'Kara kutu bulunamadı'

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Joven.` #
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
0
EXE RANK

Joven.` #

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
16 May 2009
Mesajlar
144
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
Joven.` #
Yaşayan Tanrıçalar ülkesi :

Nepal'de 239 yıldır devam eden monarşi yönetimi Mayıs 2008'de resmen sona erdi ve cumhuriyete geçildi. Böylelikle dünyadaki kalan tek Hindu Krallığı da sona ermiş oldu. Tapınakları, yaşayan tanrıçaları ve ölü yakma törenleri ile Nepal, dünyanın en ilginç ülkelerinden biri.

Sayısız Hindu ve Budist tapınakları, gösterişli saray meydanları, ilginç festivalleri ve yaşayan tanrıçalarıyla Uzakdoğu'nun belki de en sıradışı ülkesi Nepal.
HABER VE FOTOĞRAFLAR: FATİH YILMAZ
Everest ve Himalayalar'a ev sahipliği yapan Nepal'e Atatürk Havalimanı'ndan Gulf Air ile Bahreyn aktarmalı yaklaşık 8 saatlik bir uçuş sonrası varıyoruz. Katmandu Havalimanı'nda pasaport kontrolünden geçtikten sonra arabayla şehir merkezine doğru yola çıkıyoruz.
Katmandu'daki otelimize vardığımızda kapıda geleneksel kıyafetler giymiş Nepalli küçük kız çocuklarının Namaste selamıyla karşılanıyoruz. Namaste, Nepal'deki anahtar sözcük. Merhaba, güle güle, teşekkür ederim, buyrun, kolay gelsin gibi birçok anlama geliyor.
Nepal oldukça fakir bir ülke. Tarım dışında hiçbir üretimi yok. Sanayi ise yok denecek kadar az. Hemen herşey komşu Hindistan'dan ithal ediliyor.
Nepal'de 239 yıldır devam eden monarşi yönetimi Mayıs 2008'de resmen sona erdi ve cumhuriyete geçildi. Böylelikle dünyadaki kalan tek Hindu krallığı da sona ermiş oldu.

Gezimizin ilk gününde Himalayaları yakından görmek için 2 bin 200 metre yükseklikteki Nagarkot Tepesi'ne doğru yola koyuluyoruz. Dağ eteklerini arabayla yılan gibi kıvrıla kıvrıla geçip otelimize vardığımızda yerel kıyafetler giymiş Nepalli sanatçılar müzikle karşılıyor bizi.
Enfes Nepal yemeklerinin tadına bakıp uykuya çekiliyoruz. Ertesi sabah erken uyanıyoruz, ancak Nagargot'ta hava kapalı olduğundan Himalayalar'ı görme hevesimiz bulutlar tarafından engelleniyor. Yağmurluklarını giymiş okula giden Nepalli minik öğrencileri görüntüleyip yeniden Katmandu'ya doğru yola çıkıyoruz. Yemyeşil pirinç tarlalarının arasından geçerken mola verdiğimiz küçük kasabalarda kameramıza çok renkli görüntüler takılıyor.
Katmandu, Nepal'in en büyük şehri ve başkenti. Dümdüz bir alan üzerine kurulan Katmandu'da 2 milyondan fazla insan yaşıyor. Hızla büyüyen şehirde yavaş yavaş trafik sorunu da baş göstermiş. Yollarda trafik ışıkları olmadığından büyük kaşvaklarda düzeni polisler sağlamaya çalışıyor.
Katmandu'da tren yok, bu yüzden ulaşım motor, eski otobüsler ve üç tekerlekli tempu adı verilen motosikletlerle sağlanıyor. Yollarda çok sayıda Japon ve Hint yapımı arabalar dolaşıyor.

Katmandu vadisi üç büyük şehre ev sahipliği yapıyor: Baktapur, Patan ve Tamel. Baktapur, Nepal'in en turistik merkezlerinden biri. UNESCO tarafından koruma altına alınan bu görkemli şehir gerçek bir açıkhava müzesi gibi.
Bütün bir günü dar sokaklarında dolaşarak geçirmek insanda zamanda yolculuk yapmış hissi veriyor. Şehirdeki binaların birçoğu 15'inci yüzyıldan kalma.

Baktapur'un en eski bölgesi ise Dattatraya Meydanı. Meydan şu an müze olarak kullanılan saray, hindu ve budist tapınakları ile çevrili. Dattatraya, turistler, satıcılar, el işi yapan kadınlar ve tapınaklarda oynayan çocuklarla her zaman hareketli. Nepal'in en büyük Hindu tapınaklarından biri de yine burada bulunuyor.
Katmandu Vadisi'nin göz alıcı bir diğer şehri ise Patan. Katmandu'dan Bagmati Nehri'yle ayrılan Patan'ın diğer adı 'Güzellikler Şehri' anlamına gelen Lalitpur. Şehrin merkezindeki Durbar meydanı Katmandu'daki gibi kraliyet sarayını barındırıyor. Üç katlı pagoda şeklindeki Altın Tapınak da burada bulunuyor.
Patan'dan ayrılıp en büyük Buda Heykeli'nin bulunduğu Bodanat'a gidiyoruz..
Buraya, Çinlilerin baskısından kaçan Tibetliler yaşadığı için Küçük Tibet de deniyor. Binlerce kişi dev Buda heykelini görmek için Bodanat'a geliyor.
Meydanın tam ortasında yer alan Buda heykelinin iri gözleri hemen dikkatimizi çekiyor. Heykelin çevresine asılmış ipler üzerinde yüzlerce dua bayrağı var. İnanışa göre bu bayrakların üzerindeki dualar, rüzgarla etrafa taşınıp kötülükleri bertaraf ediyor.

Bodanat'ta bazıları ise mum yakarak Buda'ya bağlılıklarını gösteriyor. Her Budist tapınağının içinde dua çemberleri var. Çemberleri çevirdiğinizde de dua etmiş oluyorsunuz.
Nepal'deki en eski ve en kutsal Budist Tapınağı ise Svayambunat. Tapınakta çok maymun olduğu için Maymunlar Tapınağı da deniyor. 398 adet basamakla çıkılan tapınağa dünyadaki bütün Budistler hacı olabilmek için geliyor.
Sadece turistlerin değil yerli halkında ziyaret ettiği tapınağın çevresinde çok sayıda hediyelik eşya dükkanı bulunuyor. Katmandu'yu kuş bakışı görebileceğiniz en güzel yer de bu tapınak.
Nepal'de din çok önemli, insanlar çok dindar. Nüfusun yüzde 86'sını Hindular, yüzde 8'ini Budistler, geri kalanını ise diğer dinlerden olan insanlar oluşturuyor. Ülkede Hinduizm ve Budizm o kadar iç içe girmiş ki, ikisi arasında ayrım yapmak çok güç. Tapınakların mimarisinin ve kurallarının farklı olmasına rağmen Hindular, Budizmi kendi dinlerinin bir parçası olarak görüyor. Budist tapınakları herkese açık. Ancak Hindu tapınaklarına Hindular dışında kimse giremiyor. Hindularda bir çok tanrı var. İnsanlar tanrıya olan bağlılıklarını sundukları ikramlarla gösteriyorlar.
Bu ülkede inançlara hiç dokunulmuyor, mantıklı olup olmadıkları tartışılmıyor. Örneğin küçücük bir kız çocuğunu tanrı ilan edip, ona tapılıyor. Bu çocuğa Kumari adı veriliyor. Kumari, bir yıl boyunca evden çıkmıyor, ayağı toprağa hiç basmıyor. Halkı kutsamak için yılda sadece bir kez dışarı çıkan Kumari için görkemli bir festival düzenleniyor. O kadar şanslıyız ki, Nepal gezimiz yılda bir kez yapılan bu özel festivale rastlıyor.
Festival günü Katmandu Saray Meydanı'nda adeta mahşeri bir kalabalık oluşuyor. Sadece Nepal'den değil dünyanın farklı ülkelerinden de binlerce meraklı Kumari'yi görmek için buraya geliyor. Bir bando eşliğinde sarayın hemen yanındaki evden çıkarılan Kumari, tahterevana bindiriliyor. Kumari'ye Kumar adı verilen iki erkek çocuk eşlik ediyor. Kumari bu festival için özel olarak hazırlanıyor. Makyaj yapılıyor, takılar takılıyor, en güzel yemekler ikram ediliyor. Kumarinin arabası halatlarla çekilerek meydana geliyor.
Nepal gezimiz sırasında bizi en çok etkileyen olay ölü yakma törenleri oluyor. Hinduların ölülerini yaktığı Pasupatinah, Nepal'in en önemli Hindu tapınağı. Hindistan'ın Ganj Nehri gibi kutsal olduğuna inanılan Bagmati
 
Emeğe saygı, eyvallah sağolasın...
 
Geri
Üst