15
EXE RANK
-AUXERRE. `
Fexe Kullanıcısı
İSLAMIN İNSAN HAKLARINA SAYGISI
Hicretin 17. senesinde Halife Hazreti Ömer
ziyaretçi çokluğundan dolayı Resulullah’ın mescidini genişletmek istemişti. Bunun için Türbe-i Saadet’in etrafındaki arsaları istimlak edip mescide katması gerekiyordu.
Çevredeki arsa ve ev sahiplerine tekliflerde bulundu:
-Evinizi
arsanızı Resulullah’ın mescidini genişletmek için satın almak istiyorum. Kimse malına değerinden aşağısını vereceğimi sanmasın. Herkes kıymetini söylesin
gönlünden geçirdiği fiyatı bildirsin. Resulullah’ın mescidine zorla alınmış arsa ilave etmeyi düşünmüyorum.
Herkes arsa ve evinin değerini söyler
binalar
arsalar satın alınır
Resulullah’ın mescidi genişletilmeye müsait duruma gelir. Ancak bir pürüz var. Onu da halletmek gerekiyor.
- Nedir o pürüz?
Hazreti Abbas. Abbas
arsasını satmak istemiyor. Mescide de olsa vermeyi düşünmüyor.
Halife bizzat meşgul olur
tekliflerini tekrar eder:
-Ya Abbas
arsanın değerinden aşağısını vermeyi düşünmüyoruz. Resulullah’ın mescidine böyle zorla alınmış bir arsa ilave etmeyi de uygun bulmuyoruz. Şayet verilen fiyat az geliyorsa emsallerinden de fazla fiyat vereyim
arsanı ver de bu iş bitsin. Mescid-i Nebi ziyaretçileri içine alacak genişliğe ulaşmış olsun
ihtiyacı karşılayacak hale gelsin.
Hayret! Abbas’tan beklenmeyen tavır:
-Hayır
mülk benimse fazla fiyat verseniz de satmak istemiyorum. Zorla alacaksanız o başka!
İçinden çıkılmaz bir durum söz konusu olunca Halife olayı mahkemeye intikal ettirir. Hakim meşhur hukukçu Übeyd bin Kaab.
Taraflar huzurdalar. Devletin iddiası:
-Biz yönetim olarak Abbas’a değerinden fazla fiyat verdik
artık diretmemeli
arsasını vermeli ki
Hz. Abbas’ın cevabı:
-Arsa benimse
mülküme ben sahipsem
değerinden fazla da verseler vermek istemiyorum. Ne para zoruyla
ne de mescide ilave etmek iddiasıyla mülkümü elimden kimse alamaz.
Mahkemenin kararı:
-İslam hukukunun gereği kimse başkasının mülküne ve arazisini isterse para zoruyla olsun
alamaz. Mescid için de olsa mal sahibini zorlayamaz. Abbas’ın mülkü Abbas’ta kalacak
hükümet istimlak için zorlamayacaktır.
Mahkemenin tartışma ***ürmez bu kararı kesinleştikten sonra taraflar kalkıp gitmek üzere kapıya yönelmişken bir ses işitilir. Bu ses Abbas’tan başkasının sesi değildir.
Bakın ne diyor Abbas:
- Ya Übey
mahkeme bitmiş
karar kesinleşmiştir değil mi?
- Evet mahkeme bitmiş
karar kesinleşmiştir. Kimse senin arsanı fazla fiyat vererek de olsa zorla alamaz.
- Öyle ise der
şimdi beni dinleyin. Mahkemenize açıkça ifade ediyorum. Arsamı şu andan itibaren Resulullah’ın mescidine ilhak edilmek üzere hibe ediyorum. Hem de tek kuruş almadan
hiçbir maddi menfaat beklemeden. Hepiniz şahit olun
parayla alınamayan arsam
hiçbir karşılık verilmeden Resulullah’ın mescidine hibe edilmiştir ve mülk bu andan itibaren halifenin tasarrufuna girmiştir.
Übeyd bin Kab’ın sorusu:
- Ey Abbas
neden böyle bir tutumu tercih ettin? Önce aşırı fiyatla da olsa vermedin
şimdi ise parasız hibe ediyorsun?
Abbas’ın kitaplık çapta cevabı tek cümleden ibaret:
- İslam’ın insan haklarına gösterdiği saygıyı dünyaya duyurmak için!… Resulullah’ın mescidi ihtiyacı karşılayacak şekilde genişleme imkanı bulsun.
Hicretin 17. senesinde Halife Hazreti Ömer

Çevredeki arsa ve ev sahiplerine tekliflerde bulundu:
-Evinizi

Herkes arsa ve evinin değerini söyler

- Nedir o pürüz?
Hazreti Abbas. Abbas

Halife bizzat meşgul olur

-Ya Abbas

Hayret! Abbas’tan beklenmeyen tavır:
-Hayır

İçinden çıkılmaz bir durum söz konusu olunca Halife olayı mahkemeye intikal ettirir. Hakim meşhur hukukçu Übeyd bin Kaab.
Taraflar huzurdalar. Devletin iddiası:
-Biz yönetim olarak Abbas’a değerinden fazla fiyat verdik

Hz. Abbas’ın cevabı:
-Arsa benimse

Mahkemenin kararı:
-İslam hukukunun gereği kimse başkasının mülküne ve arazisini isterse para zoruyla olsun

Mahkemenin tartışma ***ürmez bu kararı kesinleştikten sonra taraflar kalkıp gitmek üzere kapıya yönelmişken bir ses işitilir. Bu ses Abbas’tan başkasının sesi değildir.
Bakın ne diyor Abbas:
- Ya Übey

- Evet mahkeme bitmiş

- Öyle ise der

Übeyd bin Kab’ın sorusu:
- Ey Abbas

Abbas’ın kitaplık çapta cevabı tek cümleden ibaret:
- İslam’ın insan haklarına gösterdiği saygıyı dünyaya duyurmak için!… Resulullah’ın mescidi ihtiyacı karşılayacak şekilde genişleme imkanı bulsun.