peygamberimizin dilinden hadisler

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Z1rT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Hz. Ubade İbni Sabit Radiyallahu Anh'tan rivayetle Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Karada ve denizde telef olan her mal, zekatının verilmemesinden dolayı olmuştur. Onun için malınızı zekatla koruyun. Hastanızı sadaka ile tedavi edin. Belayı da dua ile karşılayın."

(İbni Asakir)

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Dünya tatlı ve hoştur. Allah sizi ona varis kılacak ve nasıl hareket edeceğinize bakacaktır. Öyleyse dünyadan sakının, kadından da sakının! Zira Beni İsrail`in ilk fitnesi kadın yüzünden çıkmıştır." (Müslim`in bir rivayetinde: "Kendinden sonra erkeklere, kadından daha zararlı bir fitne bırakmadım" buyurulmuştur."

Emirü'l-Mü'minin Ebû Hafs Ömer b. El-Hattâb (ra)'den:
Demiştir ki, kendim işittim, Resûlullâh (sav) şöyle buyuruyordu:
Ameller (in kıymeti) niyetlere bağlıdır. Herkesin niyet ettiği ne ise eline geçecek olan odur. Hicreti Allah'a ve Resülü'ne müteveccih olanın hicreti Allah'a ve Resûlullah'adır. Hicreti, eline geçireceği bir dünyaya veya nikah edeceği bir kadına müteveccih ise hicreti de gaye-i hicreti ne ise (dünya veya kadın) ona müntehidir.
(Bu hadis-i şerifi, her biri İmâmü'l-muhaddisin olan Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâil b. İbrahim b. el-Mugire b. Berdizbe el-Buhari el-Cu'fi ile Ebü'l-hüseyn Müslim b. el-Haccac el-Kuşeyri En-Nisabiri kütüb-i musannifenin esahhı olup sahihayı denilen kibatlarında rivâyet etmişlerdir.)

Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Cennette hiçbir ağaç yoktur ki gövdesi, altından olmasın.'
Tirmizi, Cennet 1, (2527).

Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular: 'Abdesti olmayanın namazı yoktur. Üzerine Allah'ın ismini zikretmeyen kimsenin abdesti de abdest değildir.
Ebu Dâvud, Tahâret 48,(101).

Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Cebrail aleyhisselâm yanıma gelerek elimden tuttu ve bana ümmetimin gireceği cennet kapısını gösterdi.'
Hz. Ebu Bekr atılıp: 'Ey Allah'ın Resulü! Ben o sırada seninle olmayı ne kadar isterdim, ta ki ona ben de bakayım!' dedi. Aleyhissalatu vesselam:'Ey Ebu Bekr, ümmetimden cennete ilk girecek kimse olman sana yetmez mi!' karşılığında bulundular.'
Ebu Davud, Sünnet 9, (4652)

"Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır."
Hadis-i Şerif Meali - Ebu Davûd, Libas 4

Hz. Ali Radiyallahu Anh'tan rivayetle Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"İki garip şey vardır:

Biri sefih kimseden çıkan 'hikmetli söz' ki onu
kabul edin.

Diğeri bilge adamın akılsızca sözü ki onu geçin (duymazdan gelin).

Zira hiçbir hilim sahibi yoktur ki, bazan ayağı sürçmesin. Ve hiçbir hikmet sahibi yoktur
ki, tecrübe sahibi olmasın."

(Deylemi)

Hz. Cabir İbnu Abdillah radıyallahu anhüma anlatıyor: 'Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: 'Tarttığınız zaman tartınızı ağır yapın.

Kabirleri ziyaret etmek isteyen ziyaret etsin. Çünkü kabir ziyareti bize âhireti hatırlatır.
(Tirmizî, "Cenâiz", 60)

Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Çok gülmeyin, çünkü çok gülmek kalbi öldürür.'

Geri