2
EXE RANK
FİREMAN ;
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 5 Ocak 2010
- Mesajlar
- 2,559
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
- Yaş
- 35
(Harbuz / Citrullus vulgaris / Watermelon / Pasteque / Wassermelone) Pulpasi sulu ve lezzetli olan ve memleketimizde meyve olarak çok yetistirilen
alaca yesil
sert kabuklu büyük meyveler veren
bir yillik otsu bir bitkidir
Daha çok Akdeniz bölgesi ülkelerinde yetisen bir bitkidir
Anavatani Afrika’dir
Eski Misirlilar zamaninda karpuzun yetistirildigi tesbit edilmistir
Karpuz
mutedil iklimlerden hoslanir
kumlu-killi
derin ve serin topraklari sever
Olgun karpuzlar tin-tin eder
kurumus sapi kolayca kopar
agirlikça hafiftir
Karpuzlar renk
sekil ve yetistigi yere göre isim alirlar:
1
Yeni dünyâ karpuzu: Marmara bölgesinde çok ekilir
Açik yesil renkte ince kabuklu
koyu kirmizi
gevrek
tatli ve etlidir
Çekirdekleri beyaz ve küçüktür
2
Alacali karpuz: Açik yesil kabuk üzerinde muntazam koyu lekeler vardir
Kabugu gevrektir
Eti pembe kirmizi
çekirdekleri siyahtir
3
Kara karpuz: Kalin
koyu yesil kabuklu
çok sekerli ve lezzetli
etinin orta kismi buzlu gibi görüldügünden karabuz karpuzu da denir
Çekirdekleri küçük ve kirmizi renklidir
Siyah olanlari da vardir
4
Gülle karpuzu: Geç yetisen
kislik bir çesittir
Koyu yesil renkte ve gülle seklindedir
5
Vasinkton karpuzu: Erken yetisen tatli
kabugu ince bir karpuz çesidi
6
Diyarbakir karpuzu: Alaca yesil
çok kalin kabuklu
yuvarlak ve söbü biçiminde
ortalama 20-30 kg gelebilen iriliktedir
50-60 kg gelenleri de vardir
Fazla sekerli sayilmaz
eti de posalidir
Türkiye’de yetistigi yerler: Hemen hemen her yerde
Kullanildigi yerler: Tatli
sulu
sifali
ferahlatici bir meyve olan karpuz
vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumlari eriterek sihhat ve zindelik kazandirir
Karpuzun keleklerinden tursu yapilir
Ayrica kemik gelisimine de yardimci olur















1







2





3







4




5



6








Türkiye’de yetistigi yerler: Hemen hemen her yerde

Kullanildigi yerler: Tatli






