Kaliteli Web Tasarımı İçin İpuçları (Rehber)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Z1rT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
9
EXE RANK

Z1rT

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Web sitesi
www.netbilgini.net
Z1rT
Merhaba arkadaşlar,

Bu paylaşımımda sizlere Web tasarımında kendinizi geliştirmeniz ve daha profesyonel tasarımlar oluşturabilmeniz için bazı ipuçları vereceğim.İlk olarak web tasarımının kolay bir iş olmadığını belirtmek isterim,Bu sizin %40 becerinize %50 yaratıcılığınıza %10'da diğer tasarımlardan etkilenmenizle alakalıdır.

Gerekli kodlama ve grafik bilgisine sahip olmanız size güzel tasarımlar için yeterli olmayacaktır,önemli olan kafanızda en iyi tasarımı canlandırıp bunu koda dökebilmektir.Benim bu yazımdaki amacım sizin yaratıcılık yüzdenizi bazı ipuçlarıyla yükseltmektir.

Bu konumda sizlere net bir kaynak oluşturmak için bu yazımı rehber niteliğinde paylaşıcağım,Aşşağıda başlık başlık güzel bir tasarıma ulaşmak için adımlar ve bilgilendirmeler belirtilmiştir.

1 - Tasarımın kafada canlandırılması

2 - Düşünülen tasarımın görsele dökülmesi

3 - Tasarımı bilgisayar ortamına aktarmak

4 - Tasarıma uygun renk ve gösellerin seçimi

5 - Tasarımın koda dökülmesi

6 - Kullanıcı dostu özellikler

7 - Tavsiyelerim

1 - Tasarımın Kafada Canlandırılması :

Başlıktanda anlaşıldığı gibi sitemiz tamamlandığında karşımızda nasıl birşey görmek istediğimize iyi karar vermemiz çok önemlidir.Sonradan yapılacak değişiklikler bize zorluk dışında birşey getirmeyecektir,Bundan dolayı sabırlı olup vakti bu aşamada genişçe kullanıp eksiksiz şekilde kafamızda tasarımı oluşturmalıyız.Buradaki amacımız herşeyi netleştirip ileride değişecek şeyler varsada bunların ufak tefek bizi yormayacak düzenlemeler olmasıdır.
webdesign.png

2 - Düşünülen Tasarımın Görsele Dökülmesi :

Bu kısımda görsele dökme sıralaması ve seçimi tamamen sizin seçiminize kalmıştır.Ben nasıl bir yol izlediğimi söyleyeceğim,isteyen arkadaşlarda bu yolu deneyebilir.Kafamda tasarımı oluşturduktan sonra ilk işim elime defterimi,kalemimi alıp kafamdaki görseli taslak olarak kağıda dökerim ki düzenlemeleri silgi yardımıyla fazla uğraşmadan değiştirebileyim.Bence sizlerde bu yöntemi deneyebilirsiniz ve işinizi bu sayede baya kolaylaştırabilirsiniz.

Aşşağıda bu tür çalışmaların örneklerine göz atabilirsiniz.

webdesign-on-sketch5.png

3 - Tasarımı bilgisayar ortamına aktarmak :

Tasarımın kağıt üzerindeki adımı tamamlandıktan ve kafanızda yapacağınız tasarım oluştuktan sonra bilgisayar ortamına tasarımımızı dökebiliriz.Ben bu aşamada kağıttaki tasarımımı Photoshop yardımıyla görsele döküyorum.Siz hangi grafik programını kullanıyorsanız,hangisinde daha rahat çalışıyorsanız onu tercih edebilirsiniz.Ama bu adım için kullanabilecek en uygun programlar Adobe Photoshop ve Adobe Fireworks 'dür.

* Kağıttaki çiziminizi Photoshop veya Fireworks'de grafik programına dökerken 960 Grid sistemini kullanarak işinizi çok kolaylaştırabilirsiniz.(Bunu kullanmanız zorunlu değildir fakat grid sistemine alıştığınız taktirde vazgeçemeyeceğinizi söyleyebilirim.)
- Tasarıma uygun renk ve gösellerin seçimi :

Sıra geldi tasarımımıza apayrı hava katan grafiklerin seçimine.Bu grafiklere örnek olarak iconları,yazı şekillerini,grafikleri verebiliriz.
Şimdilik bu bölüm için ilk seçimlerde faydalandığım siteleri belirteceğim fakat blogumda bu görsellerle ilgili belli paylaşımlarda bulunuyorum,bu kararıda yeni aldığım için şu anda sadece Font Arşivi - 1 adlı paylaşımım bulunmakta fakat sanal ortamda bu konuyla ilgili o kadar çok kaynak mevcut ki,en kısa zamanda bu paylaşımların sayısı tahmin edemeyeceğiniz derecede artacaktır.

* İconlarla ilgili aramalar için IconFinder ve IconArchive adlı kaynakları kullanabilirsiniz.

Geri