Aşure

17
EXE RANK

-k1nq`LioN*

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
15 Ocak 2010
Mesajlar
17,143
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
-k1nq`LioN*
10 Porsiyon İçindekiler
Ölçü
Miktar (gram)
Aşurelik buğday
1 su bardağı
180

Nohut
1/3 su bardağı
60

Kuru fasulye
1/3 su bardağı
60

Pirinç
2 yemek kaşığı
15

Su
12 1/2 su bardağı
2.5 kg

Kuru kayısı
10 adet
60

Kuru incir
5 adet
125

Çekirdeksiz kuru üzüm
1/2 su bardağı
50

Portakal
1 küçük boy
120

Şeker
1 2/3 su bardağı
300

Gülsuyu
2 yemek kaşığı
20

Ceviz
2/3 su bardağı
65

Nar
1/2 küçük boy
50


Yapılışı:
Buğday, nohut, kuru fasulye ve pirinci yıka. Kuru fasulye ve nohudu birer su bardağı, buğday, pirinç karışımını 2 su bardağı su ile bir gün önceden ayrı ayrı ıslat. Buğdaya 3, nohut ve fasulyeye ikişer su bardağı su ekleyip ayrı ayrı ocağa koy. Buğdayı taneler parçalanıp, nişastasını dışarı verinceye, nohut ve fasulyeyi yumuşayıncaya dek pişir. Nohutu gerekiyorsa düdüklü tencerede haşla. Kuru meyveleri yıka.1.5 su bardağı su ile 2 saat ıslat. Pişmiş malzemeleri ve kuru meyveleri bir tencerede birleştir.15 dakika pişir. Portakalı soy, kabuğunu beyaz kısmı ile birlikte 1 cm kalınlığında, 3-4 cm uzunluğunda parçalara doğra. Portakal dilimlerini 4-5 parçaya böl. Kabuğu ile birlikte karışıma ekle, 5 dakika daha pişir. Şekeri ekle, 1-2 dakika pişir, ocağı kapat. Gülsuyunu ekle, karıştır. Servis kaselerine boşalt. Üzerini ceviz ve nar taneleri ile süsle.
Bir porsiyonu; 634 kalori, 15 gr protein, 8.9 gr yağ, 133.2 gr, 150 mg kalsiyum, 5.53 mg demir, 318 mg fosfor, 3 mg çinko, 1164 iu A vitamini, 3.35 mg niasin, 21 mg sodyum içeriyor.
Diyetisyen Gözüyle bu ürün: İnsanoğlunun ortak bilinci, neslini sağlıklı olarak sürdürmesi için gerekli yiyecekleri tarih öncesinden keşfetmiştir. Aşure’de bunlardan biridir. Enerji ve besin öğeleri içeriği açısından besin değeri ve kalitesinin yüksek olması, aşureyi günümüzde rafine un, şeker ve yağın bir arada kullanıldığı diğer birçok tatlıdan ayırır. Çocuk, yaşlı, genç her yaş grubundaki bireylerin sıklıkla tercih edebileceği bir enerji kaynağıdır aşure. Kan şekeri kontrol altında tutulan diyabet hastalarının bile günlük karbonhidrat kaynaklarını dengeleyerek tüketebileceği uygun tatlı seçeneklerinden olabilir. Çağımızda değişen yaşam biçimlerinin getirdiği kronik hastalıkların temelinde rafine gıdaların tüketiminin artması yatmaktadır. Aşurenin yapısında sonradan eklenen sofra şekerinin dışında rafine edilmiş hiçbir yiyecek yoktur. Şekerin miktarını azaltarak, yerine pekmez kullanarak ya da kuru meyve miktarını arttırarak veya tatlandırıcı kullanarak daha da sağlıklı aşure yapmak mümkündür.
 
Geri
Üst