2
EXE RANK
FİREMAN ;
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 5 Ocak 2010
- Mesajlar
- 2,559
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
- Yaş
- 35
(Mohrrübe / Carotte / Carrot / Daucus corota ) Kökleri sebze olarak yenen iki yillik bir kültür bitkisidir
Havucun vatani Orta Avrupa’dir
Yabânî olarak Avrupa
Kuzey Afrika ve Asya’da rastlanir
Memleketimizde de rastlanmaktaysa da kültür havucu özelliginde degildir
Bitki 1-1
5 m kadar boylarinda
az dalli
parçali yapraklidir
Çiçekleri yazin açan küçük
beyazimsi renkli semsiye durumunda toplanmislardir
Elverisli topraklarda ana kök bir metre kadar derine inebilmektedir
Havucun kazik seklindeki etli kökleri kültür sâyesinde meydana gelmistir
Havucun açik sari-turuncu renkteki dis kismi kabuk kismidir
Kök meyveleri farkli türleri sebebiyle çesitli sekil ve büyüklüktedir
Koyu sarimsi-turuncu renkte olan iç kismi odun dokusuna tekâbül etmekle birlikte genellikle parankimatik hücrelerden yapilmistir
Türkiye’de yetistigi yerler: Dogu Anadolu hâriç bütün Anadolu
Kullanildigi yerler: Bitkinin tohumlari ve kazik kökleri (havuç) kullanilir
Tohumlar eterik yag ihtiva eder ki
bu da geraniol elde etmekte kullanilabilir
Ayrica konserve ve parfümeri sanâyiinde kullanilir
Kültür kök meyveler likopin
karotin provitamin A
B1
B2
C vitaminleri
% 7 oraninda seker
% 29 kadar fosfor ve mâdenî tuzlar ihtiva eder
Bu kök meyveler ham madde olarak karotin elde etmede
gida olarak tâze ve tursu hâlinde kullanilir
Provitamin A
vücutta vitamin A hâline geçer
Vitamin A
hastaliklara karsi mukâvemet kazandiran
göz ve cilt hastaliklarini önleyen çok faydali bir maddedir
Tâze havuç
günes yaniklari vakalarinda lapa hâlinde kullanilir
Havuç unu ve suyu çocuklarin beslenmesinde çok faydalidir
















Türkiye’de yetistigi yerler: Dogu Anadolu hâriç bütün Anadolu

Kullanildigi yerler: Bitkinin tohumlari ve kazik kökleri (havuç) kullanilir




















