TCDD'den müjde!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ali reis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
5
EXE RANK

ali reis

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Web sitesi
www.karnot.com
ali reis
616306_detay.jpg

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın görev yaptığı dönemde aldığı mektupla bu düzenlemeden haberdar olan makinist eşi Seval Önal, duyduğu memnuniyeti TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a gönderdiği mektupta anlattı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan makinist Ahmet Önal, 21 yıldır çalıştığı TCDD Genel Müdürlüğünde en önemli meslek sorununun yemek olduğunu, eşinin yola çıkmadan önce hazırladığı yemekleri bazen 2 güne kadar uzayan görev süresinde tüketmek zorunda kaldığını anlattı.

Mesleğinden gurur duyduğunu ve severek yaptığını dile getiren Önal, işinin en sıkıntılı yanının yemek olduğunu, uzun yola çıkacağı zaman yanında çanta, sefer tası, su bidonu ve ocaktan oluşan mini bir mutfak taşıdığını söyledi.

Gidecekleri yola göre 2-3 öğünü önceden yanlarına almak zorunda olduklarını belirten Önal, yaz aylarında bozulmayacak ürünleri tercih ettiklerini ama yine de bozuk yemekler yüzünden zehirlendiklerini anlattı. Yolda yemek yeme fırsatı olmadığı için evlerinden yiyecek taşımak zorunda olduklarını vurgulayan Önal, özellikle Ramazan ayında iftar ve sahur vakitleri için ***ürdükleri yiyeceklerin de sorun yarattığını ifade etti.

Uzun yolda iki makinistin görev yaptığını, bu nedenle eşlerinin haberleşerek farklı yemek yaptıklarını anlatan Önal, bazen 2 gün boyunca aynı yemeği yediklerini dile getirdi.

Önal, ''Bu sorunlar şu anda çözüldü. Bizi bu büyük dertten kurtardıkları için Bakanımıza, Genel Müdürüme ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

''ÇOK YIPRANIYORDUK, YORULUYORDUK''
Makinist Önal'ın eşi Seval Önal, 16 yıllık evlilikleri boyunca eşinin uzun seyahatleri için yemek hazırladığını anlattı. Demiryolcu eşlerinin sürekli yemek hazırlamak zorunda olduklarını, bu nedenle programlarını günler öncesinden yapmaları gerektiğini ifade eden Önal, ''Çok yıpranıyorduk, yoruluyorduk. 'Bakalım beğenilecek mi yemeğimiz yanında çalışan makinist arkadaşı tarafından?' Gecenin bir yarısı, sabah erken kalkıp yemek yapıyorduk. Yemek yapmayı seviyorum ama gecenin bir yarısı, sabahın erken saatlerinde yapmak makinist eşlerini çok yoruyor'' diye konuştu.

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, görevinden ayrılmadan önce tren üstünde görev yapan personele bu uygulamayı anlatan birer mektup gönderdiğini belirten Önal, mektubu alınca çok mutlu olduğunu ve buna cevaben istifa eden Yıldırım'a ulaşamama ihtimali nedeniyle TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a memnuniyetini ifade eden bir mektup yazdığını söyledi.

Önal, ''Bundan sonra yemek hazırlamayacağız. Bir yere gideceğim zaman bir gün öncesinden progr***** yapıyordum, kendimi ayarlıyordum. Eşime 'yol var mı' diye soruyordum ve hasta ziyaretine bile gideceksem iptal ediyordum. Sayın Bakanımız Binali Yıldırım'a beni gururlandırdığı için ve Genel Müdürümüz Süleyman Karaman'a çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Önal, diğer tren üstünde çalışan demiryolcu eşlerinin de bu duruma çok sevindiklerini dile getirdi.

''YÜK GETİRİYOR AMA HİÇBİR ÖNEMİ YOK''
Eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım, makinistlerin demiryollarında en yoğun çalışan meslek grubu olduğunu ve çok dikkat isteyen bir iş yaptıklarını, bu nedenle kafalarının rahat olması, yemelerine içmelerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Makinistlerin ilkokul öğrencileri gibi sefer taslarıyla yemeklerini taşıdıklarını, nerede bir boşluk bulurlarsa orada ayaküstü çala kaşık yediklerini anlatan Yıldırım, yemeklerini bazen ısıtmadan yediklerini, bazen de bozuk gıdalar nedeniyle zehirlendiklerini kaydetti.

Tüm bunlara rağmen asıl sıkıntıyı bu personele her gün yemek hazırlamak zorunda olan ailelerinin yaşadığını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yemek pişireceksin, taslarına koyacaksın, o yemeklerin gittiği yerde arkadaşları var, güzel olmuş mu olmamış mı, onun stresini yaşıyorlardı hanımlar. Hergün değişik yemek pişirmenin sıkıntısının ne kadar büyük olduğunu herhalde ev hanımları herkesten iyi bilir. Bu gazete çıkarmaya benziyor. Hergün yeni bir şey bulacaksınız, yeni bir başlık bulacaksınız, ilgi çekecek bir şey bulacaksınız. Hem eşleri ve aileleri bakımından hem de makinistler bakımından bu uygulamanın iyi olmadığını, moral ve verimlerine çok olumsuz etki yaptığını gördük.''

Yeni uygulama için kanun çıkardıklarını belirten Yıldırım, ''Devlet Demiryolları İdaresi bütün makinistlerin yemek ihtiyacını anında karşılayacak. Nerede nöbet değişimi oluyorsa, mola veriyorsa bütün bunları da dikkate alarak onlara has bu uygulamayı... Taze, sıcak yemekler temin edecek. Dolayısıyla makinist eşleri, beyleri veya hanımları, artık kadın makinistlerimiz de var, görevdeyken kendilere biraz daha vakit ayıracak. Her iki taraf da bundan memnun olacak'' diye konuştu.

Yıldırım, ''Bu önemli bir adımdır, yıllardır beklenen, özlenen ama bir türlü gerçekleşmeyen bir uygulamadır. Bu Demiryolları'na ilave yükler getiriyor ama bana göre bunun hiçbir önemi yok. Personel hoşnutluğu, memnuniyeti, personelin iş yerine bağlılık duygusunu artıran herşey hem Kurum için hem de ülke için kazançtır'' değerlendirmesinde de bulundu.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da bu uygulama için geçen ay başında ihale yaptıklarını ve hazırlıkları tamamladıklarını anlattı. Tren üstündeki yaklaşık 2 bin 200 personele 5 Nisandan itibaren 53 noktadan günlük 3 bin 500 öğün yemek dağıtılacağını kaydeden Karaman, çalışanları için uzun yıllardır önemli bir sorun oluşturan uygulamanın hayata geçmesine destek veren Binali Yıldırım'a ve milletvekillerine teşekkür etti.

Geri