2
EXE RANK
FİREMAN ;
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 5 Ocak 2010
- Mesajlar
- 2,559
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
- Yaş
- 35
( (Süssholz / Réglisse / Licorice / Piyan / Boyan / Glycyrrhiza / Licorice) Haziran-temmuz aylari arasinda sari-mavi veya kahverengi çiçekler açan
0
4-2 m yüksekliginde
çok yillik çalimsi bitkilere "meyan" denir
Yapraklari parçali
yaprakçiklar 4-7 çiftlidir
Çiçekler basak seklinde durumlar yapar
Taç ve çanak yapraklari iki dudakli olup
üst dudak iki kisa disli
alttaki üçü uzun dislidir
Meyveleri düz ve salgi tüylüdür
Meyan bitkisinin 6 türü Türkiye’de yetismektedir
Daha çok Güney
Orta ve Dogu Anadolu’da yayginlik göstermektedir
Bir kisminin kökleri tatli
bir kisminin ise acidir
Tatli meyan (Glycyrrhiza glabra): Anadolu’da iki varyetesi bulunur
Bu türün çiçekleri mor ve tüysü yapraklidir
Meyvelerinin üzeri çiplaktir veya tüylüdür
Bâzi yerlerde piyan olarak da bilinir
Kullanildigi yerler: Bitkinin kökleri
meyan kökü olarak taninmakta ve kullanilmaktadir
Köklerinin kabugu soyulduktan sonra veya soyulmadan güneste kurutularak piyasaya sürülür
Bilesiminde nisasta
sekerler
z***
rezin
glisirrizin vardir
Glisirrizin sekerden daha tatli bir bilesiktir
Köklerdeki miktari
bölgeden bölgeye degisir ve köklerin de etkili maddesidir
Kökler
gögüs yumusatici
balgam söktürücü
idrar çogaltici ve tad düzenleyici özellige sahiptir
Eczâcilikta toz hâlinde
haplarin hazirlanmasinda sekil vermede kullanilir
Sigara ve plastik sanâyiinde de kullanilan ilkel maddedir
Kola adi altinda hazirlanan içeceklerin terkibine de girer
Ayrica tâze veya kuru köklerinin kaynar su ile muâmelesi ve sonra alçak basinçta yogunlastirmak sûretiyle meyan bali elde edilir
Ticârette toz veya kaliplar hâlinde bulunur
Parlak siyah renkli
tatli lezzetlidir
Suda kolaylikla erir
Meyan balindaki glisirrizin miktari daha fazladir
Memleketimizde de meyan bali elde eden tesisler vardir
Gögüs yumusatici
öksürük kesici
yara iyi edici özellikleri vardir
Mîde hastaliklarinda (bilhassa gastritte) faydalidir
Meyan kökünün su ile tüketilmesi sonucunda elde edilen hülasa ise meyan serbeti olarak bilinir
Daha çok Güneydogu Anadolu bölgesinde elde edilir ve kullanilir
Meyan serbeti koyu esmer renkli ve tatli lezzetlidir
Gögüs yumusatici
balgam söktürücü
öksürük kesici ve serinletici özelliktedir
















Tatli meyan (Glycyrrhiza glabra): Anadolu’da iki varyetesi bulunur




Kullanildigi yerler: Bitkinin kökleri



































