2
EXE RANK
FİREMAN ;
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 5 Ocak 2010
- Mesajlar
- 2,559
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
- Yaş
- 35
(Coffea / Kaffee / Café / Coffee ) Vatani Afrika olan fakat bugün tropikal bölgelerde yetistirilen küçük boylu agaç ve agaççiklar
Kisin yapraklarini dökmez
çiçekleri beyaz
meyveleri 1-2 tohumlu olup kirmizidir
Yabânî olarak yetisen kahve agaçlarinin boylari 5-7 m oldugu hâlde kültür olarak yetistirilenlerin boylari 2-3 metreyi geçmez
Kahve agaçlarinin en iyisi Arabistan’da yetisenidir
Kahve
insanlar tarafindan ilk olarak Habesistan’da 3
yüzyilda yetistirilmeye ve kullanilmaya baslanmistir
On sekizinci yüzyilda Mekke’ye hacca giden Habesistanlilar
kahveyi Arabistan’a ve bütün Müslüman âlemine tanitmislardir
Böylece Müslümanlar tarafindan bilinen ve kullanilan kahve
Osmanlilar zamâninda Avrupa’da görevli elçiler yoluyla önce Venedik
Ingiltere
Fransa’ya daha sonra da
bütün bati devletlerine tanitilmistir
Kahve
en çok Habesistan
Libya
Brezilya
Meksika
Hindistan
Arabistan ve Orta Amerika’da yetistirilir
Türkiye’de yetistigi yerler: Tabiî olarak yetismez
Kültürü yer yer yapilir
Kullanildigi yerler: Kahve çekirdeklerinin kavrulup dögülmesinden ve sicak suyla kaynatilmasindan meydana gelen içecek “kahve” olarak bilinir
Kahvenin bilesiminde en önemli olarak kafein alkoloidi vardir
Kafeinin az miktarinin damarlari genisletmek sûretiyle uyarici etkisi vardir
Kalbi kuvvetlendirir
sindirimi kolaylastirir
böbrek damarlarini genisleterek idrari çogaltir
solunumu hizlandirir
Kani beyne çekerek
beynin faaliyetini arttirir ve narkotiklerle zehirlenmelere karsi kullanilir
Fazla miktarda alindiginda uyarici etki fazlalasir
kalbin çarpintisini arttirir
kulaklarin uguldamasina sebeb olur
Çok fazla alinirsa ölümle sonuçlanir
Kahvede az miktarda protein
yag ve sakkaroz bulunur
Kahve
ya çekirdek olarak veya çekilmis olarak (kavrulup-ögütülmüs) olarak satilir
Kavrulup ögütülmüs kahve çabuk bayatladigindan
daha çok çekirdek kahve tercih edilir
Kahvenin içimi: Kahvenin içecek olarak hazirlanmasinda her memleketin kendine göre usûlleri vardir
Memleketimizde “Türk kahvesi” veya “alaturka kahve” diye meshur olan kahve söyle hazirlanir:
Tâze olarak kavrulmus ve çekilmis kahve kullanilir
Türk kahvesinde en önemli özellik bol köpüklü olmasi ve cezvelerde pisirilmesidir
Cezveye önce kahve ve istege göre (az-orta-sekerli) seker konulur
Sonra soguk su ilâve edilir
iyice karistirilip kaynatilir
köpügü tasmadan fincanlara servisi yapilir
Alafranga veya memleketimizde neskafe olarak bilinen kahveler ise
birtakim islemlerden geçirilir
Iri veya ince çekilmis kahve tânelerinin üzerinden kaynar su geçirilir
Sonradan içersine süt
krema gibi bâzi maddeler ilâve edilir
Suyu uçurulur
Ticârette kavanozlar içerisinde toz olarak
piyasaya sevk edilir
Içilirken de üzerine sicak su
süt
seker ilâve edilerek içilebilir
Kahve ihtiyaçtan fazla alinirsa insanda uykusuzluk
çarpinti
asiri decede sinirlilik meydana getirir























Türkiye’de yetistigi yerler: Tabiî olarak yetismez


Kullanildigi yerler: Kahve çekirdeklerinin kavrulup dögülmesinden ve sicak suyla kaynatilmasindan meydana gelen içecek “kahve” olarak bilinir



















Kahvenin içimi: Kahvenin içecek olarak hazirlanmasinda her memleketin kendine göre usûlleri vardir

Tâze olarak kavrulmus ve çekilmis kahve kullanilir






Alafranga veya memleketimizde neskafe olarak bilinen kahveler ise













