Darbe, nizamiyeden döndü

2
EXE RANK

ć$в1Lм3z `

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
ć$в1Lм3z `
Cindoruk, dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'in 28 Şubat'ta darbeyi önlediğini söyledi

237-30515.jpg

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 28 Şubat sürecinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e “12 Mart modeli” önerildiğini belirterek, “Teklif şu: Siz orada kalın, biz bu hadiseyi eskisi gibi halledelim. Demirel, orada granit gibi, kale gibi durdu, Meclis’i açık tutmak için. Demirel, darbeyi önledi” dedi.

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila ve Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’in CNN Türk’te yayınlanan “Ankara Kulisi” programında değerlendirmelerde bulunan Cindoruk, şunları kaydetti:

NİZAMİYEDEN DÖNÜLDÜ: Darbe, silahlı kuvvetin devleti işgal etmesidir. 28 Şubat, öyle bir hadise değil. Önergeyi veren askeri kesimdir. İhtilal yapan kudretli kesim bu kararı alıyor. Demirel’e verilen teklif şu: Siz orada kalın, biz bu hadiseyi eskisi gibi halledelim. 12 Mart’ta örneği var bunun. Sunay cumhurbaşkanlığında kalmak suretiyle 12 Mart muhtırası işletilmişti. 12 Mart modeli teklif edildi Demirel’e. Demirel, orada granit gibi, kale gibi durdu, Meclis’i açık tutmak için. Demirel’i aşamadılar. Demirel, darbeyi önledi. Darbe eşiğe kadar gelmiş, nizamiye kapısından dönmüş. Darbe tamamlanmamış.

DARBELER TULUATTIR: Darbeler tuluattır. Senaryosu falan da olmaz. Evvela darbe yapılır, bir tuluat hadisesi gibi, sonra ona bir senaryo oluşturulur. Sivillerden destek almayan, en azından bir siyasi partiye dayanmayan darbe senaryosu da yapılmaz. Darbeci olmamız mümkün değil. Darbelere maruz kalmışız.

GERÇEK DİNDARIM: Ben gerçek bir dindarım. “Ne cemaat, ne tarikat, itikat” diyorum. Bizim din anlayışımız itikada dayalı, tasavvufa yakın bir inanıştır. Dindarlığım siyasetimi etkilemez. Ben, siyasette liberal demokratım, dindarlığım iç dünyamla ilgili. Dünyevilik başka, uhrevilik başka. Radikalizmin tuzağına düşmeden dindarlığı ve laikliği yaşadığımız için bize “demokrat”, “merkez” diyorlar. Benim devletim laiktir. ABD’nin talebine ve baskısına rağmen ılımlı İslam ülkesi olamadı, olamayacak Türkiye.

TELEFONDA ÜÇ KİŞİ KONUŞUYORUZ: Telefonla üç kişi konuşuyoruz. Bir de jurnalci var dinleyen. Üç kişinin konuştuğu bir sistem var. Bu demokrasi midir? Özel hayatı tehdit eden bir düzen var bugün ve bu Adalet Bakanlığı’nın himayesinde. Kimse beni, bir orgeneralin, bir profesörün, bir rektörün, İçişleri ve Adalet Bakanı’nın haberi olmadan gözaltına alındığına ikna edemez.

Geri