Gebelikte Beslenmenin Temel Bilgileri

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Method
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
20
EXE RANK

Method

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
5 May 2010
Mesajlar
30,484
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Method
Gebelikte beslenme diğer dönemdeki beslenmelerden çok daha önemlidir.Bebeğin tek kaynağı vardır, o da annesidir.Gebelikte beslenme hem bebeğin büyüyüp olgunlaşması hem de annenin gereksinmelerinin karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir konudur.Uygun kilodayken gebe kalan sağlıklı bir kadında doğru beslenmeyle gebeliğin sonunda yaklaşık 9 ila 12 kilo civarında bir ağırlık artışı görülür. Gebeliğin değişik safhalarındaki değişik ihtiyaçlar dolayısıyla bu artış ilk üç ay içinde ayda 1 kilogram,ikinci ve üçüncü üç aylarda ise ayda 1.5 ile 2 kilo düzeyinde tutulmalıdır.Aşırı bir ağırlık artışı ise hem annede hem de bebekte istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.
Gebelik ne beslenme alışkanlıklarının ne de damak zevkinin değiştirilmesini gerektirmez. Dengeli ve çeşitli beslenme önemlidir. Yapacağınız tek şey doğal, taze ve bol çeşitli besinler almaktır.
Gebe olduğunuzu anladığınızda bunlardan hangilerini düzenli olarak yediğinizi ve yiyecekleriniz arasında bebeğe zarar verecek bir şey olup olmadığını araştırın
 
KALSİYUM

Bebeğinizin gebeliğin 8. haftasında oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için kalsiyum önemlidir. Gebelikte normalde gerek duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir.Kalsiyum açısından zengin besinler arasında peynir,süt ,yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir. Ancak süt ürünlerinin yağ açısından da zengin olduğunu unutmayın.Bu nedenle yağı alınmış süt ve yoğurdu tercih edebilirsiniz.
Artan günlük kalsiyum gereksinimini şunlarla giderebilirsiniz: 85 gr yağsız peynir,7 dilim beyaz ekmek ,2 bardak süt, 170 gr sardalye.
Kalsiyumdan zengin besinler:
üBeyaz ekmek
üYarım yağlı peynir
üYağı alınmış süt
üTaze badem
üSardalye balığı
üLor peyniri
 
PROTEİN
Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren çeşitli besinleri almalısınız. Balık ,et ,kuru baklagiller ve sütten yapılan besinler protein açısından zengin olduğu için alınmalı,etin yağsız kısmı tercih edilmelidir.
Proteinden zengin besinler:
üTavuk eti
üBalık
üYoğurt
üYer fıstığı
üFıstık ezmesi
üYağsız kırmızı et
üYumurta
üMercimek
üKaşar peyniri
 
C VİTAMİNİ
C vitamini plasenta için yaralıdır.Vücudunuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. C vitamini taze meyve ve sebzelerde bulunur.Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınmalıdır.Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitaminin çoğu kaybolur. Bu nedenle besinleri tazeyken tüketmeli,sebzeleri çiğ yada az haşlayarak yemelisiniz.
C vitaminden zengin besinler:
üLahana
üGreyfurt
üKarnıbahar
üBrokoli
üDomates
üYeşil ve kırmızı biber
üBrüksel lahanası
üPortakal
üPatates
üÇilek
 
LİFLİ GIDALAR
Günlük beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken lifli (posalı) yiyecekler gebelikte sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır. Sebze ve meyveler lif açısından zengindir.Her gün bolca yiyebilirsiniz.Kepekli besinler de lif içerir ancak diğer bazı besinlerin emilimini bozduğundan dolayı fazla yenmemelidir.
Lifli gıdalardan zengin besinler:
üKepekli ekmek
üAhududu
üPirinç
üKuru üzüm
üBezelye
üKepekli makarna
üKuru kayısı
üKuruyemiş
üPırasa
 
FOLİK ASİT
Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle ilk haftalarda folik asit gereklidir.Vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır.Pişirme içindeki folik asit miktarını azaltacağı için çiğ yada az haşlayarak yemelisiniz.

Folik asitten zengin besinler:

üIspanak
üFındık
üKepekli ekmek
üYer fıstığı
üKarnabahar
 
DEMİR
Gebelikte hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de gebelik nedeniyle artan kan dolaşımına yeterli oksijen taşınabilmesi için fazla miktarda demire ihtiyaç vardır.Hayvansal yiyeceklerdeki demir, sebze ve kuru meyvelerde olandan daha kolay emilir. Et yemiyorsanız ,demirin emilimini arttırmak için aldığınız besinlerin C vitamini açısından zengin olması gerekir. Diyet demir eksikliğini gidermek için tek başına yeterli olmaz.Dolayısıyla artan demir ihtiyacını karşılamak için demir içeren ilaçların alınması gerekir. Demir bebeğin ve annenin ana ihtiyaçlarından biridir.Demir eksikliği sonucunda yorgunluk hissi ve konsantrasyon güçlüğünün yanı sıra cilt ve mukozadaki solukluk, saç dökülmesi gibi bazı fiziksel belirtiler de ortaya çıkar.
Demirden zengin besinler:
üYağsız kırmızı et
üTon balığı
üKaraciğer ve sakatatlar
üÜzüm
 
BEBEĞİNİZİ KORUYUN!!
Gebeliğiniz sırasında aldığınız besinler plasenta aracılığı ile bebeğinize de geçmektedir. O yüzden bebeğinize zararlı olabilecek besin maddelerinden korunmanız gerekir.
 
Yağlar:
Dengeli bir diyette toplam enerji ihtiyacının %30’ u yağlar tarafından karşılanmalıdır.Tüketilecek yağların seçiminde bitkisel kökenli olanlar (zeytin,mısırözü yağları) hayvansal olanlara (tereyağı ,iç yağı) tercih edilmelidir.
 
İşlenmiş yiyecekler:
Konserve gibi işlenmiş yiyeceklerden gebeliğiniz süresince uzak durmalısınız.Bu tür yiyeceklere genellikle fazladan şeker yada tuz katılmıştır,fazlaca yağ içerebilirler,içlerinde gereksiz koruyucu ,tatlandırıcı , renklendiriciler bulunabilir.Ürünlerin etiketlerini dikkatlice okuyup yapay maddeleri içermeyenleri yada en az içerenleri seçmelisiniz
 
Dondurulmuş yiyecekler:
İşyeri yemekhanelerinden verilen sıcak yemeklerden, önceden pişirilmiş süper market yiyeceklerinden,yeni pişirilmiş ve sıcak olmayan tavuk etinden sakınmanız gerekir.Bunlarda bebeğinize geçip tehlike yaratabilecek bakteriler bulunabilir.
 
Süt ve peynir:
Tam mayalanmamış taze peynir ve pastörize edilmemiş süt de zararlı olabilir.Mutlaka pastörize edilmiş süt içmelisiniz.
 
Sıvılar:
Gebelikte böbrekleri çalıştırmak ve kabızlığı önlemek için bolca sıvı içilmesi yararlıdır.En iyi içecek sudur. Bu nedenle gebelikte istediğiniz kadar bol su içebilirsiniz.Günde 6-8 bardak su tüketilmesi önerilmektedir.
 
Çay ,kahve ,kakao:
Bunların hepsinde bulunan kafeinin sindirim sistemine bazı zararlı etkileri vardır. Kafein içeren içecekleri günde 3 fincandan fazla içmemeniz doğru olur. Hatta dayanabilirseniz bu tür içeceklerden gebeliğiniz boyunca uzak durun.Yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.
 
Bitki çayları:
Gebelik sırasında bitki çayları içmek istiyorsanız bunların etkilerini iyice araştırmakta fayda vardır.Paketlenmiş olarak satılan hazır bitki çaylarının bir bölümünde bebeği etkileyebilecek katkı maddeleri olabilir,ancak çoğunun bebeğe zararı yoktur. Hatta ahududu yaprağından hazırlanan çayın doğumu eskiden beri kolaylaştırdığına inanılır.
 
Şeker:
Kek ,bisküvi,reçel ve meşrubat gibi şekerli yiyecek ,içecekte gerekli temel besin maddeleri azdır , kilo almanıza neden olabilirler.Enerjinizi ekmek gibi karbonhidratlardan almanız,şekeri azaltmanız yaralıdır.
 
Tuz:
Çoğu insan gereğinden fazla tuz tüketir.Gebelikte ise aldığınız tuzun miktarını düşürmeniz önemlidir.Fazla tuz bacaklarda şişmelere, sonuç olarak tansiyonunuzun yükselmesine yol açar.
 
GEBELİKTE EN YARARLI BESİNLER:
üSüt ,yoğurt, peynir(kalsiyum ,protein)
üYeşil yapraklı sebzeler (c vitamini,lif,folik asit)
üYağsız kırmızı et (protein ,demir)
üTavuk eti (demir , protein)
üSardalye (kalsiyum,demir,protein)
üPortakal ( C vitamini,lif )
üBalık (protein)
üKepekli ekmek (protein ,lif,folik asit)
 
GEBELİKTE YENİLMESİ SAKINCALI GIDALAR:
üYüksek civa seviyesi içeren derin su balıkları,deniz kabukluları, midye , deniz kestanesi.
üÇiğ ,iyi pişmemiş et,tavuk ve balık(Suşi)
üÇiğ yumurta
üTaze pastörize olmayan peynir
üPastörize edilmemiş süt ve meyve suları
üÇiğ sosis, salam,sucuk, pastırma
üKaraciğer,dalak,böbrek
üHazır yemekler
üKızartmalar
ü2 fincandan fazla kahve ve siyah çay
üBitki çayları (sadece doktorunuzun izin verdiklerini kullanın)
 
GEBELİKTE ÖNERİLEN BESİN MİKTARI:
Sabah kahvaltısı:
ü1 su bardağı süt (200cl)
üBeyaz peynir ( 1-2 kibrit kutusu kadar) 30-60 gr
ü1 yumurta
ü1 dilim ekmek
üşeker 15-30 gr
Öğle yemeği:
ü1 porsiyon et (ızgara-haşlama) 200 gr.
ü1 porsiyon sebze. 200 gr
ü½ su bardağı yoğurt 100 gr
ü1 porsiyon meyve (200-250 gr)
Akşam üzeri kahvaltısı:
ü1 su bardağı süt
Akşam yemeği:
ü1 porsiyon et veya balık (200 gr)
ü1 porsiyon sebze
ü1 dilim ekmek .50 gr
ü1 su bardağı meyve suyu
 
Geri
Üst