Yemeklerin , Pastaların , Böreklerin vb. Püf Noktaları

6
EXE RANK

LegendsNeverDie

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
1 Şub 2009
Mesajlar
6,222
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
LegendsNeverDie
Yemeklerin , Pastaların , Böreklerin vb. Püf Noktaları Frm18.NeT ' den Başka Hiçbir Yerde Bulamazsınızzz !!!

Böreklerin Kabarması İçin


Hazır yufkayla yaptığınız böreklerinizi kabartmak istiyorsanız, üzerine bir çay kaşığı soda dökün. Hem lezzeti artacak, hem de daha fazla kabaracaktır.
 
Birkaç Damla Limon
Öyle zamanlar olur ki sadece birkaç damla limon suyuna ihtiyacınız olur. Peki bir iki damla limon suyu için koca bir limon kesilir mi? Limonu hiç kesmeden içinden birkaç damla su almanın yolu vardır. İyice yıkanmış bir kürdanı batırıp çıkarın. Sıkınca kürdanın deliğinden birkaç damla su alabilirsiniz. Daha sonra deliği yapışkan bir bantla tıkar ya da kürdanı aynı deliğe sokup bırakabilirsiniz.
 
Bembeyaz Pilav İçin
Pilavınızın kar gibi bembeyaz olmasını istiyorsanız, pişirirken içine bir dilim limon atın. Hem pilava ayrı bir lezzet katacak, hem de pirinçlerin bembeyaz pişmesini sağlayacaktır.
 
Bayatlayan Bisküviler
Bisküviler, paketini açtıktan kısa bir süre sonra yumuşayıp, bayatlar. Bayatlayan bisküvileri atmak yerine, değişik tatlar elde edebilirsiniz. Bunun için, üzerine biraz şokola sürün. Düşük ısıdaki fırında 5-10 dakika tutun. Çikolatalar, bisküvilerin üzerinde eriyip, hoş bir tadın ortaya çıkmasını sağlar...
 
Bayat Ekmekler
Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.
 
Barbunya Sulu Olursa
Özene bezene hazırladığınız barbunya pilaki çok sulu olursa ve daha çok bir çorba görüntüsündeyse hemen üzülmeyin. İçine bir miktar iyice ufalanmış ceviz koyun. Ceviz, hem barbunyanın fazla suyunu alacak, hem de ayrı bir lezzet katacaktır.
 
Balığın İyi Kızarması
Bazı kimseler ufak balıkları diğerlerine daha çok tercih ederler. Bunların iyi kızarması için, yıkayıp kuruladıktan sonra una bulamadan önce süte bulamalısınız.
 
Balıklar Nasıl Daha Lezzetli Olur?
Balıklar, bir baş soğan, bir demet maydanoz, iki adet defne yaprağı,ile daha lezzetli olurlar.
 
Balık Lezzeti
Balığın en fazla kızartması yenir. Ancak balık kızartırken yayılan koku rahatsız eder. Balık kızartırken una katacağınız biraz Parmesan peyniri, balık kokusunu azaltacaktır. Ayrıca, kızartılmış balığın daha lezzetli olması için de bir önerimiz var. Balıkları yıkadıktan sonra iyice kurulayıp, üzerlerine bir fırça ile ince bir tabaka halinde sıvı yağ sürdükten sonra una bulayın. Bu şekilde kızartacağınız balıklar yağ çekmeyeceği için daha lezzetli olacaktır.
 
Balık Kızartırken
Balık eti hem sağlıklı, hem de çok lezzetlidir. Evinizde balık kızartırken daha lezzetli olmasını istiyorsanız tek yapmanız gereken, balıkları biraya batırmak. Biraya batırılan balıkları kızarttığınızda hem kıtır kıtır, hem de lezzetli olur.
 
Balık Kokusu
Eğer balık kokusunu mutfağınızdan pencereleri açtığınız halde çıkartamadıysanız ekmek dilimlerini tost makinesinde kızartın, kızartırken çıkan buhar balık kokusunu alacaktır.
 
Balık Ayıklarken
Balık ayıklamanın belli başlı pratik yöntemleri vardır. Bu yöntemlerden en geçerli olanı ise, balığın üzerine bir miktar sirke serpmek. Bu şekilde, balığın yüzgeçlerini çok daha kolay temizler ve vakitten de kazanmış olursunuz
 
Balığın Kurumaması İçin
Eğer ızgara yaptığınız balığın kuruyup kalmasını ve lezzetim kaybetmesini istemiyorsanız işte size bir-iki ipucu: Balığı 10 dakika limonlu suda bekletip sonra pişirin. Derisinin zedelenmemesine özen gösterin. Eğer balığın filetosunu çıkaracaksanız, önce pullarını temizleyin.
 
Bal Saklarken
Hem çok faydalı, hem de çok lezzetli olan bal, özellikle kahvaltı sofralarımızda büyük bir önem taşır. Fakat kısa sürede şekerlenmesi gerçekten çok sinir bozucudur. Oysa ki, bal kavanozunu karanlık bir yerde saklayıp, kapağını çok sıkı kapamaya özen gösterirseniz uzun süre lezzetini korur.
 
Artan Pilav İçin
Bazen pilavınız fazla geliyor ve ertesi güne kalıyor. Ancak artan bu pilavı tadı bozulacağı için ısıtamıyorsunuz ama dökmek de istemiyorsunuz. Artan pilavı değerlendirmek için çorba ya da bazı sulu yemeklere ilave edebilirsiniz. Ancak pirinç ilavesini hep en sona bırakın. Aksi taktirde, zaten pişmiş olan pirinç lapalaşır.
 
Zeytinyağlı Yemekleri Pişirirken
Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir şey de, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir.
 
Reçel yapmanın püf noktaları
Kavanozların temizliği Kavanozları kapakları ile bulaşık deterjanıyla yıkayıp kaynar su ile duruladıktan sonra temiz mutfak bezine ters çevrilip kurumaya bırakın. Ya da kavanozları önceden 100oC’de ısıtılmış fırında kısa bir süre bekleterek sterilize edebilirsiniz. Meyvelerin seçimi Reçel için kullanılacak meyveler olgun olmalı. Ancak meyvelerin ezik olmamasına dikkat etmelisiniz. Çilek, ahududu gibi yumuşak meyveler mümkünse toplandığı gün kullanılmalı. Elma, armut gibi meyvelerin üzerindeki lekeler geniş ve derince kesilmeli. Dondurulmuş meyveleri de aynen taze meyveler gibi pişirerek reçel yapabilirsiniz. Pişirme... Reçel, marmelat ve jöle yapımında meyve-şeker ya da meyve suyu-şeker karışımı, pişme süresince tencerenin dibine tutarak yanmaması için devamlı karıştırılmalı. Aynı şekilde fazla sık olmamak şartıyla pişme süresince reçelin üzerinde biriken köpükler bir kevgir yardımıyla alınmalı! Kıvam kontrolü Reçelin pişme süresinin sonunda, bir miktar reçeli tabağa alın. Dağılmayıp katı kalıyorsa kıvamı olmuş demektir. Dağılıyorsa pişme süresini 1-2 dakika daha uzatmalısınız. Elma, armut ve ayva gibi meyvelerin reçelini yaparken reçele renk vermesi için 1-2 tane çekirdeklerinden ekleyebilirsiniz. Saklama Reçeller kuru ve serin bir yerde bir sene gibi uzun bir süre saklanabilir. Çilek ve ahududu bu süre içinde renklerini kaybedebilir, fakat lezzetleri değişmez. Reçeliniz küflenirse, küflü bölgeyi alıp bir miktar su ilavesiyle bir taşım kaynatabilirsiniz.
 
Hazırladığımız sos, jöle ve pudingin üzerinin kabuk bağlamaması için
Jöle, puding ve sosların üzerine, pişer pişmez çok ince bir kat eritilmiş tereyağı veya krema sürün. Kabuklanma ve gözenekler yok olacaktır.
 
İtalyan pilavı - Risotto pişirken
İtalyanca 'küçük pilav' anlamına gelen risotto, pirinçle yapılan bir yemektir. Pişirirken dikkat etmeniz gerekenler... Pirinç ilk olarak soğanla birlikte yağda kavrulur, daha sonra suda haşlanır. Ardından isteğe göre tereyağı, sebze, peynir, mantar ya da şarküteri ürünleri ilave edilir. Risotto, içinde kullanılan malzemeye göre isimlendirilir. Örneğin Milano usulü risotto, deniz mahsullü risotto, beyaz etli veya sebzeli risotto gibi... Zengin malzemeler ile hazırlanan risotto tek başına bir yemek olarak yenildiği gibi, sadece peynirli veya safranlı yapılan risotto et ve balıkların yanında garnitür olarak da tüketilebilir. Mönü içerisinde giriş yemeği olarak servis edilebilir
 
Börek bekletilince..
Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin. Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir gece buzdolabında beklettiğini unutmayın.
 
Geri
Üst