4
EXE RANK
~ k u k L a `
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 8 Şub 2012
- Mesajlar
- 4,449
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 35
Proteinlerin Canlı Vücudundaki Görevleri
• Yapıya katılır (hücrenin temel yapısını oluşturur).
• Onarıcıdır (yıpranan dokuların onarımında ve hücre
çoğalmasında kullanılır).
• Uzun süren açlıklarda enerji verici olarak kullanılır.
• Mikroplara karşı vücudun savunmasında görevli antikorların
yapısını oluşturur.
• Hücre içi ve dışı sıvıların ozmotik dengesini sağlar.
• Alyuvarlarda oksijen taşıyan hemoglobinin, globin
kısmını oluşturur.
• Hücrede meydana gelen pH değişikliklerini tamponlar.
• Enzimlerin ve bazı hormonların yapısını oluşturduğundan
düzenleyici olarak görev yapar.
• Hücre zarında glikoprotein yapısında reseptör görevi
yapar.
• Fazla alındıklarında glikoz veya yağ asitlerine dönüştürülür
---Protein Bakımından Zengin Besinler--
Hayvansal kaynaklı proteinler, süt ve süt ürünleri, her çeşit
et, balık, sakatat, yumurta gibi besinlerde bulunur.
Bitkisel kaynaklı proteinler, kuru baklagiller, tahıllar, kuruyemişler
gibi besinlerde bulunur.
Besinlerden aldığımız her protein aynı kalitede değildir.
Zorunlu amino asitleri az bulunduran ve güç sindirilen
proteinler düşük kaliteli proteinlerdir (insanlar için bitkisel
proteinler). Amino asitlerin hepsini yeterli oranda
bulunduran ve kolay sindirilen proteinler ise üstün kalitelidir
(insanlar için hayvansal proteinler) .
• Yapıya katılır (hücrenin temel yapısını oluşturur).
• Onarıcıdır (yıpranan dokuların onarımında ve hücre
çoğalmasında kullanılır).
• Uzun süren açlıklarda enerji verici olarak kullanılır.
• Mikroplara karşı vücudun savunmasında görevli antikorların
yapısını oluşturur.
• Hücre içi ve dışı sıvıların ozmotik dengesini sağlar.
• Alyuvarlarda oksijen taşıyan hemoglobinin, globin
kısmını oluşturur.
• Hücrede meydana gelen pH değişikliklerini tamponlar.
• Enzimlerin ve bazı hormonların yapısını oluşturduğundan
düzenleyici olarak görev yapar.
• Hücre zarında glikoprotein yapısında reseptör görevi
yapar.
• Fazla alındıklarında glikoz veya yağ asitlerine dönüştürülür
---Protein Bakımından Zengin Besinler--
Hayvansal kaynaklı proteinler, süt ve süt ürünleri, her çeşit
et, balık, sakatat, yumurta gibi besinlerde bulunur.
Bitkisel kaynaklı proteinler, kuru baklagiller, tahıllar, kuruyemişler
gibi besinlerde bulunur.
Besinlerden aldığımız her protein aynı kalitede değildir.
Zorunlu amino asitleri az bulunduran ve güç sindirilen
proteinler düşük kaliteli proteinlerdir (insanlar için bitkisel
proteinler). Amino asitlerin hepsini yeterli oranda
bulunduran ve kolay sindirilen proteinler ise üstün kalitelidir
(insanlar için hayvansal proteinler) .