2
EXE RANK
FİREMAN ;
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 5 Ocak 2010
- Mesajlar
- 2,559
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
- Yaş
- 35
''Yaban deli iğde'' ülseri
''gün kurusu kayısı'' kataraktı önlüyor
Atatürk
İnönü ve Ağrı İbrahim Çeçen üniversitelerinde yapılan bilimsel araştırmalarda yabani deli iğde meyvesinden elde edilen ekstrenin ülseri iyileştirdiği
gün kurusu kayısının kataraktı önlemede etkili olduğu bilimsel olarak belirlendi
Karanfil bitkisinin ise 100'den fazla hastalığa iyi geldiği bilimsel olarak ispat edildi
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof
Dr
Halis Süleyman
mide asidini baskılamadan
artırmadan ya da azaltmadan
midenin doğal fonksiyonlarını etkilemeden
değiştirmeden mide ülserini tedavi eden ilaçlar üzerine önemli çalışmalarının bulunduğunu belirterek
1997 yılından beri yabani deli iğde meyvesinin ülsere ve diğer bazı rahatsızlıklara olan iyileştirici etkileri üzerine çalışmalar yaptığını söyledi
Bu konuda yazdığı ilk makalenin uluslararası bilimsel dergi Phytotherapy Research'de
2001 yılında yayımlandığını ifade eden Süleyman
ardından farklı uluslararası dergilerde de yabani deli iğde meyvesinin farklı organlara olan etkileriyle ilgili bazı makalelerinin yayımlandığını kaydetti
Prof
Dr
Süleyman
yabani deli iğde meyvesinin karaciğer hasarını önlediğine dair bir çalışmasının da 2010 yılında Pharmaceutıcal Biology dergisinde yayımlandığını bildirdi
Yabani deli iğde meyvelerinden ekstre elde ettiğini belirten Süleyman
şöyle devam etti:
''Yabani deli iğde meyvelerinden elde edilen ekstre mide asidini baskılamadan
artırmadan ya da azaltmadan sadece mide ülserlerini iyileştiriyor
Buna ilaç demem yanlış olur
Bu bir ekstre
Hayvanlar üzerinde denedik
Yüzde 100 ülseri iyileştirici etkisini gördük
Mide asidini baskılamadan
artırmadan ya da azaltmadan sadece mide ülserlerini iyileştiriyor
''
Gün kurusu kayısısı
İnönü Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof
Dr
Selim Doğanay'ın danışmanlığında bilimsel çalışmasını yürüten göz hastalıkları uzmanı Cem Düz
AA muhabirine yaptığı açıklamada
kataraktın önlenmesinde antioksidanların ve kullanılan gıdaların önemli rolü bulunduğunu
bu nedenle de çalışmalarında kayısının katarakt üzerinde etkisinin olup olmadığını incelediklerini belirtti
Kayısıda birçok vitamin ve antioksidan düzeyine sahip bileşen bulunduğuna işaret eden Düz
yaptıkları çalışmayla kayısının ilk kez göz üzerindeki etkisinin araştırıldığını vurguladı
Deney hayvanları sıçanlarla 20'şerli gruplar halinde çalıştıklarını ve bunları 3 gruba ayırdıklarını anlatan Düz
deney hayvanlarının ilk gruba normal yem verildiğini
diğer iki gruba doğumlarının onuncu gününden itibaren katarakt yapıcı bir ilaç uygulandığını belirtti
İlaç verilen iki grup deney hayvanından bir grubun sürekli olarak içeriğinde organik gün kurusu kayısının bulunduğu yemle beslendiklerini kaydeden Düz
''Çalışmanın ikinci ayında kayısı yemiyle beslenen grubun ilaç enjekte edilen ikinci gruba göre katarakt oluşumunun çok çok az olduğunu ve sıçan kanı ve lenslerindeki antioksidan düzeylerinin diğer gruplara nazaran daha yüksek olduğunu tespit ettik'' diye konuştu
Araştırmanın danışmanı İnönü Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof
Dr
Selim Doğanay da gözdeki lensin saydamlığını yitirmesiyle oluşan katarakt hastalığının dünyada göz konusunda en fazla yapılan cerrahi işlemlerin başında geldiğini dile getirdi
Doğanay
çalışmanın kayısının göze olan etkisini gösteren dünyadaki ve Türkiye'deki ilk çalışma olduğunu
bilimsel çalışmanın sonuçlarının Türk Oftolomoloji Derneği'nin Ulusal Kongresi'nde sunduklarını ve çok olumlu tepkiler aldıklarını
Nisan ayında da Amerikan Katarakt Cemiyeti'nin toplantısında da tebliğ olarak sunacaklarını kaydetti
Karanfil her derde deva
İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof
Dr
İlhami Gülçin tarafından yapılan bir araştırmada
karanfilin birçok hastalığa iyi geldiği tespit edildi ve bu araştırma dünyadaki birçok bilimsel dergide yer aldı
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi de Prof
Dr
Gülçin
AA muhabirine yaptığı açıklamada
karanfil bitkisinin asıl vatanının Hindistan olduğunu belirterek
dünyadaki üretiminin yüzde 80'inin Tanzanya'da yapıldığını anımsattı
Türkiye'de karanfilin yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Gülçin
100'den fazla hastalığın sebebi olan serbest radikallerin antioksidanlar tarafından giderildiğini belirterek
karanfilin su ekstresini kullanarak
bu konuda bilimsel bir araştırma yaptıklarını vurguladı
Çalışmada
önemli sonuçlar elde ettiklerinin altını çizen Gülçin
''Gerçekten çok ilginç sonuçlar elde ettik
Çünkü kullandığımız karanfilin su ekstresinin
standart antioksidan bileşkeleriyle kıyasladığımızda önemli bulgular tespit ettik'' dedi
Karanfilin su ekstresinden sonra
karanfil yağı üzerine de bir araştırma yaptıklarını ifade eden Gülçin
''Günde 3-5 bardak karanfil çayını içmek
stres
sıkıntı
yorgunluk gibi psikolojik sıkıntılardan korur
Özellikle enfeksiyonlara karşı çok etkili
Karanfil birçok hastalığın temel sebebi olan alzheimer
parkinson
diyabet gibi hastalığın nedeni olan olan serbest radikalleri gideriyor
Kısacası
enfeksiyon ve kronik hastalıklarına karşı karanfil tomurcuklarının çok güzel bir şekilde kullanılabileceğini biz bilimsel olarak ispatladık'' şeklinde konuştu
Karanfili çok fazla tüketmenin zararlı olabileceğine dikkati çeken Gülçin ''Karanfil üzerine yaptığım çalışmalarım
dünyada bu konudaki en saygın dergilerde yayımlandı
2004 yılında ''Food Chemistry''de
2010 yılında ''Arabian Journal Of Chemistry''de
2011 yılında ise ''Journal of Medicinal Food'' dergisinde bilimsel araştırmalarım yayımlandı
Food Chemistry'deki makalem yüzün üzerinde atıf aldı
Dünyadaki birçok bilim adamının aldığı atıftan daha fazla atıf aldı makalem'' diye konuştu


Atatürk




Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof








Bu konuda yazdığı ilk makalenin uluslararası bilimsel dergi Phytotherapy Research'de



Prof




Yabani deli iğde meyvelerinden ekstre elde ettiğini belirten Süleyman

''Yabani deli iğde meyvelerinden elde edilen ekstre mide asidini baskılamadan








Gün kurusu kayısısı
İnönü Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof






Kayısıda birçok vitamin ve antioksidan düzeyine sahip bileşen bulunduğuna işaret eden Düz


Deney hayvanları sıçanlarla 20'şerli gruplar halinde çalıştıklarını ve bunları 3 gruba ayırdıklarını anlatan Düz



İlaç verilen iki grup deney hayvanından bir grubun sürekli olarak içeriğinde organik gün kurusu kayısının bulunduğu yemle beslendiklerini kaydeden Düz


Araştırmanın danışmanı İnönü Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof



Doğanay




Karanfil her derde deva
İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof




Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi de Prof






Türkiye'de karanfilin yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Gülçin




Çalışmada





Karanfilin su ekstresinden sonra












Karanfili çok fazla tüketmenin zararlı olabileceğine dikkati çeken Gülçin ''Karanfil üzerine yaptığım çalışmalarım






