Aşkın Ömrü Üç Yıldır

7
EXE RANK

-тнє αLуx-

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Web sitesi
www.netbilgini.com
-тнє αLуx-
Aşkın Ömrü Üç Yıldır
Yazar Hakkında Bilgi :

Frédéric BEIGBEDER 1965 yılında Paris ‘de doğdu. On yıl dünyanın en ünlü ajanslarında reklam yazarı olarak çalıştı. Aynı dönemde Mémoires D. ‘un Jeune Hamme Dérangé (1990), Vacances Dans le Coma (1994), Aşkın Ömrü Üç Yıldır (L’amour Dure Trois Ans, 1997) adlı üç roman ve Nouvelles Saus Ecstacy (1999) adlı bir öykü derlemesi yayımladı. Yazarın 99FF adlı kitabı 2001 yılı başında 3900 TL (daha sonra 4900 TL) adıyla Doğan Kitapçılık ’dan çıktı. Reklamcılığı bırakan BEIGBEDER, çeşitli Fransız dergilerinde ve kanallarında edebiyat eleştirmenliğini sürdürüyor. Yazarın son kitabı Dernier Inventaire Avant Liqidation da (2001) Doğan Kitapçılık’ ın 2002 yayın programında yer alıyor.

Özet :

Antonia 30 yaşlarındadır ve Anne isimli eşinden ayrılmıştır. Bunun sebebi ise içindeki tutkunun zamanla tarif edemeyeceği ama başkalarınca adına ‘ Aşk ’ dene başka bir şeye dönüşmesidir. Ona göreyse aşkının ‘ a ’ sı küçük, ama büyük kanatlanmaları var; uzun sürmüyor, ama en azından, oradayken geçtiği hissediliyor. Antonie eşiyle birlikteyken Alice adında bir kadına aşık olduğu için ilişkileri günden güne dibe vurmuştur. Alice ve Mark 3 yıllık evlidirler ama işin aslı Marc’ ın Anne ile, Alice ‘in ise Antonie ile evlenmiş olmasıdır. Yazar bu durumu “ hayat her zaman işleri karıştırmanın bir yolunu bulur” şeklinde ifade ediyor. Alice ve Antonie birbirine aşık olmalarına rağmen, Antonie eşinden ayrıldıktan sonra Alice ile birlikte yaşamaktadır. Çünkü Alice evinden ayrılmamaktadır. Ara sıra gelir Antoni ‘yle beraber olur ve gider. Sonunda birlikte yaşamaya karar verir ve Antonie ile birlikte Fermentera adlı bir sahil kentinde yaşamaya başlar. İşin kötü tarafı birlikteliklerinin 3 yılı dolmak üzeredir ve Antonie içten içe huzursuzlanmaktadır. Ancak bu aşkla birlikte yanıldığının farkına varır. O gün yazın son günü olmasına rağmen aşklarının son günü değildir.

Yorum :

Sivrisineklerin ömrü bir gündür, güllerin ki üç gün. Kedilerin ömrü 13 yıldır aşkın ki üç. Böyle işte. İlk yıl tutku, sonra bir yıl şefkat ve nihayet bir yıl can sıkıntısı.

İlk yıl, “ Beni terk edersen kendimi ÖLDÜRÜRÜM ” denir.

İkinci yıl, “ Beni terk edersen, acı çekerim, ama kendimi toparlarım ” denir.

Üçüncü yıl, “ Beni terk edersen şampanya patlatacağım “ denir.

Sizi aşkın hayat boyu sürdüğüne inandırırlar, oysa aşk kimyasal olarak üçüncü yılın sonunda yok olur.

İlk yıl eşyalar satın alınır.

İkinci yıl eşyaların yerleri değiştirilir.

Üçüncü yıl eşyalar paylaşılır.

Hakikati aşkın mis kokuları arasında başlayıp bok kokuları arasında bitmesidir.

Beni bu kitabı okumaya iten en büyük etken kitabın adı olsa gerek. Aşkın, sonsuzluğa ulaşan bir duygu yoğunluğu olduğunu düşünen bir insan olarak aşkın ömrünün üç yıl olduğunu savunan bu yazarın neye dayanarak bu fikri ortaya koyduğunu merak ettim. Bir diğer etkende kitabın arkasında yer alan - yukarıda belirttiğim - sözlerin iddialı oluşuydu. Duyguların ve heyecanın zaman zaman azaldığını hissetmek hepimizin yaşadığı bir olaydır. Böyle hissedince, acaba aşkta bitiyor mu sorusundan yola çıkarak bu kitabı okudum. Kitapta aradığım her duyguyu bulduğum söylenemez. Alice ve Antonie ‘nun ilişkilerindeki uç noktalar ve ayrılıkları kitabın sonucuna tezat. Ama sonunda yazarın ‘ aşkın ömrünün üç yıl olması ’ konusunda yanıldığını görmek güzeldi

Geri