'Biz mayınladık, biz temizleriz'

2
EXE RANK

ć$в1Lм3z `

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
ć$в1Lм3z `
Baykal, "Orayı kimseden yardım almadan biz mayınladık, yine biz temizleriz" dedi.

237-30546.jpg

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Güneydoğu'daki mayınlı arazilerin temizlenmesi karşılığında toprakların 44 yıllığına yabancı bir şirkete verilmesine ilişkin kanun teklifiyle ilgili olarak, "Orayı kimseden yardım almadan biz mayınladık, yine biz temizleriz" dedi.

Kanun teklifinin derhal geri çekilmesini isteyen Baykal, bunun için her türlü hukuki mücadeleyi vereceklerini söyledi.

Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Baykal, Bursa'da 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan hastane yangınında ihmali olanların bir an önce ortaya çıkarılmasını istedi.

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi karşılığında bu alanın 44 yıllığına yabancı bir şirkete kiralanmasının düşünüldüğünü hatırlatan Baykal, daha önce bu yönde hazırlanan kararnamenin CHP'nin başvurusu üzerine Danıştay tarafından yürürlüğünün durdurulduğunu hatırlattı.

Hükümetin kararnameden sonra bu kez kanun teklifi ile amacına ulaşmak istediğini kaydeden Baykal, tasarının yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'ne dava açacakları mesajını verdi.

Türkiye dışında pek çok ülkenin mayınlı arazi konusunda sıkıntı yaşadığını vurgulayan Deniz Baykal, "Bir sorun bakalım Suriye bu işi nasıl yaptı. 'Gelin benim arazimi temizleyin, sonra orayı size vereyim' diyen başka ülke var mı? Orayı biz mayınladık, kimseden de yardım istemedik, mayınları temizlemek yine Türkiye'nin sorumluluğundadır. Bu işi biz yaparız, gerekirse dışarıdan hizmet

satın alırız" diye konuştu.

NATO'ya bağlı İkmal ve Bakım Ajansı'nın (NAMSA) mayın temizleme işini başarıyla yaptığını, ülke isimlerini örneklendirerek dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan 61 milyon dolara kendine uçak alırken gözünü kırpmayacaksın, milyonlarca insanı ilgilendiren bir projeyi 'para yok' diye yabancılara vereceksin. Bunu anlamak mümkün değil. Dünyada bu yolla sorununu çözmüş ülke yoktur. Koca Türkiye, koca TSK kendi ülkelerindeki mayınları temizlemekten aciz kalacak, işi yabancılara verecek. Bunu Kabul etmemiz mümkün değildir. Orada binlerce çiftçiye geçim sağlama imkanı vardır. Genelkurmay, NAMSA tarafından yapılmasını öneriyor, hükümet başka bir şey söylüyor.

Hem de tam işbirliği yapmaları gereken önemli bir konuda. Birilerine ihale etmek için hazırlık yaptınız ama NAMSA'ya sordunuz mu?"

Söz konusu kanun teklifinin derhal geri çekilmesi gerektiğini savunan Baykal, parlamento ve millet vicdanını rahatlatacak, Genelkurmay'ın düşünceleri değerlendirilerek sorumlu bir çalışma yapılmasını önerdi. Baykal, kanun çıkana kadar, hatta kanun çıktıktan sonra bile sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, "O bölgeyi birilerine peşkeş çekemeyeceklerini göstereceğiz" şeklinde konuştu.

"BAŞBAKAN TÜRKİYE'Yİ SUÇLAYARAK NEREYE GELMEK İSTİYOR?"

Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, "Azınlıkları Türkiye'den kovdular, bunlar faşizan yaklaşımlar" şeklindeki sözlerini "Ülkeyi rencide eden, birilerine şirin gözükmeyi amaçlayan sözler" olarak nitelendirdi. "Başbakan Türkiye'yi suçlayarak nereye gelmek istiyor?" diye soran CHP lideri Baykal, şöyle konuştu:

"Başbakan'ın görevi Türkiye'nin hakkını hukukunu korumak ve ülkenin haksızlığa uğramasını önlemektir. Ama görülüyor ki bu haksızlığı bizzat kendisi yapıyor. Ben Başbakan'ın, Batı Trakya'dan çıktıkları için vatandaşlıktan atılan 60 bin Türk asıllı Yunan vatandaşın hesabını sorduğunu görmedim. Türkiye kendisini suçlayarak, birilerinin gözüne girmeye çalışarak haklılığını kabul ettiremez."

CHP lideri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargılanmasıyla ilgili tartışmaları ise, "Herkes hukuk önünde eşittir. Cumhurbaşkanı da, vatandaş da hukuk karşısında eşittir. Bu kadar çok uğraşacağınıza Cumhurbaşkanlığı'na dokunulmazlık getirin" sözleriyle değerlendirdi.

Baykal, Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı'nın 'İstifa etmelidir' demelerine rağmen RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın halen görevde kalmasına da tepki gösterdi.

Bu arada, CHP'nin TBMM Grup Toplantısı'nda ilginç bir gelişme yaşandı. Mayınlı arazilerin kendilerine verilmesini istemek için Meclis'e gelen 31 mayınzede vatandaş, DTP'den sonra CHP Grubu'nu da ziyaret etti. Mayınzedelerden biri, Baykal konuşma yaptığı sırada ayağı kalkarak, Baykal'ın koltuğuna oturmaya çalıştı. Partililerin yaşlı vatandaşa engel olduğunu gören Baykal'ın, "Bırakın otursun" şeklindeki sözleri alkış aldı

Geri