Tarım Ürünleri, Tarım Ürünlerinin Özellikleri, Tarım Ürünlerinin Yetişme Şartları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ByGkhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
1
EXE RANK

ByGkhan

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
12 Nis 2012
Mesajlar
1,025
Tepkime puanı
0
Puanları
0
ByGkhan
TAHILLAR

Buğday: İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister. Olgunlaşma ve hasat döneminde kuraklık gerekir.

Arpa:Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır. Bundan dolayı buğdayın yetişebildiği her yerde yetişir.

Mısır:Yetişme döneminde bol su ister.

Pirinç: Çeltik ilk çimlenme döneminde bol su ister. Hasat döneminde kuraklık gerekir.

Çavdar: Serin yayla iklimi ister. Yem sanayisinde kullanılır.

Yulaf: Besin sanayinde,hayvan yemi olarak ve yüksek alkollü içeceklerin imalinde kullanılır.


BAKLAGİLLER

Nohut: İlk yetişme döneminde yağış ister. Hasat döneminde kuraklık gerekir.

Mercimek: Kuraklığa dayanıklı

Fasulye: Sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir.


SANAYİ BİTKİLERİ

1-Tütün: Kıraç arazilerde yetişebilir. İlk yetişme döneminde su ister. Daha sonra mutlaka kuraklık olmalı.

2-Şeker Pancarı: Belirli iklim ve toprak isteği yoktur. Sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir.

*Ş.pancarı tarladan söküldükten sonra kısa bir süre sonra işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır. Ayrıca pancar küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için buralarda besi hayvancılığı da gelişmiştir.

3-Pamuk: Alüvyon toprakları sever. Ayrıca yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar. Yetişme döneminde bol su, hasat döneminde kuraklık gerekir.

4-Çay: Tropikal iklim bitkisidir. Bol ve düzenli yağış ister. Bulutlu gün sayısı fazla olmalıdır. Kışlar ılık geçmelidir.

5-Zeytin: Akdeniz iklim bitkisidir.
Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; üretim bir yıl fazla , bir yıl azdır.

6-Ayçiçeği: İlk yetişme döneminde su , hasat döneminde kuraklık ister.

7-Haşhaş: Uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolündedir. Gıda sanayisinde ve tıpta narkoz yapımında kullanılır.

8-Anason: Alkollü içeceklere koku vermek amacıyla ve bitkisel çay olarak kullanılır.

9-Keten-Kenevir: Genelde ikisi bir anılmaktadır.

10-Keten: Tohumları boya sanayinde kullanılır, bezir yağı elde edilir. Liflerinden kot ve keten kumaşı yapımında kullanılır.

11-Kenevir:Lifleri ketene göre daha kaba olan bu bitki çuval,paspas halat yapımında kullanılır.ayrıca bir türünden (Hintkeneviri) uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolün dedir.

12-Soya Fasulyesi: Sonra yağ sanayisinde kullanılmaya başlanılınca tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir.

13-Susam: Sıcak iklim bitkisidir.


DİĞER TARIM ÜRÜNLERİ

Yer Fıstığı: Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir. Çerez olarak tüketildiği gibi yağ da elde edilir.

Üzüm: Kışın –40ºC ye kadar dayanabilir. Bundan dolayı meyveler içinde yetişme alanı en geniş olanıdır.

İncir: Akdeniz iklim bitkisidir. Kış ılıklığı ister ve yaz kuraklığı ister.

Fındık: Anavatanı Türkiye’dir. En iyi yetişme şartları Karadeniz iklim bölgesidir.

Turunçgiller (Narenciye): Tropikal iklim bitkisidir.

Muz: Tropikal iklim bitkisidir.

Elma: Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir.(üzümden sonra soğuğa en dayanıklı bitkidir)

Antepfıstığı: En iyi yetişme şartlarını G.Doğu Anadolu Bölgesinde bulmuştur (% 90). Üretim bir yıl fazla bir yıl azdır.

Kayısı: Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir.

Badem: Kıraç arazilerde yetişebilmektedir.

Şeftali: Güney Marmara (özellikle Bursa çevresi) ve Kıyı Ege

Kestane: Güney Marmara ve Batı Karadeniz.

Patates: Kumlu topraklarda iyi yetişir.

Soğan-Sarımsak: Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir.

Sebzecilik: Sebzeler çok fazla su isterler.

* Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir. Seracılığın buralarda gelişme sebepleri; kışların ılık geçmesi ve güneşli gün sayısının fazla olmasıdır.

Seracılık: Sıcaklığı kontrol altına alarak entansif (intansif) tarım metotlarını uygulamak suretiyle mevsiminden önce veya sonra turfanda sebze-meyve üretimi yapılan faaliyettir.

Gül ve Çiçekçilik: %90’dan fazlası Isparta çevresinde yapılır.Çiçekçilik özellikle seralarda Antalya’da ve Yalova’da yetiştirilir.
 
Geri
Üst