Şifalı Bitkiler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Method
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Nohut


( cicer arietinum ) :
Baklagiller familyasından 50 cm kadar boyunda, vatanı Akdeniz kıyıları olan, sarımtırak çiçekli, bir yıllık bir tarım bitkisidir. Sebze ve tane olarak yenir. Leblebi yapılır.
Kullanıldığı yerler: Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü arttırır.

 
Okaliptus


( sıtma ağacı ) :
Mersingiller familyasından; Anavatanı Avusturalya olan, her zaman yeşil bir ağaç cinsidir. Bazılarının boyu 150 m'ye ulaşır. Ender olarak ağaçcık şeklinde bulunur. Çiçekleri beyaz-sarı veya kırmızı renktedir. Meyvesi tepeden 4-5 yarıkla açılan kapsüldür. Odunu sert ve reçinelidir. Yapraklarında uçucu yağ, reçineler, acı madde ve tanen vardır. Uçucu yağı çok miktarda sineol taşır. Yurdumuzda Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir. 160'dan fazla türü vardır.
Kullanıldığı yerler: Öksürüğü keser. Solunum yolları hastalıklarında faydalıdır. Boğaz ve burun iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Nezlede faydalıdır. Ateşi düşürür. Vücudu kuvvetlendirir. Bronşite ve diğer solunum yolları hastalıklarında faydalıdır. İdrar yollarını temizler. Astım ve Veremde faydalıdır. Sıtmanın önünü alır. Basur memelerinden kaynaklanan şikayetleri giderir.
 
Oltuotu



( pembe pireotu ) :
Bileşikgiller familyasından; Doğu Anadolu'da yetişen, 60 cm kadar boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi dik ve seyrek tüylüdür. Çiçekleri dil biçiminde olup, gül rengindedir. İçeriğinde "piretrin" vardır. Kuvvetli bir böcek öldürücüdür.
Kullanıldığı yerler: Bit, pire, tahtakurusu gibi böceklerin öldürülmesinde kullanılır.
 
Ödağacı



( agalloch ) :
İkiçenekliler sınıfının, thymelaeaceae familyasından; Doğu Asya ve Malaya adalarında yetişen bir ağaçtır. Yaz, kış yapraklarını dökmez. Meyveler, armut biçimindedir. Ağacın odunu ve kabuğu yarılınca, hoş bir koku verir.
Kullanıldığı yerler: Çoğunlukla tütsü yapmakta kullanılır.
 
Öküzgözü


( dağkestanesi ) :
Bileşikgiller familyasından; çayır ve ormanlarda yetişen, papatyayı andıran, çok yıllık bir bitkidir. Kömeçleri turuncu-sarıdır. Çiçekleri kullanılır.
Kullanıldığı yerler: Kusturucudur. Sinir sistemini çok şiddetli bir şekilde uyarır. Haricen kullanıldığı takdirde romatizma ağrılarını dindirir, yaraları iyileştirir. Fazla miktarda kullanılmamalıdır.
 
Ökseotu


( gökçe ) :
Ökseotugiller familyasından; genç sürgünleri yeşil, ufak çalı halinde bir bitkidir. Adi ökseotu ve Zeytin ökseotu yurdumuzda doğal olarak yetişir. Yapraklarında tanen, urson, inosit, saponin ve viscine adı verilen gayet yapışkan, elastiki, yumuşak bir reçine vardır.
Kullanıldığı yerler: Yüksek tansiyonu düşürür. Nabzı yükseltir. Kalbin atışlarını artırır. Damar kireçlenmesinde faydalıdır. Sara ve Akciğer kanamalarında kullanılır. Spazmları giderir. Hazmı kolaylaştırır. Fazla kullanıldığı takdirde zararlıdır. Bilinci uyuşturur. Adaleleri zayıflatır ve ishal yapar.
 

Öksürükotu


( tussilago farfara ) :
Bileşikgiller familyasından; yurdumuzda gevşek topraklı ve nemli sırtlarda yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları dairemsi-köşeli, etlice ve alt yüzü sık tüylü, beyaz görünüştedir. Yapraklarında müsilaj, acı bir glikozit, tanen, inülin, şekerler ve fitosterol vardır. Çiçeklerinde de aynı maddeler ve bunlara ilave olarak da uçucu bir yağ vardır. Ev ilaçlarında yaprakları ve çiçekleri kullanılır.
Kullanıldığı yerler: Öksürüğü keser. Balgam söker. Diğer solunum yolu hastalıklarında da yumuşatıcı olarak faydası görülür.
 
Romatizmalarda Önerilen Bitkiler

İltihap Giderici Bitkiler
Papatya, dişbudak, leylak(dıştan), ebegümeci,soyuz ve mürver.

Ağrı Kesici Bitkiler
Okaliptus, dibudak, lavanta, çuha çiçeği, biberiye, mürver ve söğüt.

İdrar Söktürücü ve Romatizmayı Önleyen Bitkiler
Sarmısak,enginar, akhuş, funda, frenk üzümü,yabani hindiba, ayrık, limon, selvi, çilek kökü, ardıç toh., lavanta, soğan, karaağaç, ısırgan, arslandişi, elma kabuğu, at kuyruğu, çuha çiçeği, siyah turp, çöğen, mürver ve ayı üzümü.

Ürik Asit ve Üre Düşüren Bitkiler
Sarmısak, fener çiçeği, enginar,dulvarotu, akhuş, funda, şimşir, frenk üzümü, yabani hindiba, köpek üzümü, çilek kökü, dikenli mersin kökü, dişbudak, ardıç tohumu, taze fasülye, mısır püskülü, ısırgan otu, maydanoz kökü, elma kabuğu, biberiye ve altınbaş otu.

Kanı Temizleyen ve Romatizmayı Düşüren Bitkiler
Sarmısak, şimşir, köpek üzümü, şahtere, yabani menekşe.

Mineral Sağlayanlar
Buğday çimi, kereviz, at kuyruğu, enginar ve arslandişi.

Karaciğeri Çalıştırarak Romatizmaya Etkili Bitkiler
Enginar, dişbudak, şimşir, frenk üzümü, kereviz, yabani hindiba, ayrık, şahtere, ısırgan otu, arslandişi, siyah turp, biberiye ve altınbaşotu.


Dıştan Kullanılan Bitkiler
Papatya, lahana, lapa, ardıç toh., zencefil, defne, duvar sarmaşığı, leylak, mercan köşk, çuha çiçeği, biberiye, adaçayı ve kekik.
 
Cilt Sağlığında Önerilen Bitkiler

Cilt sağlığın aynasıdır. Cildin içerden ve dışarıdan korunması gerekir. İçerden karaciğer ve böbrekler kanı temizleyerek cildin korunmasını sağlarlar. Ayrıca barsakların da muntazam boşaltılması gerekir ve böylece kanın zehirlenmesi önlenmiş olur.

Karaciğere Etkili Bitkiler
Sağlığımızda karaciğerin rolü büyüktür, onu çalıştıran ve güçlendiren bitkiler şunlardır.
Enginar yap., yap. Hindibağı, arslandişi, dılvarotu, ayrık, siyah turp, kırlangıç otu, limon, altınbaşotu, şahtere, ısırgan otu.

Böbrekleri Çalıştıran Bitkiler
Kandaki üre, ürik asit, tuz gibi zararlı maddeleri böbrekler dışarı atar. Bunun için böbrekleri normal çalışmaya zorlayan aşağıdaki bitkilerden yararlanılır.
Enginar yap., yab. Hindibağı, arslandişi, dulvarotu, ayrık, ısırgan yaprağı, akkuş yaprağı, ardıç tohumu, çöğen, frenk üzüm yap., lavantin ve altınbaşotu.

Pankreas Bezesini Çalıştıran Bitkiler
Sarmısak, dulvarotu, havuç, ardıç tohumu, böğürtlen yap., mersin yap., ceviz yap., soğan ve adaçayı.


Cild İçin Antiseptik Bitkiler
Bunlar kandaki ve ciltteki mikropları temizler.
Sarmısak, tatlı badem,dulvarotu, akkuş yap., papatya, kırlangıç otu, ardıç tohumu, lavanta, melissa, nane, kantaron, böğürtlen kökü, mersin yap., ceviz yap., soğan, sinir otu, gül esansı, adaçayı, susi ve kekik.


Allerji Giderici Bitkiler
Frenk üzümü yap. Kayın, sinir otu ve kara turp.

Ciltteki Virus Hastalıklarına Karşı Etkili Bitkiler
Şimşir yap., kırlangıç otu, selvi kozalağı, mercan köşk, melissa, nane, lavantin, çöğen, adaçayı, susi, kekik.


Ağrı Kesici Bitkiler(İçten- Dışa)
Lavantin, melissa, kantaron, romarin, adaçayı, kekik ve papatya.

Mantar Hastalıklarına Etkili Bitkiler
Sarmısak, dulvarotu, papatya, pazı, ayrık, kök boya, lavantin, nane, ceviz yap., soğan, çuha çiçeği, susi ve kekik.


Kaşıntılara Karşı Bitkiler
Papatya(dıştan), limon (dıştan), nane ve çöğen (dıştan)

Yara İyi Edici Bitkiler
Tatlı badem, akkuş yap., frenküzümü yap., lahana, salatalık, ardıç, lavantin, arapsaçı, kantaron, sinir otu, romarin, adaçayı ve susi
 
Kalp ve Damar Hastalıklarında Şifalı Bitkiler

Kalp Atışına ve Damar Spazmına Etkili Bitkiler
Anason, aluç, kimyon, yabani hindiba, şahtere, hayıt, nane, zeytin yap., pasiflora ve kedi otu.

Kalp Damarlarını Genişleten Bitkiler
Aluç, latin çiçeği, havuç, kırlangıç otu, tere, dişotu, leylak, zeytin yaprağı ve ıhlamur dalı kabuğu.

Tansiyon Düşürücü Bitkiler
Sarmısak, aluç, çobançantası, frenüzümü, yabani hindiba, berberis, çemen, şahtere, ökse, hünnap, lavanta, mercanköşk, zeytin yap., susi ve geleboru.

Tansiyon Yükselten Bitkiler
Biberiye, adaçayı, kekik ve tarçın.

Büyük Damarların Sertleşmesini Önleyen ve Kanda Yağ Düşüren Bitkiler
Sarmısak, yabani iğde, enginar yap., buğday çimi, kırlangıçotu, limon, şahtere, ardıç toh.,kayın, yonca, mısır püs., mersin mey., soğan, zeytin yap., ısırganotu, arslandişi, sinirotu, elma kabuğu, at kuyruğu, soya yağı, ay çiçeği yağı, yabani hindiba, ayrık, biberiye ve kekik.

Beğinde Kan Dolaşımını Sağlayan Bitkiler
Sarmısak, ginko bloba.

Toplar Damarları Koruyan ve Güçlendiren Bitkiler
Sarmısak, çoban çantası, frenk üzümü, limon selvi kozağı, berberis, dikenli mersin, ginkgo bloba, at kestanesi, taş yoncası, arapsaçı, mersin yap., çam sürgünü, arslandişi, altınbaşotu ve asma yap.

Hemoroide Etkili Bitkiler
Arapsaçı, çoban çantası, sarmısak, selvi kozalağı, berberis, at kestanesi, meyan ve batı mazısı.

Kanamaları Durduran Bitkiler
Çoban çantası, frenk üzümü, limon, selvi kozalağı, çilek kökü, jentiyan, gingko bloba, yonca, at kestanesi, mersin mey, fındık yap., ısırgan, tatlı biber, at kuyruğu ve hülma.

İdrar Söktüren Bitkiler
Akhuş, kocayemiş, diş budak, ardıç tohumu, arapsaçı, zeytin yap., biberiye.

Kanı Durultan Bitkiler
Limon, diş budak, şahtere, taş yoncası, portakal, kavak, söğüt yap. ve ıhlamur.
 
Mide-Barsak Hastalıklarında Şifalı Bitkiler

İştah Açıcı Bitkiler
Pelin, arslanpençesi, andız kökü, papatya,maydanoz, b,beris, şahtere, kök boya, ardıç tohumu, jentinyan, zencefil, şerbetçi otu, portakal, greyfurt ve arslandişi.

İshal Kesen Bitkiler
Arapsaçı, arslanpençesi, havuç, keçi boynuzu, frenk üzüm yaprağı, meşe kabuğu, ayva, kuşburnu, çilek kökü, nar kabuğu, kayın, mersin meyvesi, ceviz yaprağıi arpa unu, sinir otu, pirinç, hülma, üvez yaprağı-meyvesi ve altınbaş otu.

Peklik Giderici Bitkiler
Zeytin yağı, badem yağı, yabani hindiba, küsküt tohumu, ıspanak, berberis, incir, dişbudak tohumu, keten tohumu, ebegümeci, kavun kökü, sarı hardal, şeftali çiçeği,pırasa, elma, sinameki ve kepek.

Barsak İltihaplarına Karşı Bitkiler
Sarmısak, bergamaotu, papatya, tarçın, limon, ardıç tohumu, zencefil, karanfil, defne, lavanta, mercanköşk, nane, mersin meyvesi, soğan, çam sürgünü, biberiye, hülma, adaçayı, solucan otu ve kekik.

Barsaklarda Spazm Giderici Bitkiler
Arapsaçı, dereotu, anason, pelin, aluç, fesleğen, bergamaotu, papatya, tarçın, kimyon, kırlangıç otu, diş otu, defne yaprağı, lavanta, mercanköşk, taşyoncası, melissa, nane, portakal çiçeği, adaçayı, söğüt yaprağı, solucan otu, kekik ve ıhlamur.

Mide- Barsakta Gaz Söktürücü
Sarmısak, pelin, dereotu, anason, kimyon, kişniş, küsküt toh., rezene, zencefil, karanfil, papatya, melissa, nane, ufak hind. Cevizi, biberiye ve kekik.

Hazım Sağlayan Bitkiler
Pelin, sarmısak, dereotu, kimyon, reyhan, bergamaotu, papatya, tarçın, yabani hindiba, kişniş, ıspanak, rezene, ardıç, jentiyan, zencefil, lavanta, mısır püskülü, melissa, nane, soğan, portakal, biberiye, adaçayı ve kekik.

Mide- Barsak Ülserine Karşı Bitkiler
Papatya, ayrık, lahana, limon, keten, ısırgan otu, papates, meyan kökü, susi, kantaron ve hülma.

Safra Taşına Karşı Bitkiler
Enginar yaprağı, funda, berberis, kök boya, dişotu, ufak hin. Cevizi, arslandişi, siyah turp ve altınbaşotu.

Karaciğeri Çalıştıran Bitkiler
Enginar yaprağı, aluç, andız kökü, dulvarotu, şimşir, papatya, kereviz, kırlangıçotu, yabani hindiba, ayrık, limon, zerdeçal, berberis,şahtere, kök boya, lavanta, melissa, nane, kantaron, zeytinyağı, ısırganotu, arslandişi, siyah turp, biberiye, çöğen, adaçayı, altınbaşotu ve susi.


Karaciğeri Koruyan Bitkiler
Enginar, pancar, kangal dikeni.

Barsak Kurtlarına Karşı Bitkiler
Pelin(askaris), sarmısak( askaris kıl kurdu), andız kökü, reyhan, bergamaotu, papatya, tarçın, kimyon, havuç (kıl kurdu), lahana, salatalık tohumu(tenya), kabak çekirdeği (tenya), kuşburnu okaliptüs(askaris), eğreltiotu( tenya), jentiyan(kıl kurdu ), nar kabuğu( tenya, askaris), ceviz( tenya), semizotu(askaris, kıl kurdu), çöğen, solucan otu ve kekik.
 
ADACAYI

Mide ve bagirsak gazlarini giderir. Mide bulantisini keser. Hazim sisteminin duzenli calismasini saglar. Gogsu yumusatir. Astim hastalari icin yararlidir.
 
AHUDUDU

Kani temizler, vucutta biriken zehirli maddelerin atilmasini saglar. Terletir ve idrar sokturur. Kabizligi giderir. Vucuda dinclik verir.
 
ANASON

Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi ve yemeklere karsi duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bagirsak gazlarini sokturur. Idrari arttirir. Ote yandan kusmayi ve ishali keser.
 
ASMA

Yapraklari ile yapilan ilaclar kanamayi durdurur. Vucuda kuvvet verir. Sariligi keser. Ishali durdurur.
 
AVOKADO

Cok kalorili olmasina ragmen icerdigi Glutathion super bir hucre koruyucusudur, cunku en iyi antioksidanttir. Antioksidantlar hucrelerin yaslanmasini yavaslatirlar ve kanseri onlerler. Tum meyveler arasinda protein bakimindan en zengin olanidir. Bol miktarda E vitamini de icerir. Bu vitamin kalp ve deriyi koruyarak dolasimi duzene sokar. Ayrica potasyum ve B6 vitamini de icerir. Kadinlar acisindan cok gereklidir.
 
AYRIKOTU

Idrar sokturur. Bobrek ve mesane taslarinin dusurulmesine yardimci olur. Buralardaki iltihaplari da giderir.
 
AYVA

Ishal ve dizanteriyi keser. Mide ve bagirsaklari kuvvetlendirir. Ince bagirsak iltihabini giderir. Kani temizler. Carpintiyi dindirir.
 
BADEM

Bedeni ve zihni yorgunlugu giderir. Bobrek, mesane ve tenasul yollarindaki iltihaplari giderir. Bas agrisi, karaciger ve bobrek agrilarini hafifletir.
 
Zahter : Saturejae hortensis Şeker hastalığına karşı kullanılır.
 
Geri
Üst