17
EXE RANK
-k1nq`LioN*
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 15 Ocak 2010
- Mesajlar
- 17,143
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 32
Malzemeler (6 kişilik)
1 yuvarlak kepekli ekmek (300 gr) (Bayat olması makbuldür)
3 su bardağı light yoğurt
2 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
İçi için:
180 gr yağsız kıyma
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 baş kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1 orta boy domates
½ demet maydanoz
Karabiber
Tuz
½ çay bardağı su
Yapılışı:
Ekmeği ters çevirip alt kısmındaki düz bölümünü bıçakla küçük bir yuvarlak şeklinde kesip çıkarın. Çıkardığınız ekmek parçasını ekmeği doldurduktan sonra kapak olarak kullanacağınız için kuru kalacağı bir kaba alın. Dolmanın sonradan dağılmaması için bu kapağı olabildiğince küçük açmaya gayret edin. Ekmeği bu şekilde bir gün bayatlamaya bırakabilirsiniz. Ya da bayat olan bir ekmeği alabilirsiniz.
İnce kıyılmış kuru soğan, sarımsağı zeytinyağı ile kavurun. İçine kıymayı da ekleyip 5 dakika daha pişirin. Tavanın içine ceviz içini, baharatları, rendelenmiş domatesi ve ince kıyılmış maydanozu ve suyu da ekleyerek 10 dakika pişirin ocağı kapayın. Ekmeğin içinden çıkan ufalanmış ekmekleri pişen dolma içine karıştırarak ekleyin ve biraz soğumasını bekleyin.
İçi boşaltılmış ekmeği hazırladığınız kymalı içle doldurun ve kenara ayırdığınız ekmek parçasını (kapak) kapatın. İçini doldurduğunuz ekmeği yarım saat buharda pişirip üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ ve kırmızıbiberle süsleyin. Sofraya yemeğinizi bütün olarak getirip yiyeceğiniz zaman keserek servis edin.
Buharda pişirme tencereniz yoksa geniş bir tencereye su koyup sacayağı gibi bir malzeme ile dolmayı pişirecek bir yükselti hazırlayın. Bu şekilde ekmek dolmanızı suya değmeden buharda pişirebilirsiniz.
1 yuvarlak kepekli ekmek (300 gr) (Bayat olması makbuldür)
3 su bardağı light yoğurt
2 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
İçi için:
180 gr yağsız kıyma
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 baş kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1 orta boy domates
½ demet maydanoz
Karabiber
Tuz
½ çay bardağı su
Yapılışı:
Ekmeği ters çevirip alt kısmındaki düz bölümünü bıçakla küçük bir yuvarlak şeklinde kesip çıkarın. Çıkardığınız ekmek parçasını ekmeği doldurduktan sonra kapak olarak kullanacağınız için kuru kalacağı bir kaba alın. Dolmanın sonradan dağılmaması için bu kapağı olabildiğince küçük açmaya gayret edin. Ekmeği bu şekilde bir gün bayatlamaya bırakabilirsiniz. Ya da bayat olan bir ekmeği alabilirsiniz.
İnce kıyılmış kuru soğan, sarımsağı zeytinyağı ile kavurun. İçine kıymayı da ekleyip 5 dakika daha pişirin. Tavanın içine ceviz içini, baharatları, rendelenmiş domatesi ve ince kıyılmış maydanozu ve suyu da ekleyerek 10 dakika pişirin ocağı kapayın. Ekmeğin içinden çıkan ufalanmış ekmekleri pişen dolma içine karıştırarak ekleyin ve biraz soğumasını bekleyin.
İçi boşaltılmış ekmeği hazırladığınız kymalı içle doldurun ve kenara ayırdığınız ekmek parçasını (kapak) kapatın. İçini doldurduğunuz ekmeği yarım saat buharda pişirip üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ ve kırmızıbiberle süsleyin. Sofraya yemeğinizi bütün olarak getirip yiyeceğiniz zaman keserek servis edin.
Buharda pişirme tencereniz yoksa geniş bir tencereye su koyup sacayağı gibi bir malzeme ile dolmayı pişirecek bir yükselti hazırlayın. Bu şekilde ekmek dolmanızı suya değmeden buharda pişirebilirsiniz.