Ortaçağda Avrupa Tarihi İle İlgili Konu Anlatımlar

20
EXE RANK

OttoMaNs* ;яeiz

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Web sitesi
www.netbilgini.com
OttoMaNs* ;яeiz
ORTAÇAĞ AVRUPA TARİHİNE AİT BAZI TERİMLER (ORTAÇAĞDA AVRUPA TARİHİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM)

Aforoz: Hristiyanlık dininde kişileri dinden atma.

Enterdi: Klisenin dini görevlerini durdurması(lokavt). Ülkeyi yöneticileriyle birlikte cezalandırma.

Fiyaj: Süzerenin vasala bağış olarak verdiği toprak. Bir nevi tımar gibi

Senjör: Senyör olan derebeyi, hem toprağın hem de çiftiçinin sahibidir.

Serf: Senyörlerin üretimi denetlemesi ve üretim fazlasına el koyması.

Süzeren (Derebeyi): Toprağın asıl sahibi, üstün güç sahibi. Derebeyi.

Vasol: Süzerenin koruyuculuğu altında bulunan ve emirleri doğrultusunda savaşan.

Feodalite, Feodalizm, Derebeylik Sistemi, Özellikleri
Siyasal ve askeri gücü elinde bulunduran, toprağın mülkiyetine veya imtiyazına sahip olan bir senyörler (derebeyler) sınıfı ile bu sınıfa bağımlı köleler sınıfının oluşturduğu idari düzene feodalite denir.

Feodalite Rejiminin Özellikleri

-Feodalite rejimin kurulmasından sonra Avrupa’da siyasal birlik bozulmuş, küçük yönetim birimleri ortaya çıkmıştır.

-Derebeylik yönetimi, IX. yüzyılda Fransa’dan bütün Avrupa’ya yayılmış ve bütün Ortaçağ boyunca devam etmiştir.

-Feodalite rejiminde, halk arasında eşitlik yoktu.

Avrupa’da halk; soylular, rahipler, burjuvalar ve köylüler diye sınıflara ayrılmıştır. Bu nedenle Ortaçağ’da Avrupa’da sosyal adalet sağlanamamıştır.

-Toprakların mülkiyeti soyluların elinde toplanmıştır.

-Ortaçağ’da kapalı bir ekonomik politika izlendiği için halk sermaye birikimine sahip olamamıştır.

Feodalite Rejiminin Zayıflaması, Zayıflama Nedenleri

-Haçlı Seferleri sırasında derebeylerin ölmesi veya ordularını kaybetmesi

-Barutun ateşli silahlarda kullanılmaya başlanması

-Avrupa’da sürekli orduların kurulması

-Yeniçağ başlarında Coğrafi Keşiflerin yapılmasından sonra ticaretin gelişmesi ve tarımsal faaliyetlerin gerilemesi

-Papa ile krallar arasındaki mücadelenin krallar lehine sonuçlanması gibi gelişmeler etkili olmuştur.

-Kavimler göçü sonrası Avrupa'da krallıklar güçlerini kaybettiler.

-Soyluların güç kazanmalarıyla birlikte tüm ortaçağ boyunca Avrupa'da etkili olacak olan siyasi yönetim biçimi "Feodalite (Derebeylik)" ortaya çıktı.

-Toplumsal eşitsizlik üzerine kurulan bu düzen içinde halk, farklı toplumsal sınıflara ayrılmıştır :

1. Soylular (Senyörler):

-Soylular, oturdukları toprakların sahibiydiler.

-Her türlü hakka sahip olan ve şatolarda oturan soylular, yönetim ve askerlik işleri ile ilgilenirlerdi.

-Soyluluk babadan oğula geçerdi.

-Soyluların en üstünde senyör denilen derebeyler yer alırdı.

-Senyörlerin en büyüğü kral idi. Bundan sonra sırasıyla dük, kont, baron ve şövalyeler gelirdi.

2. Rahipler;

-Rahipler, kiliselerin sahip olduğu toprakların geliriyle rahat bir yaşam sürerlerdi.

-Dinin toplum üzerindeki etkilerinden dolayı halk üzerinde söz sahibi idiler.

3. Burjuvalar:

-Ticaret ve sanatla uğraşırlardı.

-Bağlı bulundukları derebeylerine vergi verirlerdi.

4. Köylüler: Bunlar ikiye ayrılırlardı:

a. Özgür Köylüler: Üzerinde yaşadıkları toprakları, istedikleri gibi ekip biçme hakkına sahip olup bağlı oldukları soyluya, vergi vermek zorundaydılar. Ayrıca topraklarını satabilme, çocuklarına bırakma hakları vardı.

b. Serfler (Köle Köylüler); Hiçbir hakka sahip değildiler. Soyluların malı sayılırlardı. Toprakla birlikte alınır ve satılırlardı.

Orta Çağ Avrupası'nın siyasal, sosyal ve ekonomik yapılanmasında "Kavimler Göçü" nün büyük rolü oldu.

-Kavimler Göçü'nün Avrupa'da yarattığı siyasal boşluk ve çatışma ortamı, feodal sistemin oluşmasında, sınıf eşitsizliğinin iyice belirginleşmesinde ve kapalı tarım ekonomisinin yaygınlaşmasında etkili oldu.

-Kavimler göçü ile birlikte yıkılan Roma İmparatorluğu'nun yerini irili ufaklı birden fazla kırallık aldı.

-Feodal yönetim biçiminde, himaya edene "süzeren", himaye edilene de "vasal" denirdi. Süzeren ile vasal arasındaki sözleşmeye de fief adı verilir.

-Feodal sistemde toplum dört sınıfa ayrılır:

1. Soylular (Senyörler):

-Soylular, oturdukları toprakların sahibiydiler.

-Her türlü hakka sahip olan ve şatolarda oturan soylular, yönetim ve askerlik işleri ile ilgilenirlerdi.

-Soyluluk babadan oğula geçerdi.

-Soyluların en üstünde senyör denilen derebeyler yer alırdı.

-Senyörlerin en büyüğü kral idi. Bundan sonra sırasıyla dük, kont, baron ve şövalyeler gelirdi.

2. Rahipler;

-Rahipler, kiliselerin sahip olduğu toprakların geliriyle rahat bir yaşam sürerlerdi.

-Dinin toplum üzerindeki etkilerinden dolayı halk üzerinde söz sahibi idiler.

3. Burjuvalar:

-Ticaret ve sanatla uğraşırlardı.

-Bağlı bulundukları derebeylerine vergi verirlerdi.

4. Köylüler: Bunlar ikiye ayrılırlardı:

a. Özgür Köylüler: Üzerinde yaşadıkları toprakları, istedikleri gibi ekip biçme hakkına sahip olup bağlı oldukları soyluya, vergi vermek zorundaydılar. Ayrıca topraklarını satabilme, çocuklarına bırakma hakları vardı.

b. Serfler (Köle Köylüler); Hiçbir hakka sahip değildiler. Soyluların malı sayılırlardı. Toprakla birlikte alınır ve satılırlardı.

Geri