Meslekler

Endüstri Mühendisliği

Programın Amacı

Endüstri mühendisliği progr*****n amacı, ürün veya hizmet üreten kuruluşların verimliliğini yükseltmek amacıyla insan, makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Endüstri mühendisliği progr*****n ilk iki yılında, matematik, fizik, kimya gibi temel fen bilimleri dersleri ile statik, dinamik, mukavemet, malzeme gibi temel mühendislik dersleri, bilgisayar programlama ve ekonomi dersleri verilir.

Programın son iki yılında, yöneylem araştırması, istatistik, iş etüdü, ergonomi, mühendislik ekonomisi, tesis planlaması, üretim yöntemleri ve planlaması, envanter ve kalite kontrolü gibi temel endüstri mühendisliği dersleri ile çeşitli bölümlere özgü diğer dersler ve sistem tasarımı konusunda bir proje dersi verilmektedir

Gemi İnşaatı Mühendisliği

Programın Amacı

Gemi inşaatı mühendisliği progr*****n amacı, her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretilmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim yapmaktır.

Gemi inşaatı programında matematik, fizik ve kimya gibi temel fen derslerinden başka gemi makineleri, gemi hidrostatiği, gemi resmi, imal usulleri, iş hukuku, ekonomi, bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Gemi inşaatı mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip olmaları, fizik ve matematiğe ilgi duymaları, gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Gemi inşaatı progr***** bitirenlere "Gemi İnşaatı Mühendisi" unvanı verilir.

Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtları ile denizle ilgili diğer yapıları (dubalar, petrol platformu vb.) tasarlar, üretimi ve işletmesi ile ilgili işlemleri planlar ve yürütür; sipariş edilen gemilerin deniz, göl veya akarsularda seyreden araçların iç kısımlarını tasarlar, boyutlarını belirler. Sualtı koşullarını ve malzemenin niteliğini dikkate alarak dayanıklılık hesapları yapar.

Çalışma Alanları

Gemi inşaatı mühendisleri, devlete ait

Elektrik Öğretmenliği

Programın Amacı

Elektrik öğretmenliği progr*****n amacı, teknik liselerde, endüstri meslek liselerinde ve yaygın eğitim kurumlarında elektrik konusunda eğitim yapacak öğretmenleri yetiştirmektir.

Elektrik öğretmenliği programında temel fizik ve matematik, kimya, elektrik malzemeleri bilgisi, elektrik ve manyetik alanlar, elektrik tesisat ve ölçme, elektromanyetik alanlar, elektrik devreleri, elektrik makineleri, sarım tekniği, güç elektroniği, elektrik tesisat projesi, elektrik santralleri, enerji sistemleri analizi gibi alan dersleri verilir.

Ayrıca, eğitim psikolojisi, genel öğretim metotları, bilgisayar öğretimi, özel öğretim metotları, mesleki teknik eğitimin esasları, ölçme ve değerlendirme ve rehberlik gibi öğretmenlik meslek bilgisi dersleri de okutulur ve uygulama yaptırılır.

Gereken Nitelikler

Elektrik öğretmeni olmak isteyenlerin üst düzeyde sayısal yeteneğe sahip, sistematik düşünebilen, mantık, matematik ve fizik konularında başarılı olmaları gerekir

Ayrıca düşüncelerini başkalarına etkili bir biçimde aktarabilme, iyi bir öğrenme ortamı sağlayabilme, dikkatli, işine özenli olma, insanlarla iyi iletişim kurabilme, kendini ve çevresini geliştirme istek ve çabasında olma elektrik öğretmeni olmak isteyenlerde aranan özelliklerdir

Elektrik öğretmenliği progr***** bitirenlere “Teknik Öğretmen” unvanı verilmektedir.

Mezunlar, Elektrik öğretmeni olarak örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, öğrencilerin yaş düzeyleri ve okulun amaçları dikkate alınarak hazırlanan öğretim programı çerçevesinde, elektrik konusunda teorik ve pratik dersler verir, öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, öğrenci sorunları ile ilgilenir ve giderilmesine çalışır, kendini ve mesleğini geliştirici çalışmalar yapar, alanındaki gelişmelerin öğretim programlarına yansıtılması için girişimlerde bulunur.

Çalışma Alanları

Elektrik öğretmenlerinin başlıca çalışma alanı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı teknik liseler, endüstri meslek liseleri ve yaygın eğitim kurumlarıdır. Elektrik öğretmenleri genel eğitim veren okullarda da öğretmen olarak görev alabilirler

Endüstri Ürünleri Tasarımı

Programın Amacı

Endüstri ürünleri tasarımı programı, endüstride üretilmesi düşünülen herhangi bir eşyanın biçiminin nasıl olması, nasıl bir maddeden ne gibi bir süreçle üretileceğinin kullanışlılık, estetik vb. yönler göz önüne alınarak belirlenmesi hususunda eğitim yapar.

Endüstri ürünleri tasarımı programında matematik, tasarı geometri, fizik, endüstriyel desen gibi dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise, malzemeler, statik, dinamik, ekonomi, sanat tarihi, psikoloji vb. dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Endüstri ürünleri tasarımı programına girmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra, özellikle matematik, fizik gibi temel fen derslerinde olduğu kadar, sosyoloji, psikoloji, sanat tarihi gibi sosyal derslerde de başarılı olmak, yaratıcı ve sistematik bir düşünce yapısına ve tasarlananları iki boyutlu çizim ve üç boyutlu nesneler haline dönüştürecek yeteneklere (uzaysal yeteneğe) sahip olmak gerekir.

Bu programdan mezun olanlara “Endüstri Tasarımcısı” unvanı verilir. Endüstri tasarımcısı çalıştığı kurumda üretilecek ürünlerin tasarımını yapar.

Çalışma Alanları

Endüstri tasarımcıları, özel ya da kamuya ait üretim kuruluşlarında tasarımcı olarak çalışabilecekleri gibi, özel tasarım büroları kurarak endüstriye hizmet verebilirler ve danışmanlık yapabilirler

Enformasyon Teknolojileri

Programın Amacı

Enformasyon Teknolojileri progr*****n amacı, ekonomide bilgisayar kullanımı alanıyla ilgili nitelikli eleman yetiştirmektir.

Enformasyon Teknolojileri programında, matematikle ilgili temel derslerin yanı sıra fiziksel eğitim, uygarlık tarihi, sistem programcılığı, muhasebe, ürün yönetimi, istatistiksel metotlar, veri yapıları ve algoritimleri, mikro ekonomi, makro ekonomi, personel yönetimi, bilgisayar organizasyonu, sayısal analiz, işletim sistemleri, veri tabanı gibi dersler okutulur ve uygulama yaptırılır.

Gereken Nitelikler

Enformasyon Teknolojileri programında okumak isteyenlerin, Türkçe ve matematik alanında yeterli önbilgiye sahip, bilgisayar teknolojilerine ilgi duyan, yazılı ve sözlü iyi iletişim yeteneğine sahip, yeniliklere açık, yaratıcı kişiler olmaları gerekir.

Enformasyon Teknolojileri progr***** bitirenler, işletmeci, bilgisayar uzmanı ve yönetici olarak çalışırlar.

Çalışma Alanları

Enformasyon Teknolojileri programından mezun olanlar, yazılım ve bilgisayar firmaları, basın ve iletişim firmaları, banka, sigorta ve finans kuruluşlarında iş bulabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de kurabilirler

Ev Ekonomisi

Programın Amacı

Ev ekonomisi progr*****n amacı, tüm ailelerin ve özellikle kırsal yöredekilerin mevcut kaynak ve olanakları daha iyi kullanarak ekonomik düzeylerine uygun bir yaşam sağlamaları; kırsal yörede, tarım yapılmayan aylarda, boş kalan işgücünden yararlanmaları ile ilgili konuları ekonomik, psikolojik, sosyal, fiziksel, hijyenik ve estetik yönleriyle ele alarak onlara yardımcı olacak elemanları yetiştirmektir.

Ev ekonomisi programında kimya, matematik, anatomi ve fizyoloji gibi temel fen ve ekonomi, sosyoloji, eğitim psikolojisi gibi sosyal bilim dersleri ile gıda teknolojisi, kırsal çevre sorunları, aile sağlığı ve ilk yardım, köy el sanatları, okul öncesi eğitim, giyim ve tekstil, hastalıklarda diyet gibi meslek dersleri okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Ev ekonomisi bölümüne girecek bir kimsenin dinamik, insanlarla çalışmayı seven ve objektif olmasının yanı sıra akılcı karar verebilme, orijinal yöntemler geliştirebilme gibi yöneticilik yeteneklerine sahip olması gerekir.

Ev ekonomisi bölümünden mezun olanlar "Ev Ekonomisti" unvanıyla çalışırlar.

Ev ekonomisti daha çok kırsal bölgelerde, insanları kaynakların daha iyi kullanılması konusunda aydınlatırlar; hastane, kreş, otel, huzurevi gibi kuruluşlarda modern işletmecilikte önemli bir yeri olan kurum idareciliği; toplum kalkınmasına ve halk sağlığına yönelik araştırma ve inceleme yapan özel ve kamu kuruluşları ile örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ev id****i ve aile ekonomisi alanında eğitim verirler.

Çalışma Alanları

Ev ekonomisi bölümü mezunları başta Tarım Bakanlığı olmak üzere yukarıda belirtilen alanlarda hizmet veren özel ve kamu kuruluşlarında çalışmaktadırlar. Bu programı bitirenlerden öğretmenlik sertifikası almış

Felsefe

Programın Amacı

Felsefe progr*****n amacı, maddenin, bilginin kapsamı ve kaynağı, insanın dünyadaki yeri ve rolü, iyi, doğru ve güzelin ne olduğu gibi problem alanlarında düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek ve bu alanda inceleme, araştırma yapmaktır.

Üniversitelerin felsefe programlarında başlıca dallar genellikle sistematik felsefe, felsefe tarihi, bilim tarihi ve mantık başlıkları altında toplanır.

Sistematik felsefe, varlığın ve bilginin kaynağı, güzel, iyi ve doğrunun ölçüsü nedir? gibi sorulara tarihsel süreç içinde verilmiş cevapları tartışır. Bunlardan mantık doğru düşünmenin yöntemleri, estetik güzelin ne olduğu, ahlak felsefesi ise iyi, doğru davranışın ne olduğu konuları ile ilgili dallardır.

Felsefe tarihi, evren-toplum-insan üzerine geliştirilen düşünceleri tarih sırasıyla ve tarih yöntemiyle inceleyip karşılaştırarak değerlendirir.

Bilim tarihi, insan düşüncesinin en önemli ürünü olan bilimin başlangıcı, gelişimi; bilim, felsefe, din, teknoloji ilişkisini toplumlararası bilgi alışverişi bağlamında ele alır.

Gereken Nitelikler

Bu bölüme girebilmek için normalin üzerinde bir akademik yeteneğe sahip, temel bilimler ve sosyal bilimler alanında başarılı olmak, soyut konularla uğraşmaktan hoşlanmak ve her şeyden önce zihinsel gelişmeyi amaçlamak gerekir.

Felsefe bölümünü bitirenlere felsefe Lisans Diploması verilir. Bir felsefeci mümkün olduğu kadar çok değişik alanlarda okur, okuduklarını tartışır ve fikir üretmeye çalışır.

Çalışma Alanları

Felsefe programı mezunları, en az 16 kredilik sosyoloji 16 kredilik psikoloji eğitimi de gördükleri ve Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans progr***** tamamladıkları taktirde, ortaöğretim kurumlarında ve dershanelerde öğretmen olarak görev alabilirler. Ayrıca, Kültür Bakanlığı, olmak üzere bakanlıkların eğitim ve kültür ile ilgili birimlerinde, TRT’de üniversitelerde, kamu kuruluşları ile özel kuruluşların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirmeyle ilgili birimlerinde değişik kadro unvanları ile çalışma imkânı bulmaktadırlar. yapabilirler. Düşünce üretebilme ve bunları yazılı olarak aktarabilme yeteneği olanlar yazar olarak basında iş bulabilirler; yeteneklerini kanıtlayanların isterlerse akademik çalışmaya yönelme olanakları da vardır

Fizik

Programın Amacı

Fizik, madde ve enerjinin yapısını ve karşılıklı etkileşimini araştırır, evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışır. Fizik programında öncelikle bu araştırma ve incelemeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeye yönelik eğitim yapılır.

Fizik progr*****n ilk iki yılında temel fizik, matematik, kimya gibi dersler verilir. Son iki yılda ise daha geniş ve ileri düzeyde fizik bilgileri içeren dersler verilir. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulur.

Gereken Nitelikler

Fizik öğrenimi yapmak isteyen bir kimse fizik, matematik, kimya gibi temel bilimler alanında iyi yetişmiş olmalı ve bu alanlara içten bir ilgi duymalıdır. Fizikçinin amacı gözlem ve deney yaparak fiziksel olayların kanunlarını bulmaktır. Bunun için fizik alanında çalışacakların dikkatli bir gözlemci ve analitik düşünme gücüne sahip yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

Fizik progr***** bitirenlere "Fizikçi" unvanı verilir. Mezunlar genellikle kamu kesiminde görev alırlar. Bir fizikçinin işi, araştırılacak olan problemi çözümlemek, araştırma yöntemini seçmek, deneyini yapmak ve sonucunu rapor etmek olarak özetlenebilir.

Fizikçiler çalışmalarında diğer disiplinlerden geniş ölçüde yararlanırlar. Endüstride çalışan fizikçiler mühendislerle işbirliği yaparlar. Kimya, biyoloji ve jeoloji fizikçilerin yakından ilgili oldukları alanlardır. Biyoloji ve fiziğin ortak çalışmasından “Biyofizik” denilen alan ortaya çıkmıştır. Biyofizik organik yapının atomik ayrıntıları, kalıtım vb. konularla ilgilidir. Jeoloji ile fiziğin birleştiği yerde Jeofizik alanı ortaya çıkmıştır. Uzmanlaşmanın ilerlediği ülkelerde fizikçiler, fiziğin çeşitli alanlarında (optik, ses, katı hal, elektrik, mekanik vb.) derinleşmektedirler. Ülkemizde henüz bu derece uzmanlaşma söz konusu değildir.

Çalışma Alanları

Ülkemizde endüstri henüz fizik alanındaki temel araştırmaları destekleyecek kadar gelişmediğinden fizikçilerin özel sektörde araştırmacı olarak iş bulma olasılıkları oldukça zayıftır. Fizik programı mezunları Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Progr***** da bitirdikleri taktirde liselerde veya özel dershanelerde fizik öğretmeni olabilirler. Fizik mezunları ayrıca fen bilgisi, astronomi ve uzay bilimleri, bilim ve teknoloji, araştırma teknikleri gibi derslere de atanabilmektedirler. Ancak bunun için kişinin anılan alanlarda Bakanlığın yeterli göreceği derecede eğitim görmüş olması gerekmektedir.

Fizik mezunları fizik laboratuarlarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli kuruluşlarında araştırıcı olarak iş bulabilirler, ASELSAN, PTT, Türk Telekom, TRT gibi kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilirler.

Bir temel bilim olarak fiziğin, gerek ortaöğretimde gerekse yükseköğretimde önemli bir yeri vardır. Ülkemizde ortaöğretimde fizik öğretmeni açığı büyüktür. Açılmakta olan ve açılacak üniversitelerin fizik alanında yetişmiş elemanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle iyi yetişmiş bir fizikçi ülkemizde bugün ve gelecekte daima aranan bir eleman durumundadır

Gazetecilik

Programın Amacı

Gazetecilik progr*****n amacı, yazılı basında haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikli eleman yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Gazetecilik progr*****n 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında sosyoloji, psikoloji, siyasi tarih vb. temel sosyal bilimler ile ekonomi, hukuk ve istatistik alanlarında dersler okutulur. Sonraki yıllarda ise gazetecilik, fotoğraf, basın ekonomisi ve işletmeciliği, basın-yayın tekniği ve bilişim alanlarında dersler verilir ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler

Gazetecilik programına girmek isteyenlerin normalin üstünde sözel yeteneğe sahip, sosyal araştırmalara meraklı, başkaları ile iletişim kurmaktan hoşlanan, girişken ve ısrarcı kimseler olmaları beklenir. Bu alanda çalışacak kimseler iyi bir gözlemci olabilmelidirler. Gazetecilik progr***** düşünen öğrencilerin kendilerini Türkçe-Kompozisyon, yabancı dil ve sosyal bilimler alanında iyi yetiştirmeleri, mümkünse bir okul gazetesinde yazı yazarak kendilerini sınamalıdırlar.

Gazetecilik progr***** bitirenler çeşitli basın ve yayın kuruluşlarının merkez ve haber bürolarında “Muhabir” olarak görev alırlar.

Gazetecilik programından mezun olanların gazetelerde "Muhabir" olarak yaptıkları iş, haber toplamak ve bunları açık, kısa ve ilgi çekici bir biçimde gazete ve dergilere yazmaktır. Gazete muhabirleri belli bir alanda uzmanlaşabilirler (spor muhabiri, polis muhabiri vb.).

Gazetecilerin çalışma saatleri bağlı oldukları gazetenin türüne göre değişir. Çalışma çok kere geceleri de devam eder. Gazete muhabirleri bazen bir röportaj için günlerce ünlü bir kişinin peşinde koşmak, evlerinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendilerini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler.

Çalışma Alanları

Gazetecilik progr***** bitirenler genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar. Gazetecilik ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan, mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomik gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir kimsenin her türlü koşulda işsiz kalmayacağı söylenebilir.

Gazetecilik progr***** bitirenler, öğretmenlik meslek bilgisi eğitimi de almış olmak koşulu ile, meslek liselerinin, gazetecilik ve iletişim alanındaki derslerine öğretmen olarak atanabilmektedirler

Gıda Mühendisliği

Programın Amacı

Gıda mühendisliği bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarından yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar.

Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular aşağıda özetlenmiştir.

Gıda Bilimi: Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.

Gıda Teknolojisi: Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.

Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü derslerde yoğunlaşılmaktadır. Öğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinler arası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları ve olumlu insan ilişkileri kurabilmeleri beklenir.

Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" unvanı verilmektedir. Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır. Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmeler bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirler.

Çalışma Alanları

Gıda mühendisliği bölümü mezunları, Tarım, Orman ve Köy İşleri, Sağlık, Maliye ve Gümrük; Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak görev alabilirler.

Gıda mühendisliği yeni gelişmekte olan bir alan olduğu için bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır

Güverte

Programın Amacı

Güverte progr*****n amacı, uzak yola giden gemilerin yönetimi ile ilgili görevleri yapacak elemanları yetiştirmektir.

Güverte programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda, matematik ve fizik alanları ile ilgili derslerden başka, meteoroloji, seyir, yük işlem, deniz ticaret hukuku, iş hukuku, işletme yönetimi, pazar araştırmaları gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler

Güverte programına girmek isteyenlerin hem fizik, matematik gibi fen derslerine, hem de ekonomi ve hukuk gibi sosyal bilim derslerine ilgi duymaları ve bu konularda başarılı olmaları gerekir. Ayrıca, bu alanda yetişmek isteyenlerin uzun süre evlerinden ayrı kalarak, denizlerde görev yapabilecek düzeyde fiziksel ve psikolojik yapıya sahip olmaları gerekir.

Güverte progr***** bitirenlere "Uzak yol Güverte Zabiti" unvanı verilir. Uzak yol güverte zabiti, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması, limanlarda ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

Çalışma Alanları

Uzak yol güverte zabitleri Deniz Nakliyat Şirketinde, özel denizcilik şirketlerinde görev alabilirler.

Öğretmenlik meslek eğitimi de görmüş olanlar meslek liselerinde alanın kuramsal ve uygulamalı derslerini okutmak üzere, öğretmen olarak atanabilirler

Halkla İlişkiler

Programın Amacı

Halkla ilişkiler progr*****n amacı, gerek kamu, gerekse özel sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım birimlerinde çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmektir.

Halkla ilişkiler progr*****n ilk iki yılında sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimleri, ekonomi, hukuk ve istatistik gibi temel dersler okutulmaktadır. Daha sonraki yıllarda reklamcılık, fotoğrafçılık, iletişim gibi konularda eğitim yapılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Halkla ilişkiler programına girmek isteyen bir kimsenin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, normalin üzerinde bir sözel yeteneğe ve ikna gücüne sahip, girişken, insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan, çevredeki kaynakları seferber edebilen, yaratıcı bir kişi olması gerekir.

Halkla ilişkiler progr***** bitirenler çeşitli kurumlarda "Halkla İlişkiler Elemanı" olarak görev alırlar.

Halkla ilişkiler elemanları çalıştıkları kurumun tanıtımı için broşürler, ilanlar hazırlar, sergi, toplantı, fuar vb. etkinlikleri düzenler ve kurumun çevrede iyi bir görünüm kazanmasına çalışır; kurumla ilgili yayınları derler ve ilgililere iletir.

Çalışma Alanları

Halkla ilişkiler alanında yetişenler resmi ve özel kuruluşların tanıtım birimlerinde, reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda görev alabilirler. Halkla ilişkiler progr***** bitirenler, öğretmenlik meslek bilgisi eğitimi de almış olmak koşulu ile, meslek liselerinin, gazetecilik ve iletişim alanındaki derslerine öğretmen olarak atanabilmektedirler

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Programın Amacı

Havacılık ve uzay mühendisliği programı havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.

Havacılık ve uzay mühendisliği bölümünde ilk yılda temel bilimler (fizik, kimya, matematik); sonraki 1,5-2 yılda termodinamik, statik, dinamik, mukavemet, akışkanlık mekaniği, bilgisayar, elektrik-elektronik gibi teorik; kalan sürede de aerodinamik, gaz dinamiği, yapı-malzeme, etki sistemleri, ısı transferi gibi uygulamalı temel mühendislik dersleri verilir. Öğrenciler THY’de ve özel uçak şirketlerinde staj yaparlar.

Gereken Nitelikler

Havacılık ve uzay mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin, normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik, kimya ve astronomi konularına ilgili ve bu alanlarda iyi yetişmiş, sabırlı, dikkatli, düzgün şekil çizebilen yaratıcı ve başka insanlarla işbirliği yapabilen, uyumlu bir kimse olması gerekir.

Havacılık ve uzay mühendisliği bölümünden mezun olanlara “Havacılık ve Uzay Mühendisi” unvanı verilir.

Havacılık ve Uzay mühendisi, yapımı düşünülen hava taşıtını tasarlar,, ön projesini hazırlar; uçak yapımı için gerekli üretim yöntemleri arasından hangisinin, niçin daha ekonomik olacağına karar verir, bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar; tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptar ve istenen niteliklere göre incelemesini yapar, uçak yapımında, fabrikada üretimin planlamasını yaparak işlerin zamanında, istenen kalitede ve niteliklerde üretimini sağlar, yapım sonrası uçuş tecrübelerini planlar, bunlara bizzat katılarak yapılan hava taşıtının gerçek işleyişini saptar, bunların pazarlanmasında görev alır. Havacılık/uçak mühendisi ayrıca kullanıcı kuruluşlarda işletme ve bakım mühendisliği görevlerini de yürütür.

Çalışma Alanları

Havacılık ve Uzay mühendisleri, ülkemizde THY’de, Kara ve Hava Kuvvetleri’nde ana bakım üstlerinde, TUSAŞ’ta, MKE’de ve özel bazı hava şirketlerinde temel elemanlar olarak çalışabilecekleri gibi eğitimleri sırasında almış oldukları temel makine mühendisliği bilgileri sayesinde makine mühendisliği sahalarında da çalışmaktadırlar. Havacılık/uçak mühendislerinin kendi alanlarında çalışma imkânları, ülke şartlarına paralel olarak artmaktadır

Hemşirelik

Programın Amacı

Hemşirelik progr*****n amacı, birey, aile ve toplum sağlığının korunması, hastalık halinde, hekim tarafından saptanan tedavinin uygulanması, hasta bakımının planlanması ve örgütlenmesi ve uygulanması ile ilgili hizmetler yürütecek sağlık personelini yetiştirmektir

Eğitim programı, birbirine bağlı temel tıp bilimleri, fen ve sosyal bilimler, mesleki bilimler, hemşirelikte yönetim, hemşirelikte öğretim gibi temel dersleri ve bu derslerin uygulamalarını kapsar. Derslerin eğitim ve yaz dönemindeki klinik uygulama ve stajları öğretim elemanlarının denetiminde yaptırılır.

Gereken Nitelikler

Hemşirelik alanında çalışmak isteyenlerin bedence sağlıklı, insanlarla iyi iletişim kurabilen, uyanık, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara, özellikle sağlığını kaybetmiş insanlara yardım etmekten doyum sağlayan kimseler olmaları ve mesleği sevmeleri gerekir.

Hemşirelik progr***** tamamlayanlara "Uzman Hemşire" unvanı verilir.

Uzman hemşireler, tedavi edici hizmetler ve koruyucu sağlık hizmetleri alanlarında görev yapmaktadırlar.

Tedavi edici hizmet alanında hemşire, bireyi fizyolojik, psikolojik ve sosyal bir bütün olarak ele alır ve bakım verir. Bu bakımı verirken solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, beden ısısı, temizlik gibi temel insan ihtiyaçlarını dikkate alır ve uygulama yapar, hasta için öngörülen tedavileri uygular, takip eder, hastayı gözler, yazılı rapor tutar.

Hemşire ayrıca, polikliniklerde hastanın muayene ve teşhis işlemlerine yardımcı olur, hastaya açıklayıcı bilgi verir, ameliyathanede, fiziksel ortamı hazırlar, ameliyat ekibine yardımcı olur, ayılma odasında hastanın ameliyat sonrası ön bakımını yapar.

Koruyucu sağlık hizmetleri alanında hemşire, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık eğitiminin verilmesi, bulaşıcı hastalıklardan korunma ve istatistiksel bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesinde görev alır. Endüstri, iş ve okul sağlığı programlarında sürekli kontrol ve tedavide yardımcı olur, sağlık eğitimi ve danışmanlığı yapar.

Çalışma Alanları

Hemşireler, özel veya resmi tüm sağlık kuruluşlarında servis hemşiresi, servis başhemşiresi, klinik hemşiresi ve hastane başhemşiresi olarak görev alırlar.

Ülkemizde halen hemşirelerin çok az bir kısmı yüksekokul mezunu olup bunların ülke genelinde dağılımları dengeli olmadığından hemşireye olan ihtiyaç, olduğundan daha fazla hissedilmektedir

Hidrojeoloji Mühendisliği

Programın Amacı

Hidrojeoloji mühendisliği progr*****n amacı, içme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeo termal enerji üretimi amacıyla istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, sağlanan suyun kirletici etkilerden korunması konularında çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir.

Hidrojeoloji mühendisliği programına ilk yılında temel bilimlerle ilgili dersler verilir. Daha sonra genel mineroloji, özel mineroloji, stratigrafi ilkeleri, su kimyası, toprak mekaniği, genel sondaj tekniği gibi jeoloji ve mühendislik dersleri okutulur. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür.

Gereken Nitelikler

Hidrojeoloji alanında eğitim görmek isteyen bir kimsenin başta jeoloji ve kimya olmak üzere fen derslerine karşı ilgi duyması ve bu konularda başarılı olması beklenir. Ayrıca, hidrojeoloji alanında çalışacak kişinin meraklı ve sabırlı bir araştırmacı olması meslekte başarısını artırıcı bir etmen olabilir.

Hidrojeoloji mühendisliği progr***** bitirenler "Hidrojeoloji Mühendisi" unvanını almaya hak kazanırlar.

Hidrojeoloji mühendisi evde, tarımda ve endüstride ihtiyaç duyulan miktar ve kalitede yeraltı suyunun aranması, bulunması, ekonomik bir biçimde kullanıma sunulması ve kirletici etkilerden korunması amacıyla araştırmalar yapar.

Hidrojeoloji mühendisinin başlıca çalışma alanlarından biri de baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerinin belirlenmesidir.

Çalışma Alanları

Hidrojeoloji mühendisleri, istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, yeraltı suyu kaynaklarının korunması ve gerektiğinde yeraltı suyundan kaynaklanan drenaj problemlerinin çözümlenmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşlarında (DSİ, MTA, Köy Hizmetleri, İller Bankası, Çevre Genel Müdürlüğü, belediyeler vb.), bu konularda danışmanlık ve müteahhitlik hizmetleri veren ulusal ve uluslararası kuruluşlarda görev alabilirler

İç Mimarlık

Programın Amacı

İç mimarlık progr*****n amacı, insanın ihtiyaçlarına ve eldeki malzemenin niteliğine uygun olarak, iç mekânın düzenlenmesi ve mekâna özgü mobilyaların özgün biçimlerinin tasarımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapmaktır.

İç mimarlık programında tasarlama, temel eğitim, teknik resim, insan-çevre ilişkileri, yapı, güzel sanatlar, uygarlık tarihi, bina bilgisi dersleri okutulur. Daha sonraki yıllarda, temeli daha çok tasarıma, mekânın temel işlevine uygun rasyonel ve uyumlu çözümler araştırılır. Mekâna özgü ekipmanların tasarımı yaptırılır.

Gereken Nitelikler

Bu alana girmek isteyen lise öğrencileri kendilerini özellikle resim, genel kültür, sosyoloji, sanat tarihi ve insan bilimleri alanlarında iyi yetiştirmelidirler.

Ayrıca kişinin normalin üstünde bir akademik yeteneğin yanında, düzgün şekil çizebilme, düşüncesini ifade edebilme gücüne sahip, yaratıcı bir kimse olması gereklidir. İç mimar toplumdaki tüm işlevler ile ilgili tasarımlara yöneleceği için genel kültürü geniş, yenilikleri izleyen, insanlar arası ilişkilerde inandırıcı ve uyumlu olmalıdır.

İç mimarlık programında mezun olanlara "İç Mimar" unvanı verilir. İç mimarlık Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliğine bağlı İç Mimarlık Odası içinde yer alır. İç mimarlar mekan tasarımında ilk araştırmalardan yapının bitimine kadar mimarlık ekibinin içinde yer alırlar ve mekânların konum, boyut ve ekipmanlarını araştırır, belirler ve tasarımlarını hazırlarlar. Ayrıca, yapıların yeniden düzenlenmesi ve işlevlere yönetilmesi konularında her türlü araştırma ve tasarımları yaparak projelerini düzenlerler. İç mimarlar, endüstri içinde mobilya tasarımcısı olarak da görev alırlar. Kültür kalıtı ve eski eser yapılarının korunması ve yeniden kazanılması konularında her türlü restorasyon ve tasarım çalışmaları da iç mimarların uğraşlarıdır.

Çalışma Alanları

İç mimarın çalışma alanı, tasarım aşamasında büro; uygulama ve denetim aşamasında yapılar; malzemelerin yapım aşamasında atölyeler ve fabrikalardır. İç mimarlar yürürlükteki kanun ve sözleşme hükümlerine göre kamu kesiminde özellikle Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nda, belediyelerde çalışabildikleri gibi, serbest olarak kendi bürolarında da çalışmalarını yürütmektedirler. Ülkemizde yetenekli iç mimarlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır.

İngiliz Dil Bilimi

Programın Amacı

İngiliz dil bilimi programı, dil adı verilen ve değişik ülkelerde çeşitli toplumların birbirinden farklı sembol sistemleri biçiminde kullandıkları, fakat birçok ortak nitelikleri olan iletişim sistemini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu niteliği ile dil bilimi anadil başta olmak üzere çeşitli dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili konularda eğitim vermektedir.

Gereken Nitelikler

İngiliz dil bilimi programında başarılı olabilmek için genel akademik yeteneğin yanı sıra sözel yeteneğe, güçlü bir belleğe sahip ve yabancı dil öğrenmeye hevesli ve dil araştırmalarına meraklı olmak gereklidir.

İngiliz dil bilimi programın dan mezun olanlara “Filolog” unvanı verilmektedir. Ancak mezunlar genellikle çeşitli kurumlarda mütercim/ tercüman olarak görev yaparlar . (Bu konuda ayrıntılı bilgi için Mütercim-Tercümanlık programına bakınız). Önemli bir bölümü de her kademedeki eğitim kurumlarında öğretmenlik yapmaktadırlar. Turizm alanında rehber olarak çalışanlar da vardır. Turist rehberinin görevleri için ise Turist Rehberliği programına bakılabilir.

Çalışma Alanları

İngiliz dil bilimi progr***** bitirenler orta dereceli okullarda veya dershanelerde yabancı dil öğretmeni veya yükseköğretim kurumlarında okutman olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca bu programından mezun olanlar TRT Kurumu’nda, Dışişleri Bakanlığı’nda, elçiliklerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda, turizm acentelerinde ve ticaret şirketlerinde mütercim-tercüman olarak çalışabilirler. İngilizce çok yaygın olarak kullanılan bir dil olduğu için bu programdan mezun olanların çalışma alanlarının geniş olduğu söylenebilir

Hukuk
Programın Amacı

Hukuk progr*****n amacı, toplumda bireylerin birbirleri ile ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların çözümü konusunda eğitim yapmaktır.

Hukuk programında hukuk felsefesi ve sosyolojisi, Türk hukuk tarihi, anayasa hukuku, Roma özel hukuku, medeni hukuk, idare hukuku, devletler umumi hukuku, İslam hukuku, borçlar hukuku, ceza hukuku, ticaret hukuku ve vergi hukuku gibi meslek dersleri verilir.

Gereken Nitelikler

Hukuk fakültesinde başarılı olabilmek için öğrencinin lisede aldığı felsefe, mantık, sosyoloji, kompozisyon ve Türkçe derslerinde başarılı olması beklenir. Hukuk fakültesi mezunları hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar üstün bir akademik yeteneğe, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve seziye sahip olmalıdırlar. Hukuk fakültesine girmek isteyenler hukukun, sorumluluğu çok fazla olan bir meslek alanı olduğunu, sürekli çalışma, okuma ve araştırma gerektirdiğini öncelikle kabul etmelidirler. Sabır ve anlayış da bu alanda başarı için gerekli niteliklerdir.

Hukuk progr***** bitirenlere “Hukukçu” unvanı verilir.

Hukuk lisans progr***** tamamlayanlar daha sonra yaptıkları stajın konusuna göre genellikle "Hakim", "Savcı" ve "Avukat" unvanları ile çalışmaktadırlar. Bir kısmı da “Hukuk Danışmanı” olarak görev yapar.

Hakim mahkemede, vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkların hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesine çalışır.

Hakim veya savcı olabilmek için bir hukuk fakültesini bitirdikten sonra mahkemelerde staj yapmak gereklidir. Hakim veya savcı olmak isteyen bir kimse hukuk fakültesini bitirdikten sonra Adalet Bakanlığına başvurur. İsteklilerin ihtiyaçtan fazla olması halinde stajyer atamalarında hukuk diplomasının derecesine bakılır. Aynı dereceye sahip olanlar arasında önce başvuranlar sonrakilere, doktora yapmış olanlar hepsine tercih edilir. Stajyerlik dönemini bitirenlerin atanacakları yer kura ile belirlenir.

Hakimlere ve savcılara, kendi yasaları hükümlerince bazı maddi ayrıcalıklar tanınmıştır. Bu ayrıcalıklar, iki yılda bir ilerleme (diğer memurlar 3 yılda bir derece ilerlemesi yapar), maaşlarının yarıdan fazlası kadar tazminattır.

Hakimlerin, görevleri gereği, siyasal etkilerden uzak tutulmaları ve kendilerini güvenlikte hissetmeleri için bazı önlemler alınmıştır. Sözgelişi, kendileri istemedikçe, hastalık veya yüz kızartıcı bir suç işlemiş olma durumları dışında, Anayasa’da gösterilen yaştan önce işten çıkarılamazlar, emekliye ayrılamazlar.

Avukatlık genellikle serbest yürütülen bir meslektir. Avukatlar insanların hukuki sorunlarıyla uğraşırlar. Avukat kendisine başvuranın şikayetini dinler, gerekirse davanın açılması için yol gösterir, savunmayı hazırlar ve mahkemede yargıca yazılı ya da sözlü olarak sunar, davayı kovuşturur, gerekirse olay yerine gidip keşif yapan mahkeme heyetine katılır.

Avukat olmak isteyen bir kimsenin hukuk fakültesini bitirdikten sonra bir yıl staj yapması gerekir. Staj süresinin yarısı mahkemelerde, yarısı tecrübeli bir avukatın yanında geçer. Eğitimini başarı ile tamamlayan bir avukat bir yazıhane açarak dava kabul etmeye başlayabilir. Bazı avukatlar kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda avukat veya hukuk müşaviri olarak görev alırlar.

Her avukat, avukatlık mesleğini yürütmek için meslek üyelerinin çalışmalarını denetleyen bir kuruluş olan Türkiye Barolar Birliğine kaydolmak zorundadır. Avukatlık mesleğinde iş bulma olanağı; bulunulan bölgenin ekonomik ve toplumsal koşullarına ve avukatın yeteneklerine bağlıdır.

Bunun dışında, hukuk fakültesini bitirenler hukuk danışmanlığı, müfettişlik, hariciye meslek memurluğu gibi mesleklerde de iş bulabilmektedirler

İktisat

Programın Amacı

İktisat programı, tükenebilir kaynakların insanların ihtiyaçlarını karşılamak için en etkin biçimde kullanılması, bu kaynakların artırılması ve üretilen mal ve hizmetlerin bölüşümü ile ilgili konularda eğitim yapar.

İktisat programında temel ekonomi derslerinin yanı sıra yönetim, hukuk, işletmecilik, istatistik, uluslararası ilişkiler alanlarına ilişkin dersler de verilir. Okutulan derslerin amacı öğrencilere genel bir bilgi kazandırmanın yanında çözümleme ve eleştirme gücünü geliştirmektir.

Gereken Nitelikler

Bu alanda öğrenim yapmak isteyenlerin akademik yeteneğin yanı sıra, sayısal düşünme yeteneğine de sahip olmaları beklenir. Başarılı olabilmek için her şeyden önce araştırma, inceleme yapmayı, yönetim ve idari alanlarda çalışmayı sevmek önemlidir. Yaratıcılık da bu alanda başarıyı artıran bir özelliktir.

Üniversitelerin iktisat bölümlerinden mezun olanlar işgücü piyasasında “İktisatçı” olarak görev alırlar. İktisatçılar çalıştıkları kurumda hammadde ve insan gücü kaynaklarının en kârlı biçimde kullanılmasına ve üretilen malların pazarlanmasında en uygun yöntemlerin bulunmasına çalışırlar.

Çalışma Alanları

Mezunlar çok çeşitli alanlarda iş bulabilmekle birlikte, ise de son yıllarda en çok bankalar ile eğitim ve araştırma kurumlarında istihdam edilmektedirler.

İngiliz Dili ve Edebiyatı

Programın Amacı

İngiliz dili ve edebiyatı progr*****n amacı, İngilizce yazma, okuma, anlama ve konuşma yetileri geliştirilmekte ve İngiliz edebiyatının çeşitli dönemleri ele alınarak, edebi eserler yazıldıkları çağın siyasal yaşamı ve fikir akımları konusunda eğitim yapmaktır.

İngiliz Dili ve edebiyatı programında İngilizce’nin yapısı, gramer özellikleri, kelimelerin kökeni ve diğer dillerle ilişkileri ile İngiliz Edebiyatı ürünlerinin üslup ve tema özellikleri konusunda dersler verilir.

Gereken Nitelikler

İngiliz dili ve edebiyatı programında başarılı olabilmek için genel akademik yeteneğin yanı sıra sözel yeteneğe, güçlü bir belleğe sahip ve yabancı dil öğrenmeye hevesli ve edebiyata ilgili olmak gereklidir.

İngiliz dili ve edebiyatı programın dan mezun olanlara “Filolog” unvanı verilmektedir. Ancak mezunlar farklı unvanlarla çalışmaktadırlar. İngiliz dili ve edebiyatı mezunlarının görevler unvanlarına göre değişiklik gösterir.

Mezunları genellikle çeşitli kurumlarda mütercim/tercüman olarak görev yaparlar. (Bu konuda ayrıntılı bilgi için Mütercim -Tercümanlık programına bakınız ) Önemli bir bölümü de her kademedeki eğitim kurumlarında öğretmenlik yapmaktadırlar. Turizm alanında rehber olarak çalışanlar da vardır. Turist rehberinin görevleri için ise Turist Rehberliği programına bakılabilir.

Çalışma Alanları

İngiliz dili ve edebiyatı progr***** bitirenler orta dereceli okullarda veya dershanelerde yabancı dil öğretmeni veya yükseköğretim kurumlarında okutman olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca bu programından mezun olanlar TRT Kurumu’nda, Dışişleri Bakanlığı’nda, elçiliklerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda, turizm acentelerinde ve ticaret şirketlerinde mütercim-tercüman olarak çalışabilirler. İngilizce çok yaygın olarak kullanılan bir dil olduğu için bu programdan mezun olanların çalışma alanlarının geniş olduğu söylenebilir.

Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans eğitimini tamamlamış olanlar orta dereceli okullara yabancı dil öğretmeni olarak atanabilirler

Geri