17
EXE RANK
-k1nq`LioN*
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 15 Ocak 2010
- Mesajlar
- 17,143
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 32
Nehirlerin denize döküldüğü yataklarda, alüvyonlu topraklarda yetişen deniz börülcesini bu sıralar sıkça soframıza konuk ediyoruz. İstanbul’da Beşiktaş Pazarı bu konuda gerçekten muhteşem. Vakit buldukça uğradığım bu pazarda hepsi olmasa da Ege otlarını ve tam mevsimi olan deniz börülcesini bulabiliyorum. Bu cumartesi deniz börülcesi alırken tezgâhın önünde bir hanım, kızım bu nasıl pişer diye sordu? Daha önce balık lokantasında yemiş ama nasıl pişirildiğini bilmediği için alamıyormuş. Ayaküstü basit bir tarif verdim. Denemek üzere bir miktar deniz börülcesi alan hanım yanımdan ayrıldığında sitemize bu tarifi yazmam gerektiğine karar verdim.
Deniz börülcesi koyu yeşil yapraklı sebzeler grubundadır ve çok yüksek oranda K vitamini ile birlikte C vitamini içerir. Deniz kenarında yetişmesinden dolayı doğal olarak tuzlu bir ottur. Siz siz olun deniz börülcesine tuz koymayın, yoksa yiyemezsiniz. Özellikle tuz kısıtlaması yapması gereken tansiyon hastalarına deniz börülcesinden sadece tatmalarını öneririm.
Değişim Ölçüsü
Zeytinyağlı deniz börülcesi porsiyon ölçüsü: 4-5 çorba kaşığı
1 porsiyon zeytinyağlı deniz börülcesi değişim ölçüsü: 1 sebze+1 yağ
1 porsiyon zeytinyağlı deniz börülcesi kalorisi: 75 kalori
Malzemeler
2 bağ deniz börülcesi (takribi 400 gr kadar)
2–3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limon
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Arzuya göre 2–4 yemek kaşığı koruk suyu
Yapılışı
Deniz börülcesini geniş bir sebze yıkama kabına koyup bol suyla bir iki su yıkayın. Saplarını ve köklerini kesinlikle kesmeyin. Bir tencereye deniz börülcelerini alıp üzerine hafif çıkacak kadar su doldurun ve haşlamaya başlayın. Su kaynadıktan sonra 5 dakika haşlamak genelde yeterlidir. Deniz börülcesi biraz kart ise bu süre 5 dakika uzatılabilir.
Haşlanan börülceleri süzüp bol suyla yeniden yıkayın, böylece tuzunun önemli kısmını uzaklaştırmış olursunuz. Deniz börülcelerinin kökünden tutup diğer elinizle yeşil kısmını sıyırarak kılçıklarını ayıklayın. Genellikle bir seferde tek bir dal deniz börülcesi ayıklanabilir. Başlangıçta ayıklarken börülcelerin sap ve köklerini koparmamak bu nedenle gereklidir.
Kılçığını ayıkladığınız deniz börülcesinin üzerine, dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, koruk suyu ve nar ekşisini ekleyip ağzı kapalı bir cam kapta buzdolabına kaldırın. 2-3 saat dinlendikten sonra soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Deniz börülcesi koyu yeşil yapraklı sebzeler grubundadır ve çok yüksek oranda K vitamini ile birlikte C vitamini içerir. Deniz kenarında yetişmesinden dolayı doğal olarak tuzlu bir ottur. Siz siz olun deniz börülcesine tuz koymayın, yoksa yiyemezsiniz. Özellikle tuz kısıtlaması yapması gereken tansiyon hastalarına deniz börülcesinden sadece tatmalarını öneririm.
Değişim Ölçüsü
Zeytinyağlı deniz börülcesi porsiyon ölçüsü: 4-5 çorba kaşığı
1 porsiyon zeytinyağlı deniz börülcesi değişim ölçüsü: 1 sebze+1 yağ
1 porsiyon zeytinyağlı deniz börülcesi kalorisi: 75 kalori
Malzemeler
2 bağ deniz börülcesi (takribi 400 gr kadar)
2–3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limon
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Arzuya göre 2–4 yemek kaşığı koruk suyu
Yapılışı
Deniz börülcesini geniş bir sebze yıkama kabına koyup bol suyla bir iki su yıkayın. Saplarını ve köklerini kesinlikle kesmeyin. Bir tencereye deniz börülcelerini alıp üzerine hafif çıkacak kadar su doldurun ve haşlamaya başlayın. Su kaynadıktan sonra 5 dakika haşlamak genelde yeterlidir. Deniz börülcesi biraz kart ise bu süre 5 dakika uzatılabilir.
Haşlanan börülceleri süzüp bol suyla yeniden yıkayın, böylece tuzunun önemli kısmını uzaklaştırmış olursunuz. Deniz börülcelerinin kökünden tutup diğer elinizle yeşil kısmını sıyırarak kılçıklarını ayıklayın. Genellikle bir seferde tek bir dal deniz börülcesi ayıklanabilir. Başlangıçta ayıklarken börülcelerin sap ve köklerini koparmamak bu nedenle gereklidir.
Kılçığını ayıkladığınız deniz börülcesinin üzerine, dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, koruk suyu ve nar ekşisini ekleyip ağzı kapalı bir cam kapta buzdolabına kaldırın. 2-3 saat dinlendikten sonra soğuk olarak servis edebilirsiniz.