Ayet ve hadis paylaşımlarımız..!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SpoinieN-
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
"Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

Bir adam: "Vallahi Allah falancayı mağfiret etmiyecek!" diye kesip attı Allah Teâla Hazretleri de: "Falancaya mağfiret etmiyeceğim hususunda yemin eden de kim? Ben ona mağfiret ettim, senin amelini de iptal ettim!" buyurdu
*Müslim, Birr 137*
Yeryüzünü size boyun eğdiren O'dur Şu halde yerin omuzlarında (üzerinde) dolaşın ve Allah'ın rızkından yeyin Dönüş ancak O'nadır
*Mülk Suresi 15*

Eğer kişi namazını herkesin gözü önünde kılınca (edebine uygun kılar) güzel yapar, tek başına kimsenin görmediği durumda kılınca da (edebine uygun kılar) güzel yaparsa, Allah Teâla hazretleri (onun ibadetinden memnun kalır ve
smilegif
"Bu (kulluğunu riyasız yapan) gerçek bir kulumdur" der,
*KS, 7247*
(O kâfirler), kendilerine zulmetmiş kimseler olarak, meleklerin, canlarını aldıkları kimselerdir O vakit onlar şöyle diyerek teslim olurlar: «Biz, bir kötülükten dolayı yapmıyorduk» (Onlara): «Hayır, Allah sizin ne maksatla yaptığınızı elbette çok iyi bilendir»
*Nahl Suresi 28*

Ebû Bekir radıyallahu anh anlatıyor:
Hicret yolculuğunda Resûl-i Ekrem ile mağaradayken, tepemizde dolaşıp duran müşriklerin ayaklarını gördüm ve,
- "Ey Allah´ın Elçisi! Eğer şunlardan biri başını eğip bakacak olsa kesinlikle bizi görür" dedim
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
- "Ebû Bekir! Üçüncüleri Allah olan iki kişiyi sen ne sanıyorsun?"
*Buhârî, Fezâilü ashâbi´n-nebî 2, Menâkıbü´l-ensâr 45, Tefsîr 9/9; Müslim, Fezâilü´s-sahâbe 1; Tirmizî, Tefsîru´l-Kur´ân 9/11*
O Allah ki, her şeyin yaratılışını güzel yaptı ve insanı yaratmaya çamurdan başladıSonra onun soyunu nutfeden, hakir bir suyun özünden çoğalttıSonra ona biçim verdi, ona kendi ruhundan üfledi ve sizin için kulaklar, gözler ve gönüller yarattı Ne kadar az şükrediyorsunuz?
*Secde Suresi 7,8,9*

Ebû Bekir radıyallahu anh anlatıyor:
Hicret yolculuğunda Resûl-i Ekrem ile mağaradayken, tepemizde dolaşıp duran müşriklerin ayaklarını gördüm ve,
- "Ey Allah´ın Elçisi! Eğer şunlardan biri başını eğip bakacak olsa kesinlikle bizi görür" dedim
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
- "Ebû Bekir! Üçüncüleri Allah olan iki kişiyi sen ne sanıyorsun?"
*Buhârî, Fezâilü ashâbi´n-nebî 2, Menâkıbü´l-ensâr 45, Tefsîr 9/9; Müslim, Fezâilü´s-sahâbe 1; Tirmizî, Tefsîru´l-Kur´ân 9/11*
O Allah ki, her şeyin yaratılışını güzel yaptı ve insanı yaratmaya çamurdan başladıSonra onun soyunu nutfeden, hakir bir suyun özünden çoğalttıSonra ona biçim verdi, ona kendi ruhundan üfledi ve sizin için kulaklar, gözler ve gönüller yarattı Ne kadar az şükrediyorsunuz?
*Secde Suresi 7,8,9

Ashabıma Abdullah ibni Mes´ûd radıyallahu anh şöyle diyor:
Birgün Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem bir hasırın üzerinde yatıp uyumuştu;
uyandığında hasır vücudunun yan tarafında iz bırakmıştı O sırada HzÖmer geldi ve,-Ey Allah´ın Elçisi!- dedi -Daha yumuşak bir yatak üzerinde yatsan ne olur!- Bunun üzerine Resûl-i Ekrem şöyle buyurdu:
Benim dünya ile ne kadar ilgim var? Ben bu dünyada, çok sıcak bir günde yolculuk ederken bir ağacın altında azıcık dinlenen, sonra da oradan kalkıp giden bir yolcu gibiyim
*Ahmed b Hanbel, Müsned, I, 301; Tirmizî, Zühd 44; Ibni Mâce, Zühd 3 *
O, rahmetini dilediğine has kılar Allah büyük lütuf sahibidir
*Âl-i İmrânSuresi 74*

Ashabıma Abdullah ibni Mes´ûd radıyallahu anh şöyle diyor:
Birgün Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem bir hasırın üzerinde yatıp uyumuştu;
uyandığında hasır vücudunun yan tarafında iz bırakmıştı O sırada HzÖmer geldi ve,-Ey Allah´ın Elçisi!- dedi -Daha yumuşak bir yatak üzerinde yatsan ne olur!- Bunun üzerine Resûl-i Ekrem şöyle buyurdu:
Benim dünya ile ne kadar ilgim var? Ben bu dünyada, çok sıcak bir günde yolculuk ederken bir ağacın altında azıcık dinlenen, sonra da oradan kalkıp giden bir yolcu gibiyim
*Ahmed b Hanbel, Müsned, I, 301; Tirmizî, Zühd 44; Ibni Mâce, Zühd 3 *
O, rahmetini dilediğine has kılar Allah büyük lütuf sahibidir
*Âl-i İmrânSuresi 74*...

Hz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, gece ayakları Şişinceye kadar namaz kılardı Ona,
- "Ey Allah´ın Elçisi! Neden kendini bu kadar yoruyorsun? Oysa Allah senin geçmiş ve gelecek hatalarını bağışlamıştır" dedim Bana şu cevabı verdi:
- "Âişe! Şükreden bir kul olmayayım mı?"
*Müslim, Münâfikîn 79-81 Ayrıca bk Buhârî, Teheccüd 6, Tefsîr 48/2, Rikak 20; Tirmizî, Salât 187; Nesâî, Kıyâmü´l-leyl 17; İbni Mâce, İkame 200 *
Şüphesiz iman ettikten sonra inkar eden, sonra da inkarda ileri gidenlerin tövbeleri asla kabul edilmeyecektir İşte onlar sapıkların ta kendileridir
*Âl-i İmrânSuresi 90*

Benim hakkımda yalan söylemeyin Zira benim üzerime yalan uyduran cehenneme girer
*Buhari, İlm 38*
Bilmeyenler dediler ki: Allah bizimle konuşmalı ya da bize bir âyet (mucize) gelmeli değil miydi? Onlardan öncekiler de işte tıpkı onların dediklerini demişlerdi Kalpleri (akılları) nasıl da birbirine benzedi? Gerçekleri iyice bilmek isteyenlere âyetleri apaçık gösterdik
*Hucurât Suresi 11*

Her sarhoşluk veren şey (dinde yasaklanan içki olan) hamr grubundandır ve sarhoşluk veren her şey haramdır
*Müslim, Eşribe 73*
Kendilerine kitap verilenlerden oldukları halde ne Allah'a, ne ahiret gününe inanmayan, Allah'ın ve Resulünün haram kıldığını haram tanımayan ve hak dini din edinmeyen kimselere alçalmış oldukları halde elden cizye verecekleri hale gelinceye kadar savaş yapın
*Tevbe Suresi 29*

İnsanların içinde geğirmekten uzak dur Şüphesiz dünyada en çok tok olanlar, ahirette en uzun açlığı çekeceklerdir
*Tirmizi*
Sonra iman edenlerden, birbirlerine sabrı tavsiye edenlerden ve birbirlerine acımayı öğütleyenlerden olmaktır
*Beled Suresi 17*

Kim, (din) kardeşinin ırz ve namusunu onu gıybet edene karşı savunursa, Allah da kıyamet günü o kimseyi cehennemden korur
*Tirmizi, Birr 20*
Onlar hiçbir şey değil, sırf sizin ve babalarınızın taktığınız (boş) isimlerdir Allah onlar hakkında hiçbir delil indirmedi Onlar yalnız zanna ve nefislerin sevdasına uyuyorlar Halbuki onlara Rableri tarafından yol gösterici gelmiştir
*Necm Suresi 23*

Kim evinden temizlenmiş olarak farz namaz için çıkarsa, onun ecri, tıpkı ihrama girmiş hacının ecri gibidir Kim de kuşluk namazı için çıkar ve sırf bu maksadla yorulursa onun ücreti de umre yapanın ücreti gibidir Namaz kıldıktan sonra araya lağv (dünyevi kelam) sokmadan kılınan iknici namaz, İlliyyin (denen cennetin yüce makamın)da yazılıdır
*Ebu Davud, Salat 49*
(Ey Muhammed!) Sen o kâfirlerin hidayete ermelerini ne kadar istesen de Allah, saptırdığı kimseyi hidayete erdirmez Onların hiçbir yardımcısı da yoktur
*Nahl Suresi 37*

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) yere bir çizgi çizdi ve: "Bu insanı temsil eder" buyurdu Sonra bunun yanına ikinci bir çizgi daha çizerek: "Bu da ecelini temsil eder" buyurdu Ondan daha uzağa bir çizgi daha çizdikten sonra: "Bu da emeldir" dedi ve ilâve etti: "İşte insan daha böyle iken (yani emeline kavuşmadan) ona daha yakın olan (eceli) ansızın geliverir
*Tirmizi, Zühd 25*
Allah onlarda bir hayır görseydi elbette onlara işittirirdi Fakat işittirseydi bile yine onlar yüz çevirerek dönerlerdi
*Enfal Suresi 23*

Sizden hiç kimse, maruz kaldığı bir zarar sebebiyle ölümü temenni etmesin Mutlaka bunu yapmak mecburiyetini hissederse, bari şöyle söylesin: "Rabbim, hakkımda hayat hayırlı ise yaşat, ölüm hayırlı ise canımı al"
*Müslim, Zikr 10*
O halde (Resûlüm), öğüt ver Çünkü sen ancak öğüt vericisin Onların üzerinde bir zorba değilsin Ancak yüz çevirip inkâr edene gelince, işte öylesini Allah en büyük azap ile cezalandırır Şüphesiz onların dönüşü sadece bizedir Sonra onların sorguya çekilmesi de sadece bize aittir
*Ğaşiye Suresi 21-26*

Hz Ebü Musâ (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "İçerisinde Allah zikredilen evlerin misali ile içerisinde AIIah zikredilmeyen evlerin misâli, diri ile ölünün misali gibidir"
*Buhâri, Daavât 66; Müslim, Salâtü'l-Müsâfırin 211, (779)*
Ebü Ümâme (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Kim yatağına temiz (abdestli) olarak girer ve uyku bastırıncaya kadar AIIah'ı zikrederse gecenin herhangi bir saatinde uyanıp da AIIah'tan dünya veya âhiret hayırlarından bir şey isterse AIIah Teâla, istediğini mutlaka ona verir"
*Tirmizi, Daavât 100, (3525)*
Hem bilin ki, içinizde Allah'ın elçisi vardır Şayet o, birçok işlerde size uysaydı, sıkıntıya düşerdiniz Fakat Allah size imanı sevdirmiş ve onu gönüllerinize sindirmiştir Küfrü, fıskı ve isyanı da size çirkin göstermiştir İşte doğru yolda olanlar bunlardır

*Hucurât Suresi 7*

Hz Ebü Musâ (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "İçerisinde Allah zikredilen evlerin misali ile içerisinde AIIah zikredilmeyen evlerin misâli, diri ile ölünün misali gibidir"
*Buhâri, Daavât 66; Müslim, Salâtü'l-Müsâfırin 211, (779)*
Ebü Ümâme (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Kim yatağına temiz (abdestli) olarak girer ve uyku bastırıncaya kadar AIIah'ı zikrederse gecenin herhangi bir saatinde uyanıp da AIIah'tan dünya veya âhiret hayırlarından bir şey isterse AIIah Teâla, istediğini mutlaka ona verir"
*Tirmizi, Daavât 100, (3525)*
Hem bilin ki, içinizde Allah'ın elçisi vardır Şayet o, birçok işlerde size uysaydı, sıkıntıya düşerdiniz Fakat Allah size imanı sevdirmiş ve onu gönüllerinize sindirmiştir Küfrü, fıskı ve isyanı da size çirkin göstermiştir İşte doğru yolda olanlar bunlardır

*Hucurât Suresi 7*

Cennet ehlinin mertebece en düşük olanı o kimsedir ki: Bahçelerine, zevcelerine, nimetlerine, hizmetçilerine, koltuklarına bakar Bunlar bin yıllık yürüme mesafesini doldururlar
Cennetliklerin Allah nezdinde en kıymetli olanları ise, vech-i ilahiye sabah ve akşam nazar ederler"
Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm sonra şu ayeti okudu (Meâlen): "Yüzler vardır, o gün ter ü tâzedir, Rablerini görecektir" (Kıyamet 22-23)
*Tirmizi, Cennet 17*
İşte o gün sevkedilecek yer, sadece Rabbinin huzurudur
*KıyametSuresi 30*

Hz Mu'az İbnu Cebel radıyallahu anh anlatıyor "İki kişi Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın huzurunda küfürleştiler (Öyle ki) birinin yüzünde (diğerine karşı) öfkesi gözüküyordu Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "Ben bir kelime biliyorum, eğer onu söyleyecek olsa, kendinde zuhur eden öfke giderdi: Eûzu billahi mineşşeytanirracim" buyurdular
*Tirmizi, Da'avat 53*
Her kim Rahman olan Allah'ın zikrinden yüz çevirirse biz ona bir şeytan musallat ederiz Artık o şeytan onun yakın dostudur
*Zuhruf Suresi 36*

Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

Dişlerinizi misvaklayın Çünkü misvak ağız için temizlik sebebidir, Allah'ın rızasına vesiledir Cibril her gelişinde bana misvakı tavsiye etti; öyle ki bana ve ümmetime farz kılacağından korktum Ümmetime zorluk veririm diye endişe etmeseydim bunu onlara farz kılardım Ben öyle (ciddi) misvak kullanırım ki, öndeki dişlerimin (veya diş etlerimin) diplerinden kazınacağı endişesine kapılırım
*Kütübü Sitte, 6043*
Ve şüphesiz Rabbin, işte O, mutlak galip ve engin merhamet sahibidir
*Şuara Suresi 40*

Bir yerde ölen Ashabımdan hiçbirisi yoktur ki, Kıyamet günü oranın ahalisine bir nur ve onlara (cennete sevkte) bir rehber olmasın
*Tirmizi, Menakıb 3864*
(Ey insanlar!) Sizi topraktan yarattık, (ölümünüzle) sizi oraya döndüreceğiz ve sizi bir kere daha oradan çıkaracağız
*Tâ Hâ Suresi 55*

Geri