BİM'le ilgili şok iddia

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Method
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
20
EXE RANK

Method

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
5 May 2010
Mesajlar
30,484
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Method
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıda ürünlerinde hileler yaptığı gerekçesiyle teşhir ettiği firmalar arasında halk tarafından "Büyük İslam Marketleri" olarak adlandırılan Birleşik Mağazalar A.Ş.'nin de (BİM) bulunduğu ileri sürüldü. Bakanlığın Başbakan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın ortağı olduğu belirtilen "BİM"in ismini gizlediği ifade ediliyor.

Bakanlığın hileli gıdalar nedeniyle aralarında köklü firmalarında olduğu şirketleri resmi internet sitesinden teşhir etmişti. Tarım Bakanlığı’nın internet sitesinde teşhir ettiği ürünler arasında bulunan Beşler’in ürettiği Uludağ sosis aynı zamanda BİM'in de private label (özel marka) ürünün de bulunduğu ama Bakanlığin BİM’in adını gizlediği iddia edildi.

Bakanlığın teşhir ettiği ürünler listesinde şöyle denilmişti: "1-‘Uludağ’ marka soyulmuş sosis üreten Karizma Beşler Et Tesisleri Kemerburgaz Cad. No 76 Kağıthane /İstanbul (yabancı doku iç organ tespiti) (parti seri no: SN 08-P1)" ifadeleri yer alıyor.

Skandal BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna'nın soru önergesiyle ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesini de GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yanıtladı.

Ayna'nın yönelttiği sorular ve Eker'in verdiği yanıtlar şöyle:

Soru 1- “Müslüman bir ülkede ürünlerinde E120 kodlu ‘Karmin/Kokhineal’ adlı minik bitlerden elde edilen renklendiricileri kullanan işletmelerin pirim yaptığı ve basında çıkan haberlerde bu maddelerin kullanımından kaynaklı ciddi sağlıklı sorunlarının yaşandığı ayrıca ktz çocuklarında erken ergenliğe neden olduğu bilinmesine rağmen ve inancımıza aykırı olarak da gıda üretilmesine daha ne kadar sessiz kalacaksınız?

Soru 2- Hiçbir insanın hiç bir canlının hak etmediği bu vahim tabloya müdahale etmeyi düşünmüyor musunuz?

Cevap- Gıda maddelerinde kullanılmasına izin verilen katkı maddeleri Birleşmiş Milletler Örgütüne bağlı Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun birlikte oluşturdukları ve ülkemizin de üye olduğu “Codex Alimentarius Commission” tarafından belirlenmektedir.

Gıda maddelerinde kullanılmasına izin verilen katkı maddeleri Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifleri dikkate alınarak düzenlenmekte ve gerekli güncellemeler yapılmaktadır.

Bu kapsamda ülkemizde 29.12.2011 tarihli ve 28157 (3. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan ve AB ile uyumlu “Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği”nde gıda katkı maddelerinin kullanılabileceği gıdalar ve bunlara ait limitler yer almaktadır.

Ayrıca JECFA EFSA gibi uluslararası kuruluşların yaptığı risk değerlendirmeleri takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır.

BİM'in ismi neden gizlendi?
Soru 3- Tarım Bakanlığı’nın internet sitesinde teşhir ettiği ürünler arasında bulunan Beşler’in ürettiği Uludağ sosis aynı zamanda BİM’in de private label ürünü. Ama Bakanlık BİM’in adını gizledi. Peki neden?

Cevap- 5996 sayılı Kanun ve bu Kanun kapsamında yayımlanan “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” gereğince; yönetmeliğin yayım tarihi olan 17.12.2011 tarihinden sonra olmak kaydıyla laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yem ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın sadece adı ürün adı markası parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler Bakanlığın resmi internet sitesi olan Tarım Bakanlığı TR . adresinde duyurulmak suretiyle kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

Bununla birlikte tağşiş yapan firmalara 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun 40′ıncı maddesi l’inci fıkrası (1) bendinde yer alan hüküm çerçevesinde gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır.

"Bakanlığın yaptığı tek şey zaman kazanmak"
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi de konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yazılan hiçbir metin yok ki sorulan sorunun cevabı olsun. Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi’nin bugüne kadar yönelttiği hiçbir soruya cevap veremeyen Bakanlık her defasında mevzuat metinlerinden oluşan matbu cevaplarla insanları aldattığını sanıyor. Oysa yaptığı tek şey zaman kazanmak" ifadelerine yer verdi. Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer de “Bakanlığın tüm derdi ekonomik büyüklük ve rakamsal oyunlardır” diyor.

BİM: Nerden nereye?
Faaliyetlerine 1995 yılında 21 mağazayla başlayan Birleşik Mağazalar A.Ş. (BİM) yüksek indirim (hard-discount) modelinin Türkiye’deki ilk temsilcilerinden.

Portföyünü 600 ürünle sınırlayan şirket mağaza sayısı ve cirosunu istikrarlı bir biçimde artırdı. 2010 yılında satışlarda yüzde 24'lük artış ve üç yeni bölge merkezinin yanısıra 323 yeni mağaza açarak mağaza sayısında yüzde 12 oranında büyüttü.

BİM'le ilgili en büyük tartışma sahiplerinin kim olduğuna ilişkin. Şirketin sahipleri Mustafa Latif Topbaş Ahmet Afif Topbaş Abdulrahman A. El Kherej Zuhair Hamed Fayaz ve İbrahim Halit Çizmeci olarak geçiyor. Topbaşlar Konya'nın köklü ailelerinden Abdulrahman A. El Khereji Albaraka Türk Zuhair Hamed Fayaz ise Kuveyt Türk bankalarının ortaklarından.


Yine iddialara göre Başbakan'ın danışmanlarından olan Cüneyt Zapsu BİM'deki hisselerini sattı ve bu satış akabinde en büyük payı Başbakanın 28 yaşındaki oğlu Bilal Erdoğan aldı.

1995-BİM 21 mağaza ile hizmet vermeye başladı.

1997-Türkiye'nin ilk özel marka (private label) ürünü olan Dost Süt tüketicinin beğenisine sunuldu. 100. mağaza hizmete açıldı.

2001- BİM ekonomik krize karşın 87 mağaza daha açtı.

2002- Kredi kartıyla satışlar başladı.

2003- Net satışlar 1 milyar TL'yi geçti.

2004- 1.000. mağazanın açılışı gerçekleşti.

2005- BİM’in hisselerinin %4412’si halka arz edildi.

2008- BİM 551 yeni mağaza açılışı ile mağaza sayısını 2.285'e çıkardı. Ciroda yüzde 42'lik büyüme sağlandı.

2009- Fas’ta açılan mağazalarla ilk yurtdışı operasyonuna başladı.

2010- BİM ödenmiş sermayesini tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere 75.900.000 TL artırarak 151.800.000 TL'ye çıkardı.
 
Geri
Üst