Meyan Kökü

2
EXE RANK

FİREMAN ;

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
5 Ocak 2010
Mesajlar
2,559
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
35
FİREMAN ;
( (Süssholz / Réglisse / Licorice / Piyan / Boyan / Glycyrrhiza / Licorice) Haziran-temmuz aylari arasinda sari-mavi veya kahverengi çiçekler açan
virgul.gif
0
virgul.gif
4-2 m yüksekliginde
virgul.gif
çok yillik çalimsi bitkilere "meyan" denir
nokta.gif
Yapraklari parçali
virgul.gif
yaprakçiklar 4-7 çiftlidir
nokta.gif
Çiçekler basak seklinde durumlar yapar
nokta.gif
Taç ve çanak yapraklari iki dudakli olup
virgul.gif
üst dudak iki kisa disli
virgul.gif
alttaki üçü uzun dislidir
nokta.gif
Meyveleri düz ve salgi tüylüdür
nokta.gif
Meyan bitkisinin 6 türü Türkiye’de yetismektedir
nokta.gif
Daha çok Güney
virgul.gif
Orta ve Dogu Anadolu’da yayginlik göstermektedir
nokta.gif
Bir kisminin kökleri tatli
virgul.gif
bir kisminin ise acidir
nokta.gif


Tatli meyan (Glycyrrhiza glabra): Anadolu’da iki varyetesi bulunur
nokta.gif
Bu türün çiçekleri mor ve tüysü yapraklidir
nokta.gif
Meyvelerinin üzeri çiplaktir veya tüylüdür
nokta.gif
Bâzi yerlerde piyan olarak da bilinir
nokta.gif


Kullanildigi yerler: Bitkinin kökleri
virgul.gif
meyan kökü olarak taninmakta ve kullanilmaktadir
nokta.gif
Köklerinin kabugu soyulduktan sonra veya soyulmadan güneste kurutularak piyasaya sürülür
nokta.gif
Bilesiminde nisasta
virgul.gif
sekerler
virgul.gif
z***
virgul.gif
rezin
virgul.gif
glisirrizin vardir
nokta.gif
Glisirrizin sekerden daha tatli bir bilesiktir
nokta.gif
Köklerdeki miktari
virgul.gif
bölgeden bölgeye degisir ve köklerin de etkili maddesidir
nokta.gif
Kökler
virgul.gif
gögüs yumusatici
virgul.gif
balgam söktürücü
virgul.gif
idrar çogaltici ve tad düzenleyici özellige sahiptir
nokta.gif
Eczâcilikta toz hâlinde
virgul.gif
haplarin hazirlanmasinda sekil vermede kullanilir
nokta.gif
Sigara ve plastik sanâyiinde de kullanilan ilkel maddedir
nokta.gif
Kola adi altinda hazirlanan içeceklerin terkibine de girer
nokta.gif
Ayrica tâze veya kuru köklerinin kaynar su ile muâmelesi ve sonra alçak basinçta yogunlastirmak sûretiyle meyan bali elde edilir
nokta.gif
Ticârette toz veya kaliplar hâlinde bulunur
nokta.gif
Parlak siyah renkli
virgul.gif
tatli lezzetlidir
nokta.gif
Suda kolaylikla erir
nokta.gif
Meyan balindaki glisirrizin miktari daha fazladir
nokta.gif
Memleketimizde de meyan bali elde eden tesisler vardir
nokta.gif
Gögüs yumusatici
virgul.gif
öksürük kesici
virgul.gif
yara iyi edici özellikleri vardir
nokta.gif
Mîde hastaliklarinda (bilhassa gastritte) faydalidir
nokta.gif
Meyan kökünün su ile tüketilmesi sonucunda elde edilen hülasa ise meyan serbeti olarak bilinir
nokta.gif
Daha çok Güneydogu Anadolu bölgesinde elde edilir ve kullanilir
nokta.gif
Meyan serbeti koyu esmer renkli ve tatli lezzetlidir
nokta.gif
Gögüs yumusatici
virgul.gif
balgam söktürücü
virgul.gif
öksürük kesici ve serinletici özelliktedir
nokta.gif
 
Geri
Üst