Kuruyemişle Diyabet

2
EXE RANK

FİREMAN ;

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
5 Ocak 2010
Mesajlar
2,559
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
35
FİREMAN ;
Nutrigenetik Uzmanı Dr
nokta.gif
Gül:''Tip 2 diyabet
virgul.gif
düzenli egzersiz ve özel bir beslenme planı ile önlenebilir
virgul.gif
hatta geri döndürülebilir bir hastalıktır''

Kuruyemiş ile diyabete çözüm!

-''Beslenmede karbonhidrat yerine kuruyemişin konmasının kan şekeri kontrolünün daha iyi sağlanacağını düşündürüyor
nokta.gif
Haftada 5 porsiyon çiğ kuruyemiş tüketimi diyabet riskini yüzde 27 azaltmaktadır''

-''İşlenmiş tahıllar
virgul.gif
yağlar
virgul.gif
şekerler ve hayvansal gıdalardan zengin Amerikan tarzı beslenme ve kan şekerini ilaçlar yardımıyla
kontrol altında tutmaya çalışmak
virgul.gif
diyabete bağlı diğer hastalıklardan koruma sağlamayacaktır''


Beslenme ve gen ilişkisini inceleyen bilim dalı (nutrigenetik) uzmanı Dr
nokta.gif
Nurhayat Gül
virgul.gif
tip 2 diyabetin (insüline bağımlı olmayan diyabet) düzenli egzersiz ve özel bir beslenme planı ile önlenebilir
virgul.gif
hatta geri döndürülebilir bir hastalık olduğunu belirterek
virgul.gif
''Beslenmede karbonhidrat yerine kuruyemişin konmasının kan şekeri kontrolünün daha iyi sağlanacağını düşündürüyor
nokta.gif
Haftada 5 porsiyon çiğ kuruyemiş tüketimi diyabet riskini yüzde 27 azaltmaktadır'' dedi
nokta.gif



Gül
virgul.gif
araştırmalara göre tip 2 diyabetin son 30 yılda dünya genelinde 3 kat arttığını söyledi
nokta.gif
Kronik olarak kan şekeri yüksekliğinin
virgul.gif
böbrek
virgul.gif
göz ve sinir hasarına neden olmasının yanı sıra felç
virgul.gif
kalp hastalığı ve uç organların kesilmesine neden olabildiğini
virgul.gif
çok miktarda et tüketiminin de diyabet riskini arttırdığını aktaran Gül
virgul.gif
''Çok et tüketimi diyabet riskinde yüzde 17
virgul.gif
çok miktarda kırmızı et tüketimi yüzde 21
virgul.gif
işlenmiş et ürünleri tüketimi yüzde 41'lik artışa neden oluyor
nokta.gif
Ayrıca
virgul.gif
çocukların büyürken fast food
virgul.gif
işlenmiş gıdalar ve eklenmiş şekerlerden fruktozlu yiyecek ve içeceklere maruz kalmaları onları bu anlamda büyük risk altında bırakıyor'' diye konuştu
nokta.gif

''Tip 2 diyabet
virgul.gif
düzenli egzersiz ve özel bir beslenme planı ile önlenebilir
virgul.gif
hatta geri döndürülebilir bir hastalıktır'' diyen Gül
virgul.gif
şöyle devam etti:


''İşlenmiş tahıllar
virgul.gif
yağlar
virgul.gif
şekerler ve hayvansal gıdalardan zengin Amerikan tarzı beslenme
virgul.gif
tam olmasa da ülkemizde de yeni yetişen kuşağı tehdit etmektedir
nokta.gif
Bu tarz beslenmek ve kan şekerini ilaçlar yardımıyla kontrol altında tutmaya çalışmak
virgul.gif
diyabete bağlı diğer hastalıklardan koruma sağlamayacaktır
nokta.gif
Kan şekerindeki devamlı artışlar nedeniyle kan damarları ve dokuların hasar görmesi sonucunda diyabete bağlı başka diğer hastalıklar oluşur
nokta.gif
Kandaki aşırı şeker sonucunda bazı toksik bileşenler meydana gelir ve bunlar özellikle damarlar olmak üzere organlardaki proteinler ve yağlara zarar verir
nokta.gif
Ayrıca bu toksinler yara iyileşmesinin bozulması
virgul.gif
diyabetik nefropati (böbrek hastalığı) ve damar sertliğine neden olur
nokta.gif
Bu toksinlerin üretimine şekerli yiyeceklerin yanı sıra kızarmış yiyecekler
virgul.gif
nişastalı sebzeler
virgul.gif
patates
virgul.gif
ekmek
virgul.gif
krakerler
virgul.gif
kurabiyeler
virgul.gif
kekler ve pastalar
virgul.gif
kahvaltılık gevrekler de neden olur
nokta.gif
''

-''Kuruyemişler diyabetlilerin favori yiyecekleri arasında yer almalı''-

Gül
virgul.gif
et ve diğer hayvansal proteinlerin glisemik yükü düşük olması nedeniyle diyabetliler tarafından tercih edildiğini
virgul.gif
ancak bunların kilo artışının ve toksik madde oluşumunun en önemli sebebi olduğunu anlatarak
virgul.gif
şunları kaydetti:


''Diyabet beslenmesinde kısa vadeli kan şekeri kontrolü
virgul.gif
uzun vadeli sağlık için et tüketiminden feragat etmek gerekir
nokta.gif
Tam tahıllar ve nişastalı yiyecekler içerdikleri lif oranlarının yüksek olması sebebiyle diyabet riskini azaltırlar
nokta.gif
Ayrıca düşük yağlı
virgul.gif
hayvansal gıdaların olmadığı tahıldan zengin bir beslenme iyi bir kan şekeri kontrolünü sağlar
nokta.gif
Ancak böyle bir beslenme trigliserit seviyelerini yükseltmeye meyillidir
nokta.gif
Tam tahıl olsa bile glisemik indeksi düşük
virgul.gif
ancak yine de glisemik yükü yüksek oldukları için diyabetikler için yine de uygun değillerdir
nokta.gif
Bakliyatlar ve mercimekler liften yana çok zengindir ve erimeyen nişastaları tam tahıllardan daha fazladır
nokta.gif
Bu nedenle diyabetikler için diğer karbonhidrat kaynaklarından daha iyi bir seçimdir
nokta.gif
Buna ek olarak kalp hastalıkları riskini düşürmek açısından kuruyemişler diyabetlilerin favori yiyecekleri arasında yer almalıdır
nokta.gif
''


Diyabet hastalarının kuruyemiş tüketmesinin önemine değinen Gül
virgul.gif
''Beslenmede karbonhidrat yerine kuruyemiş konduğu zaman kan şekeri kontrolünün daha iyi sağlanacağını bize düşündürtmektedir
nokta.gif
Ayrıca daha önceki çalışmalara göre de
virgul.gif
haftada 5 porsiyon çiğ kuruyemiş tüketimi diyabet riskini yüzde 27 azaltmaktadır
nokta.gif
Halen diyabeti olanlarda da bu miktar kalp hastalığı riskini de yüzde 47 azaltmaktadır
nokta.gif
Kuruyemişler diyabeti geri çevirmeye yönelik bir beslenmede yeşil yapraklı sebzeler
virgul.gif
bakliyatlar
virgul.gif
düşük şekerli meyvelerle beraber önemli bir parçadır
nokta.gif
Tip 2 diyabetlilerde yeni yapılan bir çalışmada
virgul.gif
böyle bir beslenme ile hastaların yüzde 62'sinin 7 ay sonra HbA1c (kan glukoz düzeyi) düzeyleri normal (diyabeti olmayanlarla aynı) düzeylere indiği gösterildi'' ifadelerini kullandı
nokta.gif

Gül
virgul.gif
bakliyatların da besin açısından zengin
virgul.gif
lif açısından yüksek ve kalorileri düşük yiyecekler olduğunu anlatarak
virgul.gif
''Bakliyatlar
virgul.gif
yavaş sindirilirler ve doygunluk yaparlar
virgul.gif
ayrıca kan şekerini dengelerler
nokta.gif
Yani diyabetikler için en uygun karbonhidrat kaynaklarıdır
nokta.gif
Ayrıca bol miktarda da protein içerirler
nokta.gif
Bakliyat ve mercimek tüketimi diyabet riskinde yüzde 38'lik bir azalmaya sağlıyor
nokta.gif
Günde 3 porsiyon taze meyvenin beslenmeye eklenmesi ile diyabet riski yüzde 18 düşmektedir
nokta.gif
Ancak yine de diyabetiklerin taze meyve alımını sınırlaması ve düşük şekerli meyveleri tercih etmesi gereklidir'' şeklinde konuştu
nokta.gif
 
Geri
Üst