJU/s400/3.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/B]

3. Disk Utility’den çıkmak için pencereyi kapatma düğmesine basmanız yeterli. Tekrar aynı pencereye döndüğünüzde harddiskiniz kurulum için sizi bekliyor olacak.

[B][SIZE=4][COLOR=#ff0000][IMG]http...AwRoZ8b-4/s400/4.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/B]

4. Bir Macintosh’u ilk aldığınızda içinde her şey hazır gelir. Öyle hazır gelir ki, harddiskinizde 27 GB zaten kullanılmış görmek şok olmanıza sebep olur. Bunun sebebi Apple’ın tüm yazıcı sürücülerini, tüm dil paketlerini, GarageBand loop’larını ve iDVD temalarını hazır vermesidir.

Eğer İngilizce ve Türkçe’den başka bir dilde sistemi kullanmayı düşünmüyorsanız bu dil paketlerini devre dışı bırakabilirsiniz. Üstelik bunu yaparak oldukça fazla yer de kazanabilirsiniz. Dijital bir kameram olmadığı için iDVD’yi devre dışı bıraktım. İspanyolca, Almanca ve İngilizce haricinde başka bir dile ihtiyaç duymadığım için diğer tüm dilleri devre dışı bıraktım.

Bu pencereye gelebilmek için “Customize” düğmesine tıklamanız yeterlidir.

Eklemek istediğim bir şey de yeni aldığım MacBook Aluminyum’da Applications DVD’si ayrı Sistem DVD’si ayrı halde geldi. Eskiden sadece ikinci DVD ile hiç bir yükleme yapamazdınız, şimdi sadece ikinci DVD ile iLife yazılımlarını yükleyebiliyorsunuz.

[B][SIZE=4][COLOR=#ff0000][IMG]http...kwh-1jtIc/s400/5.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/B]

5. Yüklemeye başladığınız anda kurulum yazılımı içinde çalıştığı medyanın sağlam olup olmadığını test edecektir. Şimdiye kadar hiç bu işlemi bitirtmedim, zira çok uzun süren bir denetleme işlemi. Eğer DVD sürücünüzden eminseniz ve DVD’nizde çizik yoksa atlayabilirsiniz, bunun için “Skip” tuşuna basmanız yeterli. Skip tuşuna bastıktan sonra yazılım sistemi kurma işlemine başlayacaktır.

[B][SIZE=4][COLOR=#ff0000][IMG]http...144LHar7k/s400/6.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/B]

Sistem kurulduktan sonra bilgisayar yeniden başlayacak ve sizden kişisel bilgilerinizi girmenizi isteyecektir.

OS X sistem kurulumunu oldukça basit bir şekilde anlatmaya çalıştım. Eğer içinde eski bir OSX barındıran bir diske kurulum yapıyorsanız o zaman “Archive and Install” seçeneğini kullanabilirsiniz.

İnternete bağlanarak en son güncellemeleri indirmek için “Software Update” menüsünü kullanabilirsiniz.
 


 

 
Üst