20
EXE RANK
Method
Fexe Kullanıcısı
Malzemeler:
1 demet kuşkonmaz,
2-3 adet havuç,
5 diş sarımsak,
1 tatlı kaşığı kişniş,
1 tatlı kaşığı tane karabiber,
1 kaç dal kereviz yaprağı,
2 adet defne yaprağı.
Hazırlanışı:
Salamurayı hazırlayın ve bekletin.
Kuşkonmazların kaba, kalın köklerini kesin. Ardından turşu kavanozuna sığacak boyda kesip hazırlayın. Havuçların kabuklarını kazıyın, uzunlamasına 4 parçaya bölün.
Buharlı pişirici de, havuç ve kuşkonmazları bir arada; eriyip dağılmayacak, hafif dişe dokunacak şekilde pişirin.
Steril edilmiş kavanozun altına 1 adet defne yaprağı, sarımsak ve kişniş ile karabiberin yarısını koyun. Kuşkonmaz ve havuçları kavanoza dik olarak düzgünce yerleştirin. Aralara sarımsakları dağıtın. Kalan kişniş ve karabiber tanelerini ilave edin.
Salamurayı bütün malzemelerin üzerini örtecek şekilde ekleyin, elinizle üstten sebzelere biraz bastırın ve havasını çıkartın. Ardından kapağını sıkıca kapatın.
10 gün içinde turşunuz yenmeye hazır olacaktır.
Salamurası için:
Kavanoza koyacağınız suyun 3/1'i kadar sirke, tuz ve suyu bir kapta ısıtın, tuzun erimesini sağlayın. Soğuduktan sonra kavanozun içine boşaltın ve ağzını sıkıca kapatın.
Su miktarını ayarlamak için; içini doldurup hazırladığınız kavanozu ağzına kadar, sadece su ile doldurun, bu suyu bir sürahiye geri boşaltın. Ölçtüğünüz suyun 3/1ni dökün, döktüğünüz su miktarı kadar sirke ekleyin. Fazla miktarda turşu suyu yapıp, ziyan etmemek için bu pratik bir yöntemdir. Bu aşamadan sonra tuzunu ekleyin. Bütün turşularda bu yöntemi deneyebilirsiniz.