17
EXE RANK
-k1nq`LioN*
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 15 Ocak 2010
- Mesajlar
- 17,143
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 32
10 Porsiyon İçindekiler
Ölçü
Miktar (gram)
Aşurelik buğday
1 su bardağı
180
Nohut
1/3 su bardağı
60
Kuru fasulye
1/3 su bardağı
60
Pirinç
2 yemek kaşığı
15
Su
12 1/2 su bardağı
2.5 kg
Kuru kayısı
10 adet
60
Kuru incir
5 adet
125
Çekirdeksiz kuru üzüm
1/2 su bardağı
50
Portakal
1 küçük boy
120
Şeker
1 2/3 su bardağı
300
Gülsuyu
2 yemek kaşığı
20
Ceviz
2/3 su bardağı
65
Nar
1/2 küçük boy
50
Yapılışı:
Buğday, nohut, kuru fasulye ve pirinci yıka. Kuru fasulye ve nohudu birer su bardağı, buğday, pirinç karışımını 2 su bardağı su ile bir gün önceden ayrı ayrı ıslat. Buğdaya 3, nohut ve fasulyeye ikişer su bardağı su ekleyip ayrı ayrı ocağa koy. Buğdayı taneler parçalanıp, nişastasını dışarı verinceye, nohut ve fasulyeyi yumuşayıncaya dek pişir. Nohutu gerekiyorsa düdüklü tencerede haşla. Kuru meyveleri yıka.1.5 su bardağı su ile 2 saat ıslat. Pişmiş malzemeleri ve kuru meyveleri bir tencerede birleştir.15 dakika pişir. Portakalı soy, kabuğunu beyaz kısmı ile birlikte 1 cm kalınlığında, 3-4 cm uzunluğunda parçalara doğra. Portakal dilimlerini 4-5 parçaya böl. Kabuğu ile birlikte karışıma ekle, 5 dakika daha pişir. Şekeri ekle, 1-2 dakika pişir, ocağı kapat. Gülsuyunu ekle, karıştır. Servis kaselerine boşalt. Üzerini ceviz ve nar taneleri ile süsle.
Bir porsiyonu; 634 kalori, 15 gr protein, 8.9 gr yağ, 133.2 gr, 150 mg kalsiyum, 5.53 mg demir, 318 mg fosfor, 3 mg çinko, 1164 iu A vitamini, 3.35 mg niasin, 21 mg sodyum içeriyor.
Diyetisyen Gözüyle bu ürün: İnsanoğlunun ortak bilinci, neslini sağlıklı olarak sürdürmesi için gerekli yiyecekleri tarih öncesinden keşfetmiştir. Aşure’de bunlardan biridir. Enerji ve besin öğeleri içeriği açısından besin değeri ve kalitesinin yüksek olması, aşureyi günümüzde rafine un, şeker ve yağın bir arada kullanıldığı diğer birçok tatlıdan ayırır. Çocuk, yaşlı, genç her yaş grubundaki bireylerin sıklıkla tercih edebileceği bir enerji kaynağıdır aşure. Kan şekeri kontrol altında tutulan diyabet hastalarının bile günlük karbonhidrat kaynaklarını dengeleyerek tüketebileceği uygun tatlı seçeneklerinden olabilir. Çağımızda değişen yaşam biçimlerinin getirdiği kronik hastalıkların temelinde rafine gıdaların tüketiminin artması yatmaktadır. Aşurenin yapısında sonradan eklenen sofra şekerinin dışında rafine edilmiş hiçbir yiyecek yoktur. Şekerin miktarını azaltarak, yerine pekmez kullanarak ya da kuru meyve miktarını arttırarak veya tatlandırıcı kullanarak daha da sağlıklı aşure yapmak mümkündür.
Ölçü
Miktar (gram)
Aşurelik buğday
1 su bardağı
180
Nohut
1/3 su bardağı
60
Kuru fasulye
1/3 su bardağı
60
Pirinç
2 yemek kaşığı
15
Su
12 1/2 su bardağı
2.5 kg
Kuru kayısı
10 adet
60
Kuru incir
5 adet
125
Çekirdeksiz kuru üzüm
1/2 su bardağı
50
Portakal
1 küçük boy
120
Şeker
1 2/3 su bardağı
300
Gülsuyu
2 yemek kaşığı
20
Ceviz
2/3 su bardağı
65
Nar
1/2 küçük boy
50
Yapılışı:
Buğday, nohut, kuru fasulye ve pirinci yıka. Kuru fasulye ve nohudu birer su bardağı, buğday, pirinç karışımını 2 su bardağı su ile bir gün önceden ayrı ayrı ıslat. Buğdaya 3, nohut ve fasulyeye ikişer su bardağı su ekleyip ayrı ayrı ocağa koy. Buğdayı taneler parçalanıp, nişastasını dışarı verinceye, nohut ve fasulyeyi yumuşayıncaya dek pişir. Nohutu gerekiyorsa düdüklü tencerede haşla. Kuru meyveleri yıka.1.5 su bardağı su ile 2 saat ıslat. Pişmiş malzemeleri ve kuru meyveleri bir tencerede birleştir.15 dakika pişir. Portakalı soy, kabuğunu beyaz kısmı ile birlikte 1 cm kalınlığında, 3-4 cm uzunluğunda parçalara doğra. Portakal dilimlerini 4-5 parçaya böl. Kabuğu ile birlikte karışıma ekle, 5 dakika daha pişir. Şekeri ekle, 1-2 dakika pişir, ocağı kapat. Gülsuyunu ekle, karıştır. Servis kaselerine boşalt. Üzerini ceviz ve nar taneleri ile süsle.
Bir porsiyonu; 634 kalori, 15 gr protein, 8.9 gr yağ, 133.2 gr, 150 mg kalsiyum, 5.53 mg demir, 318 mg fosfor, 3 mg çinko, 1164 iu A vitamini, 3.35 mg niasin, 21 mg sodyum içeriyor.
Diyetisyen Gözüyle bu ürün: İnsanoğlunun ortak bilinci, neslini sağlıklı olarak sürdürmesi için gerekli yiyecekleri tarih öncesinden keşfetmiştir. Aşure’de bunlardan biridir. Enerji ve besin öğeleri içeriği açısından besin değeri ve kalitesinin yüksek olması, aşureyi günümüzde rafine un, şeker ve yağın bir arada kullanıldığı diğer birçok tatlıdan ayırır. Çocuk, yaşlı, genç her yaş grubundaki bireylerin sıklıkla tercih edebileceği bir enerji kaynağıdır aşure. Kan şekeri kontrol altında tutulan diyabet hastalarının bile günlük karbonhidrat kaynaklarını dengeleyerek tüketebileceği uygun tatlı seçeneklerinden olabilir. Çağımızda değişen yaşam biçimlerinin getirdiği kronik hastalıkların temelinde rafine gıdaların tüketiminin artması yatmaktadır. Aşurenin yapısında sonradan eklenen sofra şekerinin dışında rafine edilmiş hiçbir yiyecek yoktur. Şekerin miktarını azaltarak, yerine pekmez kullanarak ya da kuru meyve miktarını arttırarak veya tatlandırıcı kullanarak daha da sağlıklı aşure yapmak mümkündür.