20
EXE RANK
OttoMaNs* ;яeiz
Fexe Kullanıcısı
- Web sitesi
- www.netbilgini.com
--1840 Londra Konferansı--
--Kavalalı Mehmet Ali Pasa Fransadan aldıgı destekle 1839 yılında yeniden ayaklandı ve ''Nizip savaşı'' ile OSmanlıyı yenerek Ilerlemeye baslası uzerıne Hünkar İskelesi Antlasmasını verdıgı imkan ile Rusya Osmanlı devletine yardım edebilecekti.Fakat İngiltere buna gerek kalmaması içim arabuluculuk yaparak Mısır sorununu çözmek için Avrupalı devletlerın katılımıyla bır konferansta tolanmasını teklıf etti Fransa'nın katılmadıgı konferansta, İngiltere,Rusya,Purusya,Avusturya ve Osmanlı devleti katıldı
--1840 Londra Konferansının Maddeleri--
--Mısır valiligi babadan ogula gecmek sartıyla M.Ali paşaya bırakılacak,
--Adana ve Suriye valilikleri M.Ali PAsadan ve Oglundan gerı alaıncak,
--Mısırda vergiler Osmanlı adına tolanacak maddeleri yer almıstır.
**Bu atlaşmayla Mısır sorunu tamamen çözülmüştür
**İngitere dogu akdenizdeki cıkarlarını korumustur
**Rusyanın Osmanlıya yardım ederek bogazlar uzerınde ayrıcalık kazanması önlendi
**Osmanlı devleti tyek basına topranlarını koruyamayacagı anlasıldı
** Avrupalı devletlerın Osmanlı ıc ıslerıne karısması kolaylasmıstır.
***Osmanlı devleti bu isyan sırasında Avrupalı devletlerın yardımını saglamak amacıyla 1839'da ''Tanzimat fermanı''ni ilan etmiştir...
--Kavalalı Mehmet Ali Pasa Fransadan aldıgı destekle 1839 yılında yeniden ayaklandı ve ''Nizip savaşı'' ile OSmanlıyı yenerek Ilerlemeye baslası uzerıne Hünkar İskelesi Antlasmasını verdıgı imkan ile Rusya Osmanlı devletine yardım edebilecekti.Fakat İngiltere buna gerek kalmaması içim arabuluculuk yaparak Mısır sorununu çözmek için Avrupalı devletlerın katılımıyla bır konferansta tolanmasını teklıf etti Fransa'nın katılmadıgı konferansta, İngiltere,Rusya,Purusya,Avusturya ve Osmanlı devleti katıldı
--1840 Londra Konferansının Maddeleri--
--Mısır valiligi babadan ogula gecmek sartıyla M.Ali paşaya bırakılacak,
--Adana ve Suriye valilikleri M.Ali PAsadan ve Oglundan gerı alaıncak,
--Mısırda vergiler Osmanlı adına tolanacak maddeleri yer almıstır.
**Bu atlaşmayla Mısır sorunu tamamen çözülmüştür
**İngitere dogu akdenizdeki cıkarlarını korumustur
**Rusyanın Osmanlıya yardım ederek bogazlar uzerınde ayrıcalık kazanması önlendi
**Osmanlı devleti tyek basına topranlarını koruyamayacagı anlasıldı
** Avrupalı devletlerın Osmanlı ıc ıslerıne karısması kolaylasmıstır.
***Osmanlı devleti bu isyan sırasında Avrupalı devletlerın yardımını saglamak amacıyla 1839'da ''Tanzimat fermanı''ni ilan etmiştir...