Nokia Asha 303

Durumu:
Çevrimdışı

Faik Küçükali

Kullanıcı
Acemi üye 365-Gündür-Beraberiz! Çaylak Üye 5 Yıldır Beraberiz Bronz Üye 10 Yıldır Beraberiz Doğrulanmamış Hesap Silver Üye 15 Yıldır Beraberiz Gold Üye
Katılım
1 Mar 2009
Mesajlar
4,372
Beğeniler
0
Favori Oyun
Meslek
Discord
İsim
Ticaret - 0%
0   0   0


nokia-asha-303-638024722639400279.jpg



Asha 303, Nokia'nın S40 serisi modellerine yeni bir soluk getiren daha çok genç kullanıcıları hedeflemiş yeni modeli olarak piyasaya sunuldu.

Nokia, S40 platformunu kullanan modelleri ile uygun fiyatlı telefon pazarının en güçlü üreticileri arasında yer alıyor. Rakiplerine karşı elini güçlü tutmaya çalışan Nokia S40 platformuna yenilikler eklemeye devam ediyor.
İncelememize konu olan Nokia Asha 303 modeli S40 platformunun, gerek kapasitif dokunmatik ekrana sahip gerekse tam Q klavyeye sahip ilk modeli olması ile platforma yeni bir soluk getiriyor.
Tasarım :

Asha 303 ilk bakışta tasarımı ile dikkatimi çekti. Özellikle ele oturuşu ve malzeme kalitesi ile sınıfının üzerinde bir cihaz olduğunu söyleyebilirim. Yüksek plastik kalitesi ve metal arka kapağı ile bir üst sınıfa ait bir cihaz izlenimi veriyor.
Dış görünüm ile ilgili ayrıntılara geldiğimizde telefonun ön yüzünde 2.6 inç boyutundaki ekranın altına konumlanmış 4 adet tuş(arama onay/iptal, mesaj ve media tuşları) ve bunların altında tam Q klavyeyi görebiliyoruz. Telrefonun arka yüzünde 3.2 megapiksellik kamera lensi, metal arka kapak ve kapağın altında hoparlör görünmekte. Şarj girişi, microUSB çıkışı ve 3.5mm kulaklık çıkışı telefonun üst kenarına konumlandırılmış. Ayrıca ses açıp kapama ve tuş kili tuşları telefonun sağ kenarında bulunmakta. Telefonun alt ve sol kenarında herhangi bir tuş veya giriş-çıkış bulunmamakta.
Tasarımdan bahsetmişken Asha 303'ün en belirgin özelliği olan tam Q klavyesine değinmeden geçemeyeceğim. Q klavyenin tuşları benim gibi büyük elli biri için küçük görünsede kısa bir alışma sürecinden sonra gayet hızlı bir şekilde yazılabiliyor. Daha çok gençlerin tercih ettiği Q klavyeli modeller içerisinde Asha 303 özellikle tasarımı ile tercih listelerinde başlarda yer alacağı kesin.
Ekran:

Öncelikle Asha 303'ün S40 serisi yazılıma sahip ilk kapasitif dokunmatik ekranlı model olduğunu belirtmeliyim. 2,6 inç boyutunda 320x240 çözünürlüklü ekranı ne yazık ki telefonun en zayıf yanı diyebilirim. Bu zayıflığının sebebi ne küçük boyutları ne de düşük çözünürlüğü. Ekranın en büyük eksisi düşük görüş açısı. Özellikle soldan bakıldığında ekranın görülebilirliği iyice azalıyor ve kullanım esnasında rahatsız edici bir deneyim sunuyor diyebilirim.
Tabii ki ekranın düşük çözünürlüğü de görüntü kalitesini düşürüyor. Her ne kadar dokunmaya verdiği hızlı tepkiler ile beğenimi kazanmasına rağmen ekran konusunda genel değerlendirmem Asha 303'ün sınıfta kaldığı yönünde.
Performans :

Nokia Asha 303 teknik özellikleri ile sınıfındaki modeller ile karşılaştırıldığında göz dolduruyor. 1Ghz işlemcisi ve 128 MB belleği ile gerek arayüzde gerekse uygulamalarda akıcı bir kullanım deneyimi sunuyor. Uygulamalar arası geçişler gayet hızlı. Dokunmatik ekranın tepkileri de gayet başarılı.
Pil ömrü olarak normal bir kullanıcı için 2-3 gün diyebilirim. Yoğun kullanımlarda bu süre doğal olarak düşecektir fakat pil ömrü olarak kullanıcıları üzecek bir ürün kesinlikle değil.
Arayüz ve yazılım:

Asha 303'ün arayüzü Symbian Belle'den bir takım izler taşımakta. Özellikle ana ekran ve menü ikonları bir an Symbian Anna kullanıyorum hissini yarattı bende. Gerçi iki işletim sistemi arasında fonksiyonellik olarak büyük farklar olsa da yine de arayüzün benzetilmesi güzel olmuş.
Telefonun özellikle de asıl hedef kitle olan gençler için en önemli özelliklerinden biri olan sosyal ağ entegrasyonu gayet başarılı. Facebook ve Twitter hesaplarınızı takip etmek, arkadaşlarınızla mesajlaşmak gayet kolay.
Ayrıca geliştirilmiş internet tarayıcısı eskisine oranla çok daha başarılı bir kullanım deneyimi sunuyor. Gerçi bu noktada ekran çözünürlüğünün düşük olmasının çok büyük bir eksik olduğunu ve ayrıca çoklu dokunmatik desteğinin özelliğinin desteklenmemesi tarayıcı deneyimini düşürüyor.
Telefon ile birlikte Angry Birds ve Shazam gibi uygulamalar yüklü geliyor.
Kamera:

Asha 303'de 3.2 megapiksellik sabit odaklı bir kamera kullanılmış. Kamera konusunda büyük beklentiler içine girmemek gerekli. Her ne kadar bir çok kullanıcıyı tatmin edecek kaliteyi sunsa da özellikle otomatik odaklı kameraya sahip telefonlara göre kalite konusunda bir adım geride diyebilirim. Buna rağmen kamera Facebook'ta yapılan paylaşımlar için gayet yeterli seviyede.
Video çekiminde de Asha 303 sınıfı ortalamasının üzerine geçemiyor.
Sonuç:

Asha 303, Nokia'nın S40 serisi modellerine yeni bir soluk getiren daha çok genç kullanıcıları hedeflemiş yeni modeli olarak piyasaya sunuldu. Sınıf ortalamasının üzerinde tasarımı, malzeme kalitesi ve performansı ile beğenimi kazanan Asha 303, düşük kaliteli ekranı ve rakip işletim sistemlerine oranla zayıf kalan işletim sistemi ile hayal kırıklığı yaratıyor.
Özellikle fiyat aralığına bakıldığında ucuz sayılamayacak bir fiyat etiketine sahip Asha 303'ün kendi sınıfında çok daha güçlü rakipleri olduğunu görebiliyoruz.
Eğer tam bir Nokia taraftarı iseniz ve tasarım benim için her şeyden önce gelir diyorsanız ve zaten mesajlaşmak haricinde diğer özelliklerin bir önemi olmadığını düşünüyorsanız Asha 303 tam size göre.
Fakat özellikle Android ve Bada işletim sistemini kullanan daha kaliteli ve yüksek çözünürlüklü ekrana sahip, çok daha gelişmiş bir işletim sistemine sahip modelleri benzer fiyat etiketlerine bulabildiğimiz bu günlerde Asha 303 tercih listesinde sanırım son sıralarda yer alacak gibi görünüyor.
Son olarak Avea'nın Yok yok kampanyası ile tarifeye 1 TL ekstra ödeyerek sahip olabileceğiniz Asha 303, bu fiyata kesinlikle tercih edilebilir.
 


 

 
Üst