17
EXE RANK
-k1nq`LioN*
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 15 Ocak 2010
- Mesajlar
- 17,143
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 32
İzmir’in börülcesi gelir de zeytinyağlısı, sarımsaklı salatası yapılmaz mı? Yaz aylarının en sevdiğim sebzelerinden olan börülce bu hafta mutfağımdaydı. Sevgili meslektaşım, ortağım Selma Önelge Gür Çeşme dönüşü sağ olsun birkaç kilo taze börülce getirdi. Diyetistanbul mutfağı bu hafta şenlendi anlayacağınız.
Börülce salatası (Aydın’da börülce turşusu da denir) tarifini daha sonra sizlerle paylaşacağım. Bugün zeytinyağlısı ile başlamak istiyorum. Şeker yerine tatlandırıcı ile denedim süper oldu. Şekeri mutfağından çıkarmak isteyenlere örnek olmasını dilerim. Kilo verme (zayıflama) programlarının vazgeçilmez yemeği olan sebzelerden en lezzetlisi diyebileceğim bu yemeğin 1 porsiyonu sadece 100 kalori.
Hafif, sağlıklı, lezzetli ve kesinlikle çok besleyici olan zeytinyağlı taze börülceyi denemenizi tavsiye ederim. Ancak İstanbul’da bazı marketler fasulyenin bir türünü börülce diye satıyor, sakın fasulyeyi börülce sanmayın.
Zeytinyağlı taze börülce için porsiyon ölçüsü: 8 yemek kaşığı ( 2 servis kaşığı)
1 Porsiyon zeytinyağlı taze börülcenin değişim karşılığı: 1 sebze+1 yağ
1 Porsiyon zeytinyağlı taze börülcenin kalorisi: 100 kalori
Malzemeler ( 4 kişilik)
Yarım kilo taze börülce
2 büyük boy kuru soğan
5–6 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı paprika biber sosu ya da toz kırmızıbiber
2 büyük boy domates
1 adet kırmızı taze biber
2 adet çarliston biber
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pişirilebilir toz tatlandırıcı (ya da 2 kesme şeker)
Yapılışı:
Börülceleri önce yıkayın ardından uçlarını alıp dildiğiniz boyda kırın. Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın. Domates ve biberleri küp küp doğrayın.
Tencereye sırasıyla soğan, börülce, domates, sarımsak, kırmızı toz biber ve taze biberleri yerleştirin. Malzemeleri üç eşit parçaya bölüp katmanlar halinde bu sırayla tencereye dizerseniz lezzeti daha güzel olur. (Çelik tencere ya da düdüklü tencere kullanabilirsiniz.)
En üste tatlandırıcı, tuz ve zeytinyağını gezdirip ½ su bardağı su ekleyin.
Düdüklü tencerede yapıyorsanız kapağını kapayın ve kaynadıktan 6–7 dakika sonra ocağı kapatıp kendi halinde soğumaya bırakın. Çelik tencerede yapıyorsanız kısık ateşte kapağını açmadan 20-30 dakika pişirin suyu azaldığında sıcak su ekleyebilirsiniz. Cam saklama kabına alıp ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve soğuk servis yapın.
Börülce salatası (Aydın’da börülce turşusu da denir) tarifini daha sonra sizlerle paylaşacağım. Bugün zeytinyağlısı ile başlamak istiyorum. Şeker yerine tatlandırıcı ile denedim süper oldu. Şekeri mutfağından çıkarmak isteyenlere örnek olmasını dilerim. Kilo verme (zayıflama) programlarının vazgeçilmez yemeği olan sebzelerden en lezzetlisi diyebileceğim bu yemeğin 1 porsiyonu sadece 100 kalori.
Hafif, sağlıklı, lezzetli ve kesinlikle çok besleyici olan zeytinyağlı taze börülceyi denemenizi tavsiye ederim. Ancak İstanbul’da bazı marketler fasulyenin bir türünü börülce diye satıyor, sakın fasulyeyi börülce sanmayın.
Zeytinyağlı taze börülce için porsiyon ölçüsü: 8 yemek kaşığı ( 2 servis kaşığı)
1 Porsiyon zeytinyağlı taze börülcenin değişim karşılığı: 1 sebze+1 yağ
1 Porsiyon zeytinyağlı taze börülcenin kalorisi: 100 kalori
Malzemeler ( 4 kişilik)
Yarım kilo taze börülce
2 büyük boy kuru soğan
5–6 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı paprika biber sosu ya da toz kırmızıbiber
2 büyük boy domates
1 adet kırmızı taze biber
2 adet çarliston biber
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pişirilebilir toz tatlandırıcı (ya da 2 kesme şeker)
Yapılışı:
Börülceleri önce yıkayın ardından uçlarını alıp dildiğiniz boyda kırın. Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın. Domates ve biberleri küp küp doğrayın.
Tencereye sırasıyla soğan, börülce, domates, sarımsak, kırmızı toz biber ve taze biberleri yerleştirin. Malzemeleri üç eşit parçaya bölüp katmanlar halinde bu sırayla tencereye dizerseniz lezzeti daha güzel olur. (Çelik tencere ya da düdüklü tencere kullanabilirsiniz.)
En üste tatlandırıcı, tuz ve zeytinyağını gezdirip ½ su bardağı su ekleyin.
Düdüklü tencerede yapıyorsanız kapağını kapayın ve kaynadıktan 6–7 dakika sonra ocağı kapatıp kendi halinde soğumaya bırakın. Çelik tencerede yapıyorsanız kısık ateşte kapağını açmadan 20-30 dakika pişirin suyu azaldığında sıcak su ekleyebilirsiniz. Cam saklama kabına alıp ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve soğuk servis yapın.