W3C uyumlu site yapmak

20
EXE RANK

OttoMaNs* ;яeiz

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Web sitesi
www.netbilgini.com
OttoMaNs* ;яeiz
Birçok kişi sürekli söylenir; acaba bu sitenin arayüzünü hangi çözünürlüğe göre yapsam, hangi browser'ları göz önüne alarak kodlasam şeklinde. Bu işin içinde olan birçok profesyonel kişi daima yaptığı siteyi tüm browser'larda test eder, en yaygın çözünürlüğe göre ayarlar ve browser'ların yorumlamasına göre kodlama yapar.

Web sektörünün içinde olup W3C'yi tanımayan yoktur sanırım. İnternette web standartlarını W3 adındaki konsorsiyum belirler (bu noktada biz de bunun açılımını yaparsak World Wide Web Consortium şeklinde karşımıza çıkar. Bilmeyen arkadaşlar ayrıntılarını Google'dan araştırabilir). Bu konsorsiyum aylık olarak dünya genelinde en çok kullanılan browser'ları, en çok kullanılan çözünürlükleri, en çok kullanılan işletim sistemlerini vb. kısaca son kullanıcının nasıl kullandığı şeklindeki davranışları raporlar ve bizler de zaman zaman hitap ettiğimiz kitleye; bu tespitler doğrultusunda tasarımlar yaparız.

Örneğin, bir eczane sitesine 1024×768 çözünürlükte site yapmak uygun olabilir. Çünkü eczane sitesi her internet kullanıcısına hitap eder ve her giren kullanıcınında ekran çözünürlüğü yüksek olmayabilir. Böyle bir durumda sitenin daha yüksek genişliğe göre tasarlanması son kullanıcıyı rahatsız edecek altta bir kaydırma çubuğunun çıkmasına ve sayfanın tam gösterilememesine neden olabilir. Diyebilirsiniz ki, o zaman 800x600 çözünürlüktekiler ne yapsın? Yazının amacı da bunu açıklamak aslında.

1024×768'i öylesine söyledim. 800×600'e göre de yapılacak olsa yapılabilir aslında. Ancak biraz önce de bahsettiğim web standartlarını belirleyen W3'in bize sunduğu veriler doğrultusunda ben 2009 yazından beri 800×600 çözünürlükte siteler yapmıyorum ve yapmanızı da tavsiye etmiyorum. Bunu aşağıdaki verilerdende anlayacaksınız. W3'nin yaptığı son istatistiklere göre;

Haziran 2010 browser kullanım oranları:
  • IE 6 : %7.2
  • IE 7 : %8.1
  • IE 8 : %15.7
  • Firefox : %46.6
  • Chrome : %15.9
  • Safari : %3.6
  • Opera : %2.1
Ocak 2010 çözünürlük kullanım oranları:

• 1024×768'den daha yüksek çözünürlük : %76
  • 1024×768 : %20
  • 800×600 : %1
  • 640×480 : %0
  • Bilinmeyen çözünürlük : %3

Haziran 2010 işletim sistemi kullanım oranları:

• Win 7 : %19.8
  • Vista : %11.7
  • Windows 2003: %1.3
  • Windows XP: %54.6
  • Windows 200: %0.4
  • Linux : %4.8
  • Mac : %6.8

Dolayısıyla siteleri hedef kitleye ve son kullanıcının oranlarına göre W3'nin bu raporları doğrultusunda yapmak ziyaretçi sayısınızı, akabinde sitenizin tanınabilirliğini arttırmak açısından yararlı olacaktır.

Geri