2
EXE RANK
FİREMAN ;
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 5 Ocak 2010
- Mesajlar
- 2,559
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
- Yaş
- 35
Nutrigenetik Uzmanı Dr
Gül:''Tip 2 diyabet
düzenli egzersiz ve özel bir beslenme planı ile önlenebilir
hatta geri döndürülebilir bir hastalıktır''
Kuruyemiş ile diyabete çözüm!
-''Beslenmede karbonhidrat yerine kuruyemişin konmasının kan şekeri kontrolünün daha iyi sağlanacağını düşündürüyor
Haftada 5 porsiyon çiğ kuruyemiş tüketimi diyabet riskini yüzde 27 azaltmaktadır''
-''İşlenmiş tahıllar
yağlar
şekerler ve hayvansal gıdalardan zengin Amerikan tarzı beslenme ve kan şekerini ilaçlar yardımıyla
kontrol altında tutmaya çalışmak
diyabete bağlı diğer hastalıklardan koruma sağlamayacaktır''
Beslenme ve gen ilişkisini inceleyen bilim dalı (nutrigenetik) uzmanı Dr
Nurhayat Gül
tip 2 diyabetin (insüline bağımlı olmayan diyabet) düzenli egzersiz ve özel bir beslenme planı ile önlenebilir
hatta geri döndürülebilir bir hastalık olduğunu belirterek
''Beslenmede karbonhidrat yerine kuruyemişin konmasının kan şekeri kontrolünün daha iyi sağlanacağını düşündürüyor
Haftada 5 porsiyon çiğ kuruyemiş tüketimi diyabet riskini yüzde 27 azaltmaktadır'' dedi
Gül
araştırmalara göre tip 2 diyabetin son 30 yılda dünya genelinde 3 kat arttığını söyledi
Kronik olarak kan şekeri yüksekliğinin
böbrek
göz ve sinir hasarına neden olmasının yanı sıra felç
kalp hastalığı ve uç organların kesilmesine neden olabildiğini
çok miktarda et tüketiminin de diyabet riskini arttırdığını aktaran Gül
''Çok et tüketimi diyabet riskinde yüzde 17
çok miktarda kırmızı et tüketimi yüzde 21
işlenmiş et ürünleri tüketimi yüzde 41'lik artışa neden oluyor
Ayrıca
çocukların büyürken fast food
işlenmiş gıdalar ve eklenmiş şekerlerden fruktozlu yiyecek ve içeceklere maruz kalmaları onları bu anlamda büyük risk altında bırakıyor'' diye konuştu
''Tip 2 diyabet
düzenli egzersiz ve özel bir beslenme planı ile önlenebilir
hatta geri döndürülebilir bir hastalıktır'' diyen Gül
şöyle devam etti:
''İşlenmiş tahıllar
yağlar
şekerler ve hayvansal gıdalardan zengin Amerikan tarzı beslenme
tam olmasa da ülkemizde de yeni yetişen kuşağı tehdit etmektedir
Bu tarz beslenmek ve kan şekerini ilaçlar yardımıyla kontrol altında tutmaya çalışmak
diyabete bağlı diğer hastalıklardan koruma sağlamayacaktır
Kan şekerindeki devamlı artışlar nedeniyle kan damarları ve dokuların hasar görmesi sonucunda diyabete bağlı başka diğer hastalıklar oluşur
Kandaki aşırı şeker sonucunda bazı toksik bileşenler meydana gelir ve bunlar özellikle damarlar olmak üzere organlardaki proteinler ve yağlara zarar verir
Ayrıca bu toksinler yara iyileşmesinin bozulması
diyabetik nefropati (böbrek hastalığı) ve damar sertliğine neden olur
Bu toksinlerin üretimine şekerli yiyeceklerin yanı sıra kızarmış yiyecekler
nişastalı sebzeler
patates
ekmek
krakerler
kurabiyeler
kekler ve pastalar
kahvaltılık gevrekler de neden olur
''
-''Kuruyemişler diyabetlilerin favori yiyecekleri arasında yer almalı''-
Gül
et ve diğer hayvansal proteinlerin glisemik yükü düşük olması nedeniyle diyabetliler tarafından tercih edildiğini
ancak bunların kilo artışının ve toksik madde oluşumunun en önemli sebebi olduğunu anlatarak
şunları kaydetti:
''Diyabet beslenmesinde kısa vadeli kan şekeri kontrolü
uzun vadeli sağlık için et tüketiminden feragat etmek gerekir
Tam tahıllar ve nişastalı yiyecekler içerdikleri lif oranlarının yüksek olması sebebiyle diyabet riskini azaltırlar
Ayrıca düşük yağlı
hayvansal gıdaların olmadığı tahıldan zengin bir beslenme iyi bir kan şekeri kontrolünü sağlar
Ancak böyle bir beslenme trigliserit seviyelerini yükseltmeye meyillidir
Tam tahıl olsa bile glisemik indeksi düşük
ancak yine de glisemik yükü yüksek oldukları için diyabetikler için yine de uygun değillerdir
Bakliyatlar ve mercimekler liften yana çok zengindir ve erimeyen nişastaları tam tahıllardan daha fazladır
Bu nedenle diyabetikler için diğer karbonhidrat kaynaklarından daha iyi bir seçimdir
Buna ek olarak kalp hastalıkları riskini düşürmek açısından kuruyemişler diyabetlilerin favori yiyecekleri arasında yer almalıdır
''
Diyabet hastalarının kuruyemiş tüketmesinin önemine değinen Gül
''Beslenmede karbonhidrat yerine kuruyemiş konduğu zaman kan şekeri kontrolünün daha iyi sağlanacağını bize düşündürtmektedir
Ayrıca daha önceki çalışmalara göre de
haftada 5 porsiyon çiğ kuruyemiş tüketimi diyabet riskini yüzde 27 azaltmaktadır
Halen diyabeti olanlarda da bu miktar kalp hastalığı riskini de yüzde 47 azaltmaktadır
Kuruyemişler diyabeti geri çevirmeye yönelik bir beslenmede yeşil yapraklı sebzeler
bakliyatlar
düşük şekerli meyvelerle beraber önemli bir parçadır
Tip 2 diyabetlilerde yeni yapılan bir çalışmada
böyle bir beslenme ile hastaların yüzde 62'sinin 7 ay sonra HbA1c (kan glukoz düzeyi) düzeyleri normal (diyabeti olmayanlarla aynı) düzeylere indiği gösterildi'' ifadelerini kullandı
Gül
bakliyatların da besin açısından zengin
lif açısından yüksek ve kalorileri düşük yiyecekler olduğunu anlatarak
''Bakliyatlar
yavaş sindirilirler ve doygunluk yaparlar
ayrıca kan şekerini dengelerler
Yani diyabetikler için en uygun karbonhidrat kaynaklarıdır
Ayrıca bol miktarda da protein içerirler
Bakliyat ve mercimek tüketimi diyabet riskinde yüzde 38'lik bir azalmaya sağlıyor
Günde 3 porsiyon taze meyvenin beslenmeye eklenmesi ile diyabet riski yüzde 18 düşmektedir
Ancak yine de diyabetiklerin taze meyve alımını sınırlaması ve düşük şekerli meyveleri tercih etmesi gereklidir'' şeklinde konuştu



Kuruyemiş ile diyabete çözüm!
-''Beslenmede karbonhidrat yerine kuruyemişin konmasının kan şekeri kontrolünün daha iyi sağlanacağını düşündürüyor

-''İşlenmiş tahıllar


kontrol altında tutmaya çalışmak

Beslenme ve gen ilişkisini inceleyen bilim dalı (nutrigenetik) uzmanı Dr






Gül













''Tip 2 diyabet



''İşlenmiş tahıllar


















-''Kuruyemişler diyabetlilerin favori yiyecekleri arasında yer almalı''-
Gül



''Diyabet beslenmesinde kısa vadeli kan şekeri kontrolü











Diyabet hastalarının kuruyemiş tüketmesinin önemine değinen Gül










Gül










