Hoş geldiniz!

ForumExe'ye kayıt olarak, topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşımda bulunabilir ve özel mesajlaşabilirsiniz.

Hemen Kaydolun!

Çöliyak - Glütene Duyarlık

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Method
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 0
  • Görüntüleme : 150

Method

Kullanıcı
Acemi üye 365-Gündür-Beraberiz! Çaylak Üye 5 Yıldır Beraberiz Bronz Üye 10 Yıldır Beraberiz Doğrulanmamış Hesap Silver Üye Gold Üye Platin Üye
20
EXE RANK
Katılım
5 May 2010
Mesajlar
30,141
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Feedback: 0 / 0 / 0


Çöliyak - Glütene Duyarlık
glütene duyarlılık nedir - çöliyak diyeti - çöliyak hangi yaşlarda görülür - çöliyak hastalığında diyet

Çöliyak, buğday ve çavdarda bulunan glüten adı verilen proteine karşı aşırı duyarlık (hassasiyet) hastalığıdır. Doğuştan bir eksiklik nedeniyle glüten sin-dinlemez. Bu hastalıkta, glüten’in yapısında bulunan gliadin denilen proteini parçalayan enzimin (peptidaz enzimi) az olduğu, doğuştan bir eksiklik nedeniyle sentezlenemediği sanılmaktadır. Sindirilemeyen ve kullanılamayan gliadin’in toksik (zehirleyici) bir etkisi olduğu ileri sürülmektedir. Gliadin’i parçalayan enzimin azlığı ya da eksikliği yanı sıra, tümürlerde bozulma, kısalma, düzleşme,, körleşme olmakta, besin öğelerini emme yüzeyi azalmaktadır.

Bu hastalık daha çok küçük çocuklarda görülür. Yetişkinlerde daha seyrektir. Genellikle ilk üç yaşta başlar. Bazen, çocukların glütene duyarlıkları zamanla azalır. Uzun süre diyet tedavisi gerekebilir. Hastalıkta özellikle yağ sindirimi ve emilimi ile kalsiyum emilimi bozulur. Öteki besin öğelerinin emilimi de yeterli olmaz. Karın ağrıları; yağlı, pis kokulu, yağlı sürgün; zayıflık görülür iştah azalır. Büyüme yavaşlar ya da durur.

Hastalığa, gecikmeden tanı (teşhis) konur ve hastanın diyeti glütensiz düzenlenirse çok iyi sonuç alınır. Çöliyak hastalarının diyeti düzenlenirken şunlara uyulmalıdır:

l.Ana ilke glütensiz diyet uygulamaktır. Hastaya buğday ve çavdardan yapılan hiçbir yiyecek verilmez. Buğday ve çavdar ekmeği, irmik, bulgur, makarna, şehriye, kuskus, buğday unundan yapılan hiçbir yiyecek diyette yer almaz.. Ekmek; mısır, pirinç unlarından ve nişastadan yapılır. Bunlardan değişik yiyecek hazırlamakta da yararlanılır. Çöliyak hastalan için, gelişmiş ülkelerde glütensiz un elde edilmekte ve bundan özel ekmek yapılmaktadır.

2. Yağ azaltılır, yalnız aşırı kısıtlanmaz. Orta derecede yağ verilir. Az yağlı yiyecekler seçilir. Fazla yağlı yiyecekler, yağda kızartmalar, yağlı tatlılar diyetten . çıkarılır.

3. Diyette aşırı posalı besinler bulundurulmaz. Diyetin posa miktarı, hastanın durumuna göre ayarlanir. Sürgün durumunda posa kısıtlanır. Normal durumda, diyette orta derecede posa bulundurulur. Sert, incitici, sindirimi zor besinler ve katı maddeler verilmez. Yiyecekler iyice pişirilir ve yumuşatılır.

4. Diyet, hastanın artan enerji ve besin öğeleri ihtiyacını karşılayacak, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak şekilde düzenlenir. Hastanın ağır olduğu dönem dışında, diyette aşın kısıtlama yapılmaz.

5. Gerekirse öğün sayısı artırılır. Yiyecekler, hastanın hoşuna gidecek şekilde hazırlanır.
 


 

 
Geri
Üst