Roketler

11
EXE RANK

~TiM[e]-oVeR~

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
2 Kas 2008
Mesajlar
11,101
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Web sitesi
www.google.com
~TiM[e]-oVeR~
ROKETLER

Roket:Atis sirasinda mekanik olarak yön verilen, yörüngesinin baslangicinda özitmeli olarak yol alan ve daha sonra yalniz balistik kanunlarina bagli kalan mermi.(Özel silahlardan farkli olarak, roket güdümlü degildir.) Bazen, bu tip mermileri atan hafif füzeatarlar için kullanilir. Özellikle XIV. yy. da, itici gücünü içindeki barutun yanmasindan saglayan humbarasi: Ingiliz generali Congreve’in icadi olan humbaraya <<Roket>> adi verilmistir.
Roket terimi, devindirici elemanini barutlu bir tapadan meydana gelen özitmeli taktik mermiler için kullanilir. Yalniz tepkiye saglanan ilk hareket sirasinda patlama olmamasi, hem geri tepme problemini ortadan kaldirir, hem de basit ve hafif atis malzemesinin kullanilmasina imkan verir: ince namlular, çok namlulu çerçeveler v.b. Atis sihhati az oldugu için, roket ancak çok yakin veya çok büyük hedeflere karsi kullanilabilir ve güdümlü bir mermi degil de, balistik kurallarina göre yol alan bir firlatma mermi oldugu ölçüde özel silahlardan ayrilir. Çukur imla hakkiyla doldurulmaga çok elverisli olan roket, tanksavar silahlarda çok kullanilir (müttefiklerin bazoka’si ve Almanlarin Panzerfaust’u). Ayrica, füze-radarlarla donatilmis olsun veya olmasin, roket, uçaklarda kullanilan ve gerek düsman uçaklarinda taarruzda (1945’te yapilan hesaplara göre, 1 000 m mesafeden atilan her iki roket bir uçak düsürmüstü), gerek yerdeki birliklerin desteklenmesinde çok yararli olan bir silahtir. En çok kullanilani 127 mm çapinda olan bu çesit mermilerde geri tepmenin olmayisi, otomatik silahlarin uçak kanatlarina yükledigi büyük kuvvetleri ortadan kaldirmaktadir.
Roketlerin füzelerden farki, roketlerin sadece roket motorlariyla, füzelerin ise hem roket motorlari hem de herhangi bir jet motoru ile tahrik edilebilmesidir. Roket motorlari hem yakiti hem de yakitin yanmasini saglayan oksitleyici maddeyi bünyesinde bulundurur. Dis atmosfer havasina ihtiyaç duyulmaz. Bu sebeple dis çevreye bagli olmadigi için boslukta dahi çalisabilir. Esas olarak kati ve sivi yakitli olmak üzere iki çeside ayrilirlar. Kati yakitli roket motorlarinin degisik ebatlarda olanlari vardir. Yapilari basittir. Silindirik bir basinç kabi ve bunun içinde bulunan yakit oksitleyici karisimi, egzozt ve atesleyiciden ibarettir. Yakit ve oksitleyici (nitrogliserin ve nitroselüloz) ya ayri ayri bulunur veya oksitleyici yakit içine gömülmüs kompozit sekilde bulunur. Kompozit yakit-oksitleyici, roket gövdesine dökülerek doldurulabilir. Bu sekilde çok ince ve hafif yapili roketler yapmak mümkündür.
Sivi yakitli roket motorlari balistik füzeleri ve uzay araçlarini tahrik etmede kullanilir. Yakit ve oksitleyici oksijen tanklarda sivi olarak depo edilir. Pompa, boru ve valflerden sonra karisan yakit ve oksijen yanma odalarina sevk edilir. Yakit olarak benzin gibi hidrokarbonlar, JP-4 ve alkol kullanilir. Roketlerde yakittan istenen en önemli özellik tepkinin maksimum olmasi için yüksek sicakliklarda hafif olmasidir. Bunu saglayan en iyi yakit hidrojen olmasina ragmen yogunlugu düsük oldugundan çok büyük tanklar ve pompalara ihtiyaç göstermektedir. Bu sebeple hidrojen, yüksek performansli büyük araçlar için uygun bir yakittir. Diger bir roket motor tipi olan nükleer roket motorlarinda egzozttan çikarak tepki saplayan bir akiskan mevcuttur. Depoda sivi olarak bulunan bu akiskan bir nükleer reaktörden geçerek sicak gaz haline gelir ve enerjisi artar. Hidrojen bu motorlarda elverisli bir akiskan olmasina ragmen, amonyak daha yogun bir gaz oldugundan amonyagin depolanmasi daha kolaydir.
Sezyum, sodyum veya lityum gibi ir alkalinin isitmakla elde edilen iyonlarinin hizlandirilarak egzozsttan atilmasi suretiyle tepki elde etmeye yarayan iyon motorlari da bir tip roket motorudur. Bu motorlar uzay araçlarinin uzayda manevra yapmasinda kullanilir. Bir rokette motorlar tek veya kademeli olarak birden fazla da bulunabilir.
Roketlerin Tarihi:Barutla, roketin kullanilmasi hemen hemen ayni tarihlere rastlar. M.S. 1200’lerde Çinlilerin kagitlara sardiklari kara barutu roket gibi kullandiklari iddia edilmektedir. Kayitlara geçmis ilk roketin kullanildigi yer, 1232 tarihli Kayfeng kusatmasidir. Avrupa’da ilk roket 1258’de Cologne’de rastlanmaktadir.1258’den itibaren 20 sene içinde Avrupa’da Roger Bacon, Albertus Magrus, gibi isimler roketle ilgilenirken birçok Arabi kitaplarda roketler hakkinda genis malumat mevcuttur. Bu tarihlerde roektler kendisini, kara muharebelerinden çok yelkenleri yaktigi için deniz muharebelerinde gösterdi. Seringapatan’da (1792-1798) cereyan eden savaslarda Haydar Ali ve ordusuna ait roektler sebebiyle çok kayba ugrayan Ingilizler silah olarak kullanilabilecek roket imali için çalismaya basladilar. Birkaç sene sonra roketlerin menzili 200 m.den 3000 m.ye ulasti. Cengreeve’nin roketleri ilk defa 1805’te Boulogne’de deniz taarruzunda kullanildi. Bu dönemde birçok Avrupa devleti roket birlikleri kurdu.
 
Geri
Üst