Zeytinyağlı taze fasulye

17
EXE RANK

-k1nq`LioN*

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
15 Ocak 2010
Mesajlar
17,143
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
-k1nq`LioN*
eytinyağlı taze fasulye


Sebzeler içinde en çok sevilenin hatta çocuklar tarafından da en beğenilen sebzenin taze fasulye olduğunu biliyor muydunuz? Hepimizin annesi bu yemeği mükemmel yapıyordur eminim, ancak benim geliştirdiğim tarif zeytinyağlı taze fasulyeyi biraz farklı kılıyor. Şöyle ki, fasulyeleri doğrama biçiminden içine koyduğum çeşitli sebzeler nedeniyle yorum farkı ve lezzete yansımasını gözleyebiliyorsunuz. Hem hafif, hem sağlıklı fasulyeyi yeniden sevdirecek bu tarifi sizlerle paylaşmaktan mutluyum. Bu arada bu yemeği yaparken Ayşe kadın fasulye kullandığımı da eklemeliyim. Aynı tarifle diğer türdeki fasulyeleri de kullanabilirsiniz.

Gelelim fasulyenin faydalarına… ile başlayan cümleler mecaz anlamda kullanılır ve sadede gel anl***** taşır. Ancak bu yazımda mecazi anlamda kullanılmadığı açık. Fasulye, ülkemizde bol yetiştirilen, özellikle Karadeniz bölgemizin milli sebzesidir. İçerdiği çözünür ve çözünmez lifler, antioksidan bileşikler, C ve A vitaminleri ve düşük glisemik indekse sahip karbonhidratları sayesinde besleyici değeri yüksek bir sebzedir.

Önemli uyarı: Fasulye ve diğer birçok sebzeyi önce yıkayın. Ardından ayıklayıp doğrayın. Bu işlem biter bitmez de tencereye alarak pişirin. Doğranmış fasulye ve sebzeleri bekletirseniz ve ayıkladıktan sonra yıkarsanız C vitamini başta olmak üzere suda eriyen birçok vitaminin kaybına sebep olursunuz.



Malzemeler (4 kişilik)

½ kg taze fasulye
2 orta boy domates
2 orta boy kuru soğan
2-3 diş kuru soğan
1 adet taze dolmalık biber
2 küp şeker
Tuz

Yapılışı:
Fasulyeleri yıkadıktan sonra ayıklayın. Kesme tahtasının üzerinde verev ince şeritler halinde kesin. Bu sayede fasulye pişerken lezzetini daha çok açığa çıkaracaktır. Soğan ve sarımsakları da ince bir şekilde kıyın. Domatesleri ve dolmalık biberi yıkadıktan sonra küp küp doğrayın. Düdüklü tencerenin tabanına sırasıyla zeytinyağı, kuru soğanın ve sarımsağın yarısı, taze fasulyenin yarısını koyun. Orta katmana domates ve biberi yayın. Kuru soğan sarımsak ve fasulyelerin kalanını da yerleştirdikten sonra tuz ve şekerini ilave edin. ½ çay bardağı su ekledikten sonra düdüklü tencerenin ağzını kapayın. Çok kısık ateşte 15 dakika pişirin. Yenmeğin piştiğini mutfağınıza yayılan pişmiş taze fasulye kokusundan da anlayabilirsiniz. Ocağı kapadıktan sonra bir süre demlenmesi için tencereyi açmayın. Ayrıca düdüklü tencerenin kendiliğinden basıncının düşmesi olası kazaları önlemek açısından da önemlidir. Cam kapaklı bir servis kabına aldığınız fasulye yemeğinizi buzdolabında bir süre dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
 
Geri
Üst