Ateş Tecrübeleri Kitabının Özeti

e) 21. YY'nin Başlarında Atatürkçülüğün Durumu: Acaba Türkiye'yi 5 Nisan kararlarına getiren şartlar, Doğu meselesi, Kıbrıs meselesi, Liranın durumu, ilke ve inkılaplara layıkıyla önem vermemekten mi kaynaklanıyor? Enteresandır, 1960 ihtilalcileri Atatürk'ün anayasasını değiştirdiler. Ama neden? Çünkü 1924 anayasası tek parti hegemonyası için hazırlanmıştı. Çok partili ortama uymuyordu, İktidar partisine büyük avantajlar veriyordu.
 
f)Osmanlı Kimliğinin Eskimeyen Tarafı: Biz nedense Osmanlıyı hep Müslüman Türk tipinin tarih içindeki rafine olmuş hali olarak tasavvur ediyoruz. Asrı Saadetten sonra İslam’ın devlet düzeninde en ideal çerçevede geçirildiği düzenin adıdır.
 
4.BÖLÜM: BİR BÖLÜK ANKALARIZ

a) Türkiye de Solun Zihni Donanım Problemleri: Her medeniyetin klasikleri vardır, ve o medeniyeti klasikler anlatır. Türk solcusu mensubu bulunduğu medeniyetin bütün klasik değerlerine sırt çevirmiş insan tipidir. Solcu olmayan birisi bir solcuyla konuşmak istediğinde daima irili ufaklı birtakım tavizler vermek zorunda kalmıştır. Bu nokta sağ sol fikir alışverişini bitirmiştir. Bu durum solcunun umurunda değildir. Bütün dini ritüellere karşıdır. Türkiye’de sol sağa çok şey öğretmiştir. Ama sol hiçbir zaman sağdan bir şey öğrenmeye yanaşmadı.80'li yıllarda sol burjuva kurumlarını patlamaya hazır görüyordu. Ama Marksist Leninist heybetli mitos aniden yıkıldı. Sol anlayış artık baharat kabilindendir.
 
b)Türkiye yanlış zihni duraklarda duraklıyor: Ülkemizde daha çok biz bu dertten iflah olmayız mantığı ile hemen her mahfilde üretilen komplo teorileri bulunuyor. Salim, barış dolu zamanlara ihtiyacımız var. Türkiye için bir zihni inkılap mı gerekiyor? Hayır, Türk halkı bunu istemiyor. İktisadi bunalım ilk bakışta tarih boyunca toplumumuza sürekli gölgelik yapıyor. Milli tarihimiz cesaret kırıcı bütçe tabloları ile dolu. Sistem tıkanmıştır hükmü öyle mahfillerde kendinden emin ifadelerle sarf ediliyor ki, bu sözün sıhhatinden şüphe etmek neredeyse düşünce suçu sayılır oldu. Batının meydan okuması karşısında almamız gereken zihni tavır Türkiye’nin çözülemez sanılan bütün problemlerinden daha ağır ve müşküldür. Türkiye’nin gündemindeki en önemli meseleler, ortalama on yılda bir sıralamada yer değiştirerek zihni kirlenme yapıyor. Dehaya değil basirete güvenmeliyiz. Türkiye’nin problemi zihni oryantasyon eksikliği. Muhtemelen Türkiye şu anda yaşadıklarını mumla aratacak yeni problemler listesi ile baş başa kalacak. Yeni insanlar değil yeni zihni tavırlar lazım.
 
c) Bilgi Toplumu: Dilerseniz kalemi kağıdı hazırlayıp 10 soruluk bir liste hazırlayınız, listeyi 100,1000 soruya çıkarmak da mümkündür. Sayısı ne olursa olsun bilmek istedikleriniz içinde bulunduğunuz zihin ve şuur halinde sizi motive eden merakınızı kamçılayan idrak seviyesini işaretleyecektir. Bilgi talebimiz daima idrakimizle sınırlıdır. Bilginin hamurunda üç katkı maddesi vardır: Kan, gözyaşı, ızdırap..

Her bilginin bedeli vardır...
 
d) Bu ülkenin aydınları:20.yy'ın insanları 19.yy'ın insanlarından daha erdemli olduklarını gösteremediler. Ama modern teknolojinin peygamberlerine nispetle geçen asrın teknokratları daha şimdiden bir nalbant çırağı kadar sakar ve ufuksuz görünüyorlar. Türk aydını İslam’ın cihanşümul mesajını küre sakinlerine en doğru tarzda ulaştırabilecek cihazlara sahip bir zümredir. Türk aydını teknik sahada söz sahibi değil ama adil ve barışçı ve insan olmanın onuruna uygun yaşamanın bütün cihazları ve birikimini hala ellerinde tutuyorlar...



Bir hedef peşinde olduğun zaman

Yıldızlardan aşağısı ile kanaat etme;

Zira sıradan işler uğruna ölmenin tadı

Önemli hedefler uğruna ölümün tadı gibidir.
 
Geri
Üst